• Pregleda: 5164

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Nagomilavanje komunalnog otpada, nastanak novih divljih deponija i nedovoljno održavanje javnih površina, problemi su na koje su sugrađani, u proteklih nekoliko meseci, najčešće ukazivali u rubrici "Pištaljka". S druge strane, iz nadležnih službi kažu da posao obavljaju uredno, u skladu sa gradskim Odlukama i Planom rada.
Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Sugrađani su se požalili da se u frekventnim delovima grada, kao što su naselja Prozivka, Radijalac, u Malom Bajmoku kod "Tržnice", kao i na Paliću, nagomilava komunalni otpad, te da je neophodno češće pražnjenje kontejnera i odvoženje smeća.

- Da li je normalno da ovo gledamo svaki dan i ovi konteneri su ispod terasa i prozora u centru Prozivke, između Prvomajske i ulice Jo Lajoša. Izgleda kao deponija, a da ne pričamo o tome kako smrdi i kako lokalni skupljači smeća prave buku i nered oko tih kanti. Da li se nešto može uraditi po ovom pitanju ili ćemo o ovome ćutati i trpeti - napisao je jedan sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Kako je prema važećoj gradskoj Odluci o održavanju čistoće, JKP "Čistoća i zelenilo" zaduženo za sakupljanje, odvoženje i deponovanje komunalnog otpada, iz ovog preduzeća kažu da su na pomenutim lokacijama pražnjenja kontejnera češća negu u drugim delovima grada. 

- Iz stambenih naselja Prozivka i Aleje Maršala Tita komunalni otpad se odnosi tri puta nedeljno, odnosno ponedeljkom, četvrtakom i subotom. Iz Centra grada otpad se odnosi svakodnevno, kao i kod "Tržnice" u Malom Bajmoku, gde odvozimo otpad čak i nedeljom, što znači da se radi i više od planirane i naplaćene dinamike - kažu iz JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da postavljanje većeg broja kontejnera nije rešenje ovog problema, jer je, kako su naveli, veći broj kontejnera dokazano još veći nered.

Kada su kontejneri za komunalni otpad u pitanju, sugrađani su takođe ukazali da im se isti smeštaju pod prozor stambenih zgrada na Radijalcu, te da ih sačeka neprijatno iznenađenje kada ih otvore.

- Kako je moguće da ljudima postavite kontejnere ispred prozora, kako bi dobro bilo malo svežeg vazduha. Da li bi osoba koja je postavila tamo kontejnere postavila ispred svog prozora - pita se naš sugrađanin, dok iz nadležnog preduzeća stiže odgovor da su za taj problem krivi stanari zgrade.

- Predstavnici istih kućnih saveta sa Radijalca dali su obećanje da će svaka zgrada, u što kraćem roku, ponovo staviti u funkciju nusprostorije, koje su po nameni izgrađene upravo za te kontejnere i povući ih sa javne površine. Sve te zgrade, kao i na naselju Prozivka, imale su vertikalne kanale i nusprostorije s dobrim razlogom, da im kontejnere ne bi koristio bilo ko drugi, ali su ih prosto zatvorili i izneli kontejnere na javnu površinu, gde su svakome na "izvolte", pa su tako dospeli u ovu situaciju na koju se sada dnevno žale - poručuju iz JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da sistem vertikalnih kanala ponovo funkcioniše u pojedinim zgrada na Prozivci, te da im je zahvaljujući tome uspostavljen red oko objekta.

Osim komunalnog otpada, problem u gradu pravi i nastanak novih divljih deponija, poput one pored pruge u ulici Jovana Mikića, kod poslednje autobuske stanice.

- Ovde se već nekoliko meseci navlači svašta u ovu rupu. Jednom sam po mirisu u džaku osetio i uginule životinje i onda sam zvao komunalce, koji su izašli, uslikali i rekli da je sa njihove strane završeno. Đubre se gomilalo i dalje polako, učinjeno nije ništa. Pre mesec, dva se velika rupa napunila i prešli su na drugi deo rupe koji se nalazi nedaleko od ograde. Kamioni svaki dan (po 5 do 6 kamiona) čak i nedeljom istresaju svoj tovar blizu ograde - napisao je između ostalog naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Trenutno se na evidenciji JKP "Čistoća i zelenilo" nalazi sedam većih divljih deponija, na teritoriji Hajdukova, Starog Žednika, Pačirske pruge, Tavankuta i Kerskog naselja, za koje su planirane sanacije iz budžeta Grada. Prema njihovim navodima, manje divlje deponije uklanjaju se terenskim uviđajem i izdavanjem Rešenja, od strane Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

- Divlje deponije su problem koji u pojednim Mesnim zajednicama postoji i više godina. Naravno da je jasno da divlje deponije stvaraju nesavesni građani i ova problematika je višeslojna i zahteva uključenje cele društvene zajednice. Način saniranja, uklanjanja i finansiranje celog postupka uklanjanja divljih deponija je u nadležnosti Sekreterijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. U slučajevima kada se vrši uklanjanje neke od divljih deponija, Komunalna inspekcija u skladu sa svojim nadležnostima, obavlja nadzor nad uklanjanjem kabastog i drugog otpada - kažu iz nadleznog Sekretarijata.

