Komentara: 27
Pregleda: 6779

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

01.11.2017. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
Nagomilavanje komunalnog otpada, nastanak novih divljih deponija i nedovoljno održavanje javnih površina, problemi su na koje su sugrađani, u proteklih nekoliko meseci, najčešće ukazivali u rubrici "Pištaljka". S druge strane, iz nadležnih službi kažu da posao obavljaju uredno, u skladu sa gradskim Odlukama i Planom rada.
Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Sugrađani su se požalili da se u frekventnim delovima grada, kao što su naselja Prozivka, Radijalac, u Malom Bajmoku kod "Tržnice", kao i na Paliću, nagomilava komunalni otpad, te da je neophodno češće pražnjenje kontejnera i odvoženje smeća.

- Da li je normalno da ovo gledamo svaki dan i ovi konteneri su ispod terasa i prozora u centru Prozivke, između Prvomajske i ulice Jo Lajoša. Izgleda kao deponija, a da ne pričamo o tome kako smrdi i kako lokalni skupljači smeća prave buku i nered oko tih kanti. Da li se nešto može uraditi po ovom pitanju ili ćemo o ovome ćutati i trpeti - napisao je jedan sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Kako je prema važećoj gradskoj Odluci o održavanju čistoće, JKP "Čistoća i zelenilo" zaduženo za sakupljanje, odvoženje i deponovanje komunalnog otpada, iz ovog preduzeća kažu da su na pomenutim lokacijama pražnjenja kontejnera češća negu u drugim delovima grada. 

- Iz stambenih naselja Prozivka i Aleje Maršala Tita komunalni otpad se odnosi tri puta nedeljno, odnosno ponedeljkom, četvrtakom i subotom. Iz Centra grada otpad se odnosi svakodnevno, kao i kod "Tržnice" u Malom Bajmoku, gde odvozimo otpad čak i nedeljom, što znači da se radi i više od planirane i naplaćene dinamike - kažu iz JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da postavljanje većeg broja kontejnera nije rešenje ovog problema, jer je, kako su naveli, veći broj kontejnera dokazano još veći nered.

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Kada su kontejneri za komunalni otpad u pitanju, sugrađani su takođe ukazali da im se isti smeštaju pod prozor stambenih zgrada na Radijalcu, te da ih sačeka neprijatno iznenađenje kada ih otvore.

- Kako je moguće da ljudima postavite kontejnere ispred prozora, kako bi dobro bilo malo svežeg vazduha. Da li bi osoba koja je postavila tamo kontejnere postavila ispred svog prozora - pita se naš sugrađanin, dok iz nadležnog preduzeća stiže odgovor da su za taj problem krivi stanari zgrade.

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

- Predstavnici istih kućnih saveta sa Radijalca dali su obećanje da će svaka zgrada, u što kraćem roku, ponovo staviti u funkciju nusprostorije, koje su po nameni izgrađene upravo za te kontejnere i povući ih sa javne površine. Sve te zgrade, kao i na naselju Prozivka, imale su vertikalne kanale i nusprostorije s dobrim razlogom, da im kontejnere ne bi koristio bilo ko drugi, ali su ih prosto zatvorili i izneli kontejnere na javnu površinu, gde su svakome na "izvolte", pa su tako dospeli u ovu situaciju na koju se sada dnevno žale - poručuju iz JKP "Čistoća i zelenilo", dodajući da sistem vertikalnih kanala ponovo funkcioniše u pojedinim zgrada na Prozivci, te da im je zahvaljujući tome uspostavljen red oko objekta.

Osim komunalnog otpada, problem u gradu pravi i nastanak novih divljih deponija, poput one pored pruge u ulici Jovana Mikića, kod poslednje autobuske stanice.

- Ovde se već nekoliko meseci navlači svašta u ovu rupu. Jednom sam po mirisu u džaku osetio i uginule životinje i onda sam zvao komunalce, koji su izašli, uslikali i rekli da je sa njihove strane završeno. Đubre se gomilalo i dalje polako, učinjeno nije ništa. Pre mesec, dva se velika rupa napunila i prešli su na drugi deo rupe koji se nalazi nedaleko od ograde. Kamioni svaki dan (po 5 do 6 kamiona) čak i nedeljom istresaju svoj tovar blizu ograde - napisao je između ostalog naš sugrađanin u rubrici "Pištaljka".

