Komentara: 7
Pregleda: 6159
Foto

Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

05.12.2019. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
Na sedmoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga bilo je reči o inicijativama za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak i gužvi na graničnim prelazima, privrednicima su predstavljene usluge i servisi podrške Privredne komore Srbije, a najboljima uručene nagrade.
Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Porezi i doprinosi na lični dohodak još uvek muče privrednike našeg regiona, istakao je Mitar Nikolić, predsednik Parlamenta privrednika, dodajući da će Regionalna privredna komora i u narednoj godini insistirati na pronalaženju adekvatnog rešenja, jer se ono u velikoj meri odražava na poslovanje svih privrednih subjekata.

- To je pitanje koje opterećuje našu privredu i nadamo se da ćemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, ostalim regionalnim komorama, resornim ministarstvima i Vladom naći način da se porezi i doprinosi smanje u većem obimu. Privrednici su tražili i aktivniju izmenu Zakona o stečaju, kao i da se u radu sa pravosudnim organima mora raditi brže i efikasnije na predmetima iz privrede, što će doprineti boljem poslovanju privrednika ne samo ovog regiona, nego i čitave Srbije - rekao je Nikolić.

Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Na sednici Parlamenta razmatrane su i inicijative o zadržavanju na graničnim prelazima, odnosno pojednostavljenju procedura za nesmetani protok kamiona. Naime, u poslednje tri godine Regionalna privredna komora predlagala je da se na graničnim prelazima sa Mađarskom uvedu posebne trake za teretna vozila iz ove i naše zemlje, a prema rečima Kristine Đurić, direktorke Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova Privredne komore Srbije, inicijativa je prihvaćena i dostavljena državnim organima, do sada je održano više sastanaka između policija i carinika dve zemlje, a trenutno se radi na njenoj realizaciji.

- Najavljeno je proširenje graničnih prelaza prema Mađarskoj, odnosno posebnih traka za teretni saobraćaj, te brže i efikasnije vraćanje praznih kamiona u Srbiju. Imali smo i konkretne predloge za efikasniju proceduru, tražili smo i ujednačavanje radnog vremena inspekcijskih organa sa policijom i carinom koji su već usklađeni, zatim celonedeljeni rad svih pograničnih organa, jer to doprinosi bržem protoku sa naše strane prema Mađarskoj. O problemu zadržavanja na graničnim prelazima obavestili smo i Evropsku komisiju, budući da se radi o graničnim prelazima prema članicama Evropske unije, te smo tražili i njihovu asistenciju u prevazilaženju problema i dostavili konkretne podatke o periodima zadržavnja na pojedinim graničnim prelazima - objasnila je Đurić.

Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Svečani deo sednice bio je rezervisan za godišnje nagrade Regionalne privredne komore. Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona dodeljena je Fabrici "Simens" u Subotici za sektor industrije, "Aik Bačka Topola" za sektor poljoprivrede i hotelu "Forum" u Subotici za sektor usluga.

Za regionalnog poslovnog lidera proglašeni su Milan Jerinkić i Stevan Bakić, dok su jubilarnu nagradu Privredne komore Srbije poneli "Fratelis" Subotica za 20 godina uspešnog poslovanja, Preduzeće za održavanje, proizvodnju i projektovanje signalizacione opreme "Selma" za 30 godina poslovanja, "Rotor" za 60 godina uspešnog poslovanja, Javno-komunalno stambeno preduzeće Senta za 70 godina poslovanja i "Minerva 1909" za izdavačku i štamparsku delatnost za 110 godina postojanja.

Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Izvor: Subotica.com
Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS Dodela nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona i za regionalnog poslovnog lidera i jubilarne nagrade PKS
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 6159
Povezane teme

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

sednica parlamenta privrednika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.