Međutim, šta će se konkretno uraditi po pitanju sanacije ovog problema, JKP "Čistoća i Zelenilo" ističe da su brojnim akcijama čišćenja grada, ponudili građanima dovoljno alternativa.

- Organizovano odvoženje, otvorena vrata deponije, prolećna i jesenja akcija odvoženja kabastog otpada iz gradskih i prigradskih naselja, sve su to ponuđene opcije od strane Grada i našeg preduzeća.

Ipak, nakon nedavno održane jesenje akcije čišćenja i uređenja naselja Palić, stigla je nova "Pištaljka".

- Na uglu ulica Vrnjačka i Trg Lasla Mađara, kontejneri su bili postavljeni 18. i 19. oktobra, gde je i posle akcije čišćenja ostalo brdo smeća do danas, a izgleda da će tamo i ostati. Napomenuo bih da se tamo nalazi dečije igralište, kao i tereni za rekreaciju. Mimo kutija, kesa i raznog otpada, ima mnogo i razbijenog stakla. Da li ovako treba da izgleda mesto gde se deca igraju i gde ljudi prolaze svaki dan - skrenuo je pažnju jedan sugrađanin.

Primedbe su stizale i kada su u pitanju košenje ambrozije, orezivanje stabala i ostale aktivnosti održavanja javnih površina u gradu. Iako iz "Čistoće" tvrde da rade po Programima za održavanje higijene i javnih zelenih površina, iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove kažu da su, tokom ove godine, dobijali oko pet prijava dnevno za održavanje javnih površina.

- Konačan broj prijava imaćemo tek na kraju godine, jer se tada sabiraju sve prijave podnete Komunalnoj policiji i inspekciji, i to lično, telefonom, preko Kontakt centra i e-mailom. Problemi su rešavani u skladu sa našim nadležnostima i to izdavanjem Prekršajnih naloga na licu mesta, izdavanjem Rešenja za uklanjanje nepravilnosti fizičkom ili pravnom licu ili pokretanjem prekršajnog postupka u Prekršajnom Sudu - kažu iz nadležne inspekcijske službe Grada.

Što se tiče napuštenih privatnih parcela, koje su zarasle u korov i ambroziju, te predstavlaju problem po ekologiju grada, iz Sekretarijata kažu da ukoliko stigne takva prijava, prvo pokušavaju da utvrde vlasnika parcele.

- Ukoliko možemo pronaći vlasnika, on se poziva na saslušanje i izdaje mu se nalog da se u odgovarajućem vremenskom roku parcela uredi. Veliki problem su nam ove godine predstavljali placevi čiji vlasnici nisu više u Subotici i do kojih se nikako ne može doći, a Rešenje za uređenje komunalni inspektor JKP "Čistoći i zelenilu" može izdati isključivo za javnu površinu.

Na samom kraju, na pitanje kome sugrađani da se obrate za komunalne probleme, JKP "Čistoća i zelenilo" napominje da sve nepravilnosti koje uoče na javnoj površini, sugrađani mogu prijaviti njima, ali u smislu ovlašćenja i nadležnosti nad problematikom, najbolje je da se obrate direktno nadležnom Sekretarijatu koji ima prava kažnjavanja, izdavanja Rešenja, kao i sačinjavanja zapisnika i preduzimanja mera po istom.

U nastavku još nekoliko ilustracija na ovu temu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

27
AlwaysUltra Odgovori
Prica je ocito svake godine ista - serije gundjanja nakon kojih sledi odgovor ''nadleznih'' kako im treba verovati na rec da cine sve sto treba jer oci rodjene i fotke sa lica mesta znaju da
zavaraju i nije pametno verovati im - kao da izmedju redova vele iz gradskih sluzbi.
Obzirom da su u ovoj onemocaloj zemlji ostali jos samo penzioneri bolje je da se stanari zgrada lepo organizuju i da malo urede oko svojih kontejnera - pociste okolo i malo operu. Na KP ne treba racunati (razlog njenog osnivanja je drugacije prirode) ali domace vaspitanje i higijenske navike mozemo popraviti - nadam se barem !! Radne akcije gradjana su jedini nacin da se ta rugla malo dovedu u red.
ALISA U ZEMLJI ČUDA
@ ALWAYSULTRA & VENIVIDIVICI

