Komentara: 39
Pregleda: 4930

Problemi u Bunjevačkom nacionalnom savetu

08.01.2013. u 14:58h
Izvor: SuMedija
Glasovima 14, od ukupno 23 člana Bunjevačkog nacionalnog saveta, Branko Pokornić je smenjen sa čela ovog tela i umesto njega je imenovana mr Suzana Kujundžić Ostojić, koja je do sada obavljala funkciju predsednika Izvršnog odbora.
Problemi u Bunjevačkom nacionalnom savetu

Međutim, Pokornić tvrdi da je on i dalje jedini zastupnik nacionalnog saveta upisan u sudski registar u skladu sa zakonom, te da odluka grupe članova nema nikakvo pravno dejstvo.

Članovi saveta koji su inicirali smenu ističu da je to urađeno na osnovu ranijeg širokog koalicionog sporazuma po kome je četverogodišnji mandat podeljen u tri dela. Godinu dana je funkciju predsednika obavljao Blaško Gabrić, a po 18 meseci su na čelu Saveta trebali biti Branko Pokornić i mr Suzana Kujundžić Ostojić. Ipak, Pokornić je odbio da preda mandat kada je isteklo godinu i po dana od njegovog imenovanja.

- Pošto nije želeo da sazove sednicu na kojoj bi bila obavljena primopredaja dužnosti, ja sam, kao potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta, iskoristio statutarnu mogućnost i uz pismenu podršku većine članova sazvao sednicu na kojoj je doneta odluka da se umesto Branka Pokornića imenuje mr Suzana Kujundžić Ostojić. Trinaest od ukupno 23 člana saveta su glasali za smenu – rekao je na današnjoj pres konferenciji Nikola Babić, potpredsednik BNS.

Suzana Kujundžić Ostojić, doskorašnja predsednica Izvršnog odbora BNS, kaže da je u toku decembra bilo niz pokušaja da se Branko Pokornić ubedi da postupi u skladu sa ranijim dogovorom, ali da zajednički jezik nije nađen.

- Kada je pomenuti široki koalicioni dogovor potpisan, bili smo uvereni da su sve razlike unutar naše zajednice prevaziđene. Trudili smo se da radimo najbolje što možemo i da gradimo međusobni prijateljski odnos, pa smo na osnovu toga bili uvereni da će se primopredaja obaviti sasvim normalno i korektno. Trebali smo rotirati funkcije, pa bi Pokornić u narednih 18 meseci trebao biti predsednik Izvršnog odbora – naglasila je mr Suzana Kujundžić Ostojić.

Blaško Gabrić, koji je pre Pokornića obavljao funkciju predsednika BNS, izjavio je da Branko Pokornić zajedno sa Mirkom Bajićem narušava teško uspostavljeno jedinstvo Bunjevaca.

- Njih dvojica su me još na početku mandata ovog saziva zvali da se priklonim njima i da onda zajedno pravimo upravljačke organe u BNS. Nisam na to pristao, jer sam želeo da se ujedinimo i napravimo rukovodstvo u koje će ući predstavnici svih bunjevačkih lista. Kasnije su i oni pristali da ujedinjenje, ali je Bajić to iskoristio da zaposli sebe i sina, a još dobija i debelu naknadu od preko 100 hiljada dinara kao potpredsednik Skupštine grada Subotice, gde je ušao kao jedan od predstavnika Bunjevaca. Tada su i počeli problemi. Pokornić nije pristao na primopredaju dužnosti, jer očigledno želi da produži njihovu vladavinu – zaključio je Gabrić.

Branko Pokornić je danas izdao saopštenje u kome navodi da je on jedini legitimni predsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta, te da je tako i upisan u sudski registar. On tvrdi da su sve “odluke grupe članova Nacionalnog saveta donete na nelegitimnoj sednici koju je bez zakonskih ovlašćenja sazvao Nikola Babić, te da one nemaju nikakvo pravno dejstvo

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 39
Pregleda: 4930

Povezana vest

Povezane teme

Blaško Gabrić

mirko bajić

branko pokornić

suzana kujundžić ostojić

bunjevački nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.