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Trenutno se na evidenciji JKP "Čistoća i zelenilo" nalazi sedam većih divljih deponija, na teritoriji Hajdukova, Starog Žednika, Pačirske pruge, Tavankuta i Kerskog naselja, za koje su planirane sanacije iz budžeta Grada. Prema njihovim navodima, manje divlje deponije uklanjaju se terenskim uviđajem i izdavanjem Rešenja, od strane Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove.

- Divlje deponije su problem koji u pojednim Mesnim zajednicama postoji i više godina. Naravno da je jasno da divlje deponije stvaraju nesavesni građani i ova problematika je višeslojna i zahteva uključenje cele društvene zajednice. Način saniranja, uklanjanja i finansiranje celog postupka uklanjanja divljih deponija je u nadležnosti Sekreterijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine. U slučajevima kada se vrši uklanjanje neke od divljih deponija, Komunalna inspekcija u skladu sa svojim nadležnostima, obavlja nadzor nad uklanjanjem kabastog i drugog otpada - kažu iz nadleznog Sekretarijata.

Međutim, šta će se konkretno uraditi po pitanju sanacije ovog problema, JKP "Čistoća i Zelenilo" ističe da su brojnim akcijama čišćenja grada, ponudili građanima dovoljno alternativa.

- Organizovano odvoženje, otvorena vrata deponije, prolećna i jesenja akcija odvoženja kabastog otpada iz gradskih i prigradskih naselja, sve su to ponuđene opcije od strane Grada i našeg preduzeća.

Ipak, nakon nedavno održane jesenje akcije čišćenja i uređenja naselja Palić, stigla je nova "Pištaljka".

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

- Na uglu ulica Vrnjačka i Trg Lasla Mađara, kontejneri su bili postavljeni 18. i 19. oktobra, gde je i posle akcije čišćenja ostalo brdo smeća do danas, a izgleda da će tamo i ostati. Napomenuo bih da se tamo nalazi dečije igralište, kao i tereni za rekreaciju. Mimo kutija, kesa i raznog otpada, ima mnogo i razbijenog stakla. Da li ovako treba da izgleda mesto gde se deca igraju i gde ljudi prolaze svaki dan - skrenuo je pažnju jedan sugrađanin.

Primedbe su stizale i kada su u pitanju košenje ambrozije, orezivanje stabala i ostale aktivnosti održavanja javnih površina u gradu. Iako iz "Čistoće" tvrde da rade po Programima za održavanje higijene i javnih zelenih površina, iz Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove kažu da su, tokom ove godine, dobijali oko pet prijava dnevno za održavanje javnih površina.

- Konačan broj prijava imaćemo tek na kraju godine, jer se tada sabiraju sve prijave podnete Komunalnoj policiji i inspekciji, i to lično, telefonom, preko Kontakt centra i e-mailom. Problemi su rešavani u skladu sa našim nadležnostima i to izdavanjem Prekršajnih naloga na licu mesta, izdavanjem Rešenja za uklanjanje nepravilnosti fizičkom ili pravnom licu ili pokretanjem prekršajnog postupka u Prekršajnom Sudu - kažu iz nadležne inspekcijske službe Grada.

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Što se tiče napuštenih privatnih parcela, koje su zarasle u korov i ambroziju, te predstavlaju problem po ekologiju grada, iz Sekretarijata kažu da ukoliko stigne takva prijava, prvo pokušavaju da utvrde vlasnika parcele.

- Ukoliko možemo pronaći vlasnika, on se poziva na saslušanje i izdaje mu se nalog da se u odgovarajućem vremenskom roku parcela uredi. Veliki problem su nam ove godine predstavljali placevi čiji vlasnici nisu više u Subotici i do kojih se nikako ne može doći, a Rešenje za uređenje komunalni inspektor JKP "Čistoći i zelenilu" može izdati isključivo za javnu površinu.

Na samom kraju, na pitanje kome sugrađani da se obrate za komunalne probleme, JKP "Čistoća i zelenilo" napominje da sve nepravilnosti koje uoče na javnoj površini, sugrađani mogu prijaviti njima, ali u smislu ovlašćenja i nadležnosti nad problematikom, najbolje je da se obrate direktno nadležnom Sekretarijatu koji ima prava kažnjavanja, izdavanja Rešenja, kao i sačinjavanja zapisnika i preduzimanja mera po istom.

U nastavku još nekoliko ilustracija na ovu temu.

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Problem čistoće i održavanja javnih površina u gradu

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 5 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 6779

Povezane zviždaljke

Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

otpad

smeće

komunalni red

čišćenje naselja

sekretarijat za inspekcijsko-nadzorne poslove

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.