KP su samo "nužno zlo", koje ipak ne može toliko (po)čistiti koliko pučanstvo iliti raja, pogotovo u današnje vreme, može unerediti da ne kažem usr*ti. Pa, čak i da im je broj zaposlenih reda veličine manje vojne jedinice. Ali zato, obzirnijim odnosom svih nas stanje bi na opšte zadovoljstvo bilo pod kontrolom. Ako se ovaj, nekada i bez prisile podrazumevani model ponašanja jedino prekršajnim prijavama može "vaskrsnuti", onda eto "dve muve jednim udarcem": em lepa naša (ili će tek biti) Subotica, em dopunjen ionako presahli budžet. Uplatom u zakonskom roku stiče se pravo na popust od 50 %. Malo li je?
AlwaysUltra
Njihova je krivica konkretna i od parazita se ne moze ocekivati melem ali je tacno da bismo energiju kuknjave mogli da pretocimo u energiju neke akcije - koliko god mala bila sigurno bi dala vidljive rezultate ...
zeleni Odgovori
Subotica se kupa u smecu!!
DeusEx Odgovori
Od onih nepraktičnih sa rupicama do onih izbetoniranih kanti sa smeće, grad nikako da se potrudi da to promeni. Gde su kante sa delom za opuške i segregacijom otpada?
Manjak kanti, nečesto pražnjenje i nekulturni građani doveli su stanja da nam grad izgleda kako izgleda.

