Komentara: 0
Pregleda: 5806

Program 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji počinje u nedelju

13.05.2011. u 13:02h
Program 18. Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji počinje u nedelju

U nedelju 15. maja počinje osamnaesto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu koji će trajati do 21. mаја 2011. godine u Subotici.

Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće održana na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta u Subotici sa početkom u 20 časova. U okviru ceremonije nastupiće studenti pozorišnih akademija (odseka za lutkarstvo) iz Bukurešta i Tirgu Mureša i dečiji hor Viva la Musica iz Subotice. Ovom prilikom biće uručena nagrada za životno delo „Mali princ“ koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici su rumunski dizajner Eustaciju Gregorijan i rediteljka i glumica iz Srbije Irena Tot.

Festival će ugostiti preko 2.000 učesnika iz celog sveta. Tokom sedam dana Festivala, kao i tokom reprize festivalskog programa u Segedinu (Mađarska) i gostovanja festivalskih predstava širom Vojvodine i drugih krajeva Srbije, svim programima i predstavama prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.

Kompletan program Festivala možete preuzeti u verziji za štampu (word dokument): Program Festivala

U okviru takmičarskog programa, u periodu od 16. do 21. maja, biće prikazano 20 predstava za decu iz 18 zemalja (Brazil, Iran, Rusija, Italija, Francuska, Češka, Nemačka, Turska, Slovenija, Kazahstan, Poljska, Rumunija, Jermenija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Velika Britanija, Peru i Srbija). Predstave će se igrati na dve lokacije – u Narodnom pozorištu (scena „Jadran“) i u Pozorištu „Deže Kostolanji“. Odabir predstava zasnovan je na visokim profesionalnim standardima, a naglasak je na raznovrsnosti formi i pristupa. Svaka od predstava izvodi se na izvornom jeziku, dok se prednost, prilikom selekcije, daje lutkarskom pozorišnom izrazu.

Težište Festivala biće na rumunskom lutkarstvu koje će biti predstavljeno kroz izložbu lutaka, kostima, scenografije i plakata rumunskih umetnika u Subotici, Novom Sadu i Vršcu, naučni skup na datu temu, učešće studenata lutkarstva iz Bukurešta i Tirgu-Mureša u programu svečanog otvaranja Festivala i kroz učešće pozorišta iz Rumunije u takmičarskom i pratećem programu Festivala.

I ove godine posetioce očekuje bogat prateći program u okviru kog će biti održan III Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti, zatim radionice, izložbe, filmski program i književne promocije. Festival će i ove godine ugostiti umetnike, pozorišne stručnjake i studente pozorišnih škola iz Srbije i celog sveta. Posebno izdvajamo tradicionalni program Trgovi i ulice koji će na nekoliko dana Suboticu pretvoriti u grad dece, kao i Lutkarsku radionicu za decu u okviru koje će mališani naučiti kako se prave štapne lutke – javajke. Ova lutkarska radionica deo je projekta Cul-Tour, koji je započeo 1. maja prošle godine i predstavlja saradnju Otvorenog univerziteta Subotica kao izvršnog producenta Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i Pozorišta lutaka “Kever Bela” iz Segedina (Mađarska) u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju Srbija-Mađarska.

Zvanični sajt Festivala: www.lutfestsubotica.net

 

Postavljeno pre 12 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5806
Povezane teme

18. Međunarodni festival pozorišta za decu

Slobodan Marković

Dečji festival u Subotici

Festival za decu Subotica

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

irena tot

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.