Komentara: 1
Pregleda: 5761

Pritvor za kršenje samoizolacije

19.03.2020. u 17:32h
Izvor: Subotica.com
Ministarstvo pravde preporučilo je javnim tužilaštvima da obavezno traže određivanje pritvora za sva lica koja prekrše meru samoizolacije od 14 ili 28 dana, koju su im odredile nadležene institucije - Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Pritvor za kršenje samoizolacije

Preporuka Ministarstva znači da protiv osoba koje prekrše samoizolaciju više neće biti podnošene najpre krivične prijave već će odmah biti uhapšene, a potom će tužilašto tražiti od suda da im odredi pritvor.

Osobe koje će boraviti na teritoriji Severnobačkog okruga (Grad Subotica, opštine Bačka Topola i Mali Idoš) imaju obavezu da se odmah po dolasku jave na telefone 064/805-29-61 (od 8 do 22 časa) ili 024/41-567-02 (od 7 do 22 časa).

Građanima i stranim državljanima koji imaju boravište u Srbiji koji ulaze u zemlju iz država koje su žarišta epidemije korona virusa, naložena je samoizolacija u trajanju od 28 dana, dok je za one koji dolaze iz drugih zemalja određena samoizolacija od najmanje 14 dana

Osobe za koje građani pouzdano smatraju da krše samoizolaciju (zvanično im je propisana mera sanitarnog inspektora) neophodno je prijaviti policiji na broj 192. Građani koji prekrše meru samoizolacije policija će pokrenuti krivični postupak, a zaprećena je kazna i do tri godine zatvora.

Osobe sa simptomima respiratorne infekcije mogu se obratiti na dežurni telefon Ministarstva zdravlja 064/89-45-235 ili pozvati Zavod za javno zdravlje Subotica (za građane sa teritorije Grada Subotice) putem telefona 024/571-333, 064/100-92-76, 064/80-52-963.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ukoliko lice prekrši meru samoizolacije, a sud mu odredi meru pritvora, lica će tu meru izdržavati u posebnim ustanovama namenjenim za tu svrhu.

Naime, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, obezbedila je tri posebna objekta u okviru Uprave u kojima će biti smeštena ova lica.

Ovi objekti se nalaze u Vršcu, Požarevcu i Pirotu, a obezbeđivaće ih pripadnici zatvorske straže i policije.

Nadležni organi prilikom određivanja pritvora neće uzimati u obzir samo rokove po Zakoniku o krivičnom postupku, već i zdravstvene karantinske propise.

Takođe, Ministarstvo pravde dalo je preporuku i Republičkom javnom tužiocu, da u slučaju nepostupanja po navedenim uputstvima podnese disciplinsku prijavu protiv nadležnog javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca.

Ministarstvo pravde apeluje na sve građane da poštuju mere samoizolacije, kao i sva druga uputstva zdravstvenih ustanova i Vlade Republike Srbije, i time pokažu solidarnost koja je neophodna i od velike važnosti kako bi se u što većoj meri sprečilo širenje zaraze.

BUDITE ODGOVORNI - OSTANITE KUĆI!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 5761
Povezane teme

vanredno stanje

korona virus

samoizolacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.