• Pregleda: 4044

Privremeno Prihvatilište za beskućnike počelo sa radom, trenutno samo dva korisnika

Privremeno Prihvatilište za beskućnike počelo sa radom, trenutno samo dva korisnika

Privremeno prihvatilište za najugroženije Subotičane u Gajevoj ulici otvoreno je 3. januara i, u prekidima ili u kontinuitetu, biće otvoreno sigurno do kraja meseca. U prihvatilištu su trenutno dva naša sugrađanina.

- Sve je bio spremno još krajem prošle godine, ali zbog viših dnevnih i noćnih temperatura, kao i činjenice da na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena, privremeno prihvatilište nismo otvarali. Iako ova zima nije kao prethodne, talas nižih temperatura nas je naveo da prihvatilište otvorimo – kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća za oblast socijalne zaštite. - Grad je za ovu namenu izdvojio 500 hiljada dinara, što je više sredstava nego minule godine.

Lekarske preglede, obroke, odeću i obuću obezbeđuje Crveni krst u saradnji sa Karitasom, a  lica koja će boraviti ovde određuje Centar za socijalni rad.

- Centar za socijalni rad upućuje sugrađane koji se jave da nemju gde da borave, a koji su zdravi i mogu da dođu do prihvatilišta. Tokom boravka radi se procena celokupnih potreba korisnika i dalje se upućuje na druge usluge koje imamo - objašnjava Miroslava Bagavac, direktroka Centra za socijalni rad. - Klasičnih beskućnika Subotica nema, postoje ljudi koji su često na otvorenom a građani ih prepoznaju kao beskućnike ali oni svi imaju svoje adrese ili se prijave u CSR da bi ostvarili svoja prava.

Među onima koji po najvećoj studeni krov nad glavom pronalazi u gradskom prihvatilištu je 60-godišnji Jožef Budai.

- Već deset godina sam beskućnik, dve zime sam proveo na ulici, a ovo je treća zima koju sam ovde i zadovoljan sam. Imam sve što mi je potrebno i hvala im što su me ovde doveli – kratko će Budai.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Lela Odgovori
Prihvatilište za azilante radi cele godine, a smeštaj za naše sugrađane koji su u teškoj situaciji se otvara u zavisnosti od + ili - stepeni celzijusa u decembu i januaru. Ako nije dovoljno minusa oni mogu i napolju! Baš lepo i humano.
Istina... Odgovori
Humanost je jedna od prevara Svetskih "humanista" kapitalista.
Šakal Odgovori
Potpuno se slažem da je sramota za grad i državu dozvoliti da njihovi građani umiru od gladi i hladnoće.A nikome nisu učinili ništa nažao.Dok se azilanti drže na toplom,hrane i poje,iako je svaki radno sposoban!Te se ponašaju kao indijanci,i napadaju nam decu,u više navrata zabeleženo!
Očigledno da nešto ne funkcioniše onako kako bi trebalo!!!
balaban Odgovori
A sto nemaju cele godine? Pa evo i mi sugradjani bi platili i pomogli za nase sunarodnjake da imaju gde da zive mada bi to bila i obaveza grada da pomogne ovim ljudima. Trosi se na svasta nesto i gluposti a ovo je bas humana i lepa gesta i treba pomoci ljudima.
MHZ Odgovori
"na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo lica koja bi bila upućena" - Na pogresnom mestu ih trazite. Policija i komunalci znaju dosta njih gde se nalaze po gradu.
Super sto je otvoreno prihvatiliste i postavljeno na internet, ali verujte mi, oni se nece informisati preko interneta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.