Komentara: 0
Pregleda: 2069

Pripremaju se zajedničke hrvatsko-srpske novine

16.10.2009. u 03:41h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Kako može funkcionisati regionalna, međunacionalna i međususedska saradnja pokazuje primer subotičkog nedeljnika &bdquo;Hrvatska riječ" i Zajedničkog vijeća op&scaron;tina Vukovarsko-srijemske županije, koji pripremaju projekat zajedničkih novina, koje bi izlazile kao podlistak u Srbiji, u okviru &bdquo;Hrvatske riječi", i u Hrvatskoj, u okviru lista na srpskom jeziku &bdquo;Izvor".</p>
Pripremaju se zajedničke hrvatsko-srpske novine

U njemu će sarađivati hrvatska manjina iz Srbije i srpska iz Hrvatske, sa projektom će se konkurisati na IPA konkursu, za sredstva EU iz fonda za prekograničnu saradnju.

Inicijativa je potekla iz „Hrvatske riječi", a ugovor o saradnji NIU „Hrvatska riječ" i Zajedničkog vijeća općina Vukovarsko-srijemske županije potpisan je u Vukovaru.

- Smatrali smo da je regionalna saradnja veoma korisna za našu kuću, jer na taj način možemo proširivati svoju delatnost, te da bi uz to bilo veoma dobro sarađivati i sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Time bismo dobili bogatiju medijsku ponudu, a uz to pokazali bismo da je saradnja između naših dveju manjinskih zajednica i te kako moguća. Iako naše matične države nisu ispunile sve obaveze iz međudržavnog ugovora, želimo da pokažemo da je saradnja uprkos tome moguća - kaže Ivan Karan, direktor NIU „Hrvatska riječ".

Dragana Jeckov, tajnica Zajedničkoga vijeća općina Vukovar, organizacije koja usklađuje interese srpske etničke zajednice u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu na području Osječko-Baranjske i Vukovarsko-Srijemske županije, slaže se s konstatacijom Ivana Karana.

- Krajnje je vreme da više ne govorimo o jednoj i drugoj strani, već da govorimo o zajedničkom radu. Mislim da je to krajnji cilj i IPA fonda i svih drugih evropskih fondova koji nam trebaju poslužiti da uzmemo određena sredstva i da uradimo svoj deo posla na zadovoljstvo ljudi i s jedne i s druge strane - kaže Dragana Jeckov.

Obe strane su ovom projektu pristupile entuzijastički, te je već dogovoreno da se nakon ovog projekta, bez obzira na rezultat na IPA konkursu, zajednički kreni i u drugi.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 14 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2069
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.