Koliko je ovo zapravo žalosno i koliko ova vest pokazuje nekulturu i neorganizovanost grada, a svi ga kao volimo.
Alen Odgovori
Takodje ogroman problem je sto je kod formiranje cene prekrsen Zakon o komunalnim delatnostima Clan 25 i to u svim stavkama. Tamo gde postoje kante za smece placa se po m2 a tamo gde ne postoji placa se po vreci. Tako dodjemo u situaciju da neko ko ima kucu od 200m2 i jednu kantu placa skoro 1000 dinara. Pored kuca od 50m2 placa 250 dinara i svaki put pored kante iznese se minimum jos 3 vrece. Domacinstvo u Bajmoku bez obzira na kolicinu smeca placa 400 dinara iako mozda ima 5 puta vise smeca ili nema. Tamo gde ne postoji kanta placa se samo 100 dinara po vreci. I na kraju ako je u pitanju poslovni prosor od 200m2 i koji nema smece treba placa 2500 dinara. Pored razlicitog cenovnika za razlicite grupe korisnika cena se obracunava na razlicite nacine pa tako za istu kolicinu otpada cena moze da bude od 100, 400, 1000 i 2500 dinara. Zakon je jasan i jedna kanta smeca ili jedna vreca mora da kosta isto sve korisnike usluga
C
Zakon, prvi put čujem, šta je to?
Jel to ono kad ti izvršitelj sa policijom upada u kuću da nosi stvari za 1000 dinara duga, dok neko ko je dužan 6 milijardi evrića dobije titulu "kontroverzni" biznismen?
Pfff Odgovori
Kako vidim ja ću morati da napravim reda. Samo dajte mi pomoć!
venividivici Odgovori
Grad nikada nije bio prljaviji i neuredniji, sramota. Nije ni cudo kad se pogleda koji dvojac vodi firmu. O prvom ne vredi ni pricati jedna klasicna 0 a drugi sto jos od vodovoda i vojputa hvata na galamu i tumbanje. Veliki strucnjaci.
Mali tigar Odgovori
Jako neuredno zivim na prozivci i zaista neki delovi lice na deponiju a da nekazem i na drugim mestima da rade svoj posao kako treba kao sto kazu do ovoga uopste nebi doslo cast slucaj je Da recimo prolaze kamionom I samo sede i voze se pogotovo kad dodje poslepodne jos pre podne tu i tamo ali kasnije haos a jos bolje kad Im rade pijanice i zdere ne jednom sam ih video kako locu i to nama treba to mi placamo da negovorim o bacanju kanti za smece na makovoj non stop to rade imam i polomljenu kanti koliko volis koliko su nezni ma sta reci nego uzas placamo ih da bi se seckali i radili sta hoce
kojot Odgovori
Могу и телетабиси да воде предузеће кад је народ стока и навикнут да живи у свињцу. Не бацају директори то смеће на све стране него непристојни народ. Само треба добро ударати по џепу и град би се очистио за месец дана. Један папирић бациш 100евра казне. Други пут те ухвате 500евра и 3 месеца затвора и ето реда за кратко време.
kojot Odgovori
На једној од фотографија контенјери полупразни а гомила смећа около које су вероватно птице селице оставиле за собом кад су кренуле у топлије крајеве.
C
Nisu to ptice selice, to se ljudi odselili.
Spomenka Odgovori
Ovako su danas izgledali prilazi groblju u Dudovoj šumi
AlwaysUltra
Zadnjih nekoliko godina je jako neuredno. Mislim da se tako pogorsalo nakon jedne promene uprave groblja - koja ocito ''upravlja'' sasvim u skladu sa opstom slikom naseg grada.
Jovan Odgovori
Drapšinova je deponija a ne ulica u centru.
Logaritam Odgovori
@KOJOT- slažem se u potpunosti sa Vašim komentarom. Kratko i jasno ste objasnili sve.
Ja lično imam samo reči pohvale za radnike Čistoće. Stanujem u centru grada, radnici pozdrave svaki put, brzo i spretno iznesu kante iz dvorišta, kapiju za sobom zatvaraju u tišini, isprazne kante bez da ostane neka prljavština za njima. Čisti su, uredni, brzi i pristojni.
Pozdrav sugrađani, hajmo malo sa više kulture na svim nivoima.
Mica Odgovori
U životu je najlakše komentarisati i kriviti druge, Kao što svako domaćinstvo ima svoju kantu za smeće, tako i svaka zgrada mora da ima a ne da bacate svi u isti kontejner. Problem je to što su i životinje urednije od ljudi . Većina ljudi natovari u prikolicu kojekakvog otpada i istovari pored prvog kontejnera a ne odnese na deponiu. Samo smo mi krivi za sav taj nared. Na jednoj od obajvljenih slika se vidi da pored praznih kontejnera je neko istovario smeće pored, kao što ni ulične male kante ne služe da u njih bacite otpad iz stana već ako imate prljavu maramicu,papitić,kesu da bacite. Svi ovi koji gunđaju i pišu protiv grada i čistoće neka pogledaju šta oni rade i njihove komšije pa će tada da vide u koje je problem.
Realan Odgovori
Kad država i društvo konstantno brutalno omalovažavaju, marginalizuju i na kraju proganjaju obrazovane i kulturne ostane šta ostane. Eto vam vaše Subotice, Vojvodine i Srbije. Mnogo nas koji smo želeli opšte dobro smo otišli, neki su pohapšeni i kažnjeni a neki umrli.
Andrea Odgovori
Možemo mi da idemo u €u. Ne vredi ni pet para.
xy Odgovori
Zadnja fotografija je prava slika necijeg neodgovornog ponasanja - to su stepenice na Majsanskom mostu, neverovatno na sta to lici. Ja sam tim stepenicama prolazio stotinu puta, nikada to nije ovako izgledalo, cak ni onda kada su stepenice bile od cigle. Sada se pitam ko to treba da odrzava - cije je vlasnistvo Majsanski most?
suboticanka Odgovori
Ovo je slika i prilika i drzave,i rukovodstva ali i gradjana!!! Zna se gde je gradska deponija-tamo bi trebalo odneti namestaj,serpe,kartone,niko ne odlaze smece kako to rade u civilizovanim zemljama,zna se kako se kartnske kutije odlazu-savijene a ne cela kutija od sporeta u kontejner! Na Palicu privatnici kod autobuske u centru odlazu smece u male korpe namenjene setacima i onima koji cekaju autobus i NIKO nista ne preduzima!
Persa Odgovori
Od nekada lepog gradica smo postali selendra. Nestala kultura. Molim i da pocne kaznjavanje ponosnih vlasnika rasnih pasa koji ostavljaju kakice po ulicama i travnjacima. Tesko gospodjama da se saginju.
profa
Aha, naravno...Ali kad budu počeli da kažnjavaju i pse lutalice! Zašto? Pa zar oni ne ostavljaju kakice?? Drugi put prvo razmisli, pre nego što zamahneš mačem koji bi da reši sve probleme!
Niger Odgovori
Brže jače bolje...
Privatno komunalno Odgovori
Slika i prilika javnog komunalnog preduzeca ,
a grad da bi zastitio monopol u sakupljanju neopasnog otpada ,
ne dozvoljava izdavanje dozvola privatnim-pravnim licima.

Kanjiza moze da ima privatno komunalno , Horgos , Kikinda i Zrenjanin takodje,
ali Subotica nee... pa onda nije ni cudno sto mogu ovakve stvari da se vide,kada jedna firma obavlja posao - monopol.
ALIA U ZEMLJI ČUDA Odgovori
Ako laže "koza" u vidu nadležnih službi kada kažu da posao obavljaju uredno, ne laže npr.
izostalo lišće jedino ispred dve kuće (bez stanara) na početku ul. Dinka Zlatarića (ulaz iz Preradovićeve). Ili, recimo, ako "pauku" ne smeta prepodnevni saobraćaj da zastane i pokupi vozilo ispred Buvljaka, i to još strane registracije kao 9. septembra i danas, 4. novembra, onda ko ili šta sprečava komunalce da slično postupe i pokupe - smeće?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.