• Pregleda: 3157

Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Na sedmoj sednici Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga bilo je reči o inicijativama za smanjenje poreza i doprinosa na lični dohodak i gužvi na graničnim prelazima, privrednicima su predstavljene usluge i servisi podrške Privredne komore Srbije, a najboljima uručene nagrade.
Privrednike muče porezi i doprinosi na dohodak i gužve na graničnim prelazima

Porezi i doprinosi na lični dohodak još uvek muče privrednike našeg regiona, istakao je Mitar Nikolić, predsednik Parlamenta privrednika, dodajući da će Regionalna privredna komora i u narednoj godini insistirati na pronalaženju adekvatnog rešenja, jer se ono u velikoj meri odražava na poslovanje svih privrednih subjekata.

- To je pitanje koje opterećuje našu privredu i nadamo se da ćemo u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, ostalim regionalnim komorama, resornim ministarstvima i Vladom naći način da se porezi i doprinosi smanje u većem obimu. Privrednici su tražili i aktivniju izmenu Zakona o stečaju, kao i da se u radu sa pravosudnim organima mora raditi brže i efikasnije na predmetima iz privrede, što će doprineti boljem poslovanju privrednika ne samo ovog regiona, nego i čitave Srbije - rekao je Nikolić.

Na sednici Parlamenta razmatrane su i inicijative o zadržavanju na graničnim prelazima, odnosno pojednostavljenju procedura za nesmetani protok kamiona. Naime, u poslednje tri godine Regionalna privredna komora predlagala je da se na graničnim prelazima sa Mađarskom uvedu posebne trake za teretna vozila iz ove i naše zemlje, a prema rečima Kristine Đurić, direktorke Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članova Privredne komore Srbije, inicijativa je prihvaćena i dostavljena državnim organima, do sada je održano više sastanaka između policija i carinika dve zemlje, a trenutno se radi na njenoj realizaciji.

- Najavljeno je proširenje graničnih prelaza prema Mađarskoj, odnosno posebnih traka za teretni saobraćaj, te brže i efikasnije vraćanje praznih kamiona u Srbiju. Imali smo i konkretne predloge za efikasniju proceduru, tražili smo i ujednačavanje radnog vremena inspekcijskih organa sa policijom i carinom koji su već usklađeni, zatim celonedeljeni rad svih pograničnih organa, jer to doprinosi bržem protoku sa naše strane prema Mađarskoj. O problemu zadržavanja na graničnim prelazima obavestili smo i Evropsku komisiju, budući da se radi o graničnim prelazima prema članicama Evropske unije, te smo tražili i njihovu asistenciju u prevazilaženju problema i dostavili konkretne podatke o periodima zadržavnja na pojedinim graničnim prelazima - objasnila je Đurić.

Svečani deo sednice bio je rezervisan za godišnje nagrade Regionalne privredne komore. Nagrada za poseban doprinos razvoju privrede regiona dodeljena je Fabrici "Simens" u Subotici za sektor industrije, "Aik Bačka Topola" za sektor poljoprivrede i hotelu "Forum" u Subotici za sektor usluga.

Za regionalnog poslovnog lidera proglašeni su Milan Jerinkić i Stevan Bakić, dok su jubilarnu nagradu Privredne komore Srbije poneli "Fratelis" Subotica za 20 godina uspešnog poslovanja, Preduzeće za održavanje, proizvodnju i projektovanje signalizacione opreme "Selma" za 30 godina poslovanja, "Rotor" za 60 godina uspešnog poslovanja, Javno-komunalno stambeno preduzeće Senta za 70 godina poslovanja i "Minerva 1909" za izdavačku i štamparsku delatnost za 110 godina postojanja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
AlwaysUltra Odgovori
Šta , ovi se žale sami na sebe ?
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
А, то вас мучи? А јесте ли дигли глас против ненародног режима? Нисте, наравно! Зато се обратите за помоћ паразитској Привредној комори која је његов продукт!
Lela
Privatnom biznisu ovi zakoni, jeftina radna snaga i nedovoljna kontrola uslova rada baš idu na ruku. Sve i da im država smanji namete vrlo malo njih bi povećali zarade radnika i popravili uslove rada.
Risto J Odgovori
Ovo je bolesno!Mi nemamo ni svoju privredu ni industriju nego prevarante koji sami sebi daju odlikovanja.Podsećate na duševnu bolnicu.Biografije tj dosijea nekih njuški to dokazuju.......Srbija je na dnu po svim parametrima.I to svi građani znaju i osećaju.
Poznavalac Odgovori
Gospode bože!
Simo Odgovori
Nasa Privredna komora je zapravo privatno vlasnistvo koje se nasledjuje. Drzava je samo fiktivni vlasnik. Sve firme su obavezne da budu clanovi i da placaju clanstvo po prometu, ne po profitu. Korist ima samo direktor-vlasnik i nekolicina privrednika zemljaka koji uz pomoc nasih para lakse dolaze do svojih ciljeva. Direktor-vlasnik je bio direktor u par drustvenih preduzeca i posle njega je samo stavljen katanac na svako to preduzece i sada kao on organizuje privrednike. 29. Novembar radnicima nije davao plate ali je zato vozac sa limuzinom dolazio po njega. Drzava je dala ogromnu pomoc fabrici koja je spiskana za 3 meseca. Kao zaslugu za upropastena preduzeca dobio je direktorsko mesto u Privrednoj komori koju je prisvojio. Dolaskom DOS-a on je unapredjen. To privrednike muci.
HAJDUK Odgovori
A da ukinemo poreze jadnim privrednicima ? Dozvolite im da drze radnike na crno , i ako moze dajte im neke bespovratne kredite .... pfffff.... a mi radnici cemo kao i pre da radimo za dzak krompira , samo se vi bogatite ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.