Komentara: 1
Pregleda: 2096

Principi Arhuske konvencije

31.10.2011. u 16:39h
Izvor: RTV Yueco
Principi Arhuske konvencije

U prostorijama Regionalnog Arhus centra u Subotici održan je okrugli sto na temu učešća građana u postupku izrade Strateškog akcionog plana za primenu Arhuske konvencije u našoj zemlji. Konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine koja predstavlja jedan od najnaprednijih međunarodnih ugovora koji se tiču životne sredine, definiše pravac održivog razvoja i jača osnovne demokratske principe. Konvencija sadrži zahtev da se podacima vezanim za životnu sredinu upravlja na transparentan način i da se informacije učine dostupnim civilnom sektoru i da poštuje njihovo pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

Svaki građanin ima pravo na pristup informacijama, učešće u postupku odlučivanja o pitanjima životne sredine pre donošenja konačnih odluka i pravnu zaštitu. Jačanje svesti javnosti i svakog pojedinca o tome šta on ne treba da čini ako želi zdravu životnu sredinu je izuzetno bitno i jedan od principa Arhuske konvencije.

Brz i sofisticiran razvoj tehnologije za upravljanje informacijama i podacima, kao i povećan obim dostupnih informacija zahtevaju preciznije reakcije kako onih koji kreiraju savremenu politiku, tako i onih na koje ta politika direktno ili indirektno utiče. Cilj je obezbeđivanje procesa koji će omogućiti izvodljivo, delotvorno i postupno ispunjavanje zahteva Arhuske konvencije, a osmišljen je imajući u vidu specifičnosti uslova u Republici Srbiji.

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja pokrenulo je postupak izrade Strateškog akcionog plana za primenu Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. U sprovođenju Arhuske konvencije mediji igraju ključnu ulogu.

Grupa stručnjaka iz