Komentara: 26
Pregleda: 7135

Problemi zaposlenih u Željezničaru

22.03.2013. u 16:08h
Izvor: RTV Yueco
Radnicima zaštitne radionice konfekcije Željezničar, među kojima je i 19 lica sa posebnim potrebama, već mesecima kasne zarade. Pojedincima već sedam meseci kasni zarada, dok većini zarade kasne šest meseci. Radnici su se obratili sindikatu, lokalnoj samoupravi i nadležnom ministarstvu kako bi se došlo do rešenja u cilju očuvanja ovih radnih mesta i isplate zarada.
Problemi zaposlenih u Željezničaru

Snežana Vidakov već 29 godina radi u konfekciji Železničar, a od toga već devet godina u zaštitnoj radionici sa još 30 zaposlenih, od kojih je 19 lica sa posebnim potrebama. Svima njima kasne zarade. Na pitanje zašto plate kasne, dobijaju odgovor da ih trebaju zaraditi.

Radnice su se za pomoć obratile predsednici Skupštine i potpredsedniku subotičkog sindikata. Predsednica Skupštine ovim povodom zatražila je sastanak sa načelnikom okruga, zatim i sa nadležnima iz ministarstva kako bi se došlo do uzroka problema i njegovog rešavanja.

Potpredsednik Saveza sindikata u Subotici Ištvan Huđi napominje da su nadležni organi mogli biti upoznati sa ovim problemom preko refundacije zarada. Naime, osobama sa posebnim potrebama država refundira polovinu zarade, ali tek nakon isplate, pa su na taj način mogli da se uvere u kašnjenje zarada. S obzirom na problematiku i strukturu zaposlenih, osnovni zahtev je isplata zarada uz očuvanje radnih mesta.

Neki od radnika i iz ove radionice, ali i iz AD Konfekcija Željezničar otišli su iz preduzeća na osnovu sporazuma, koji regulišu da će se isplata zaostalih zarada vršiti svakog meseca u narednim mesecima. Ti sporazumi potpisani su u Kancelariji zaštitnika građana Subotice, koja je bila medijator između nekadašnjih radnika i preduzeća.

Izvor: RTV Yueco
Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru Problemi zaposlenih u Željezničaru
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 26
Pregleda: 7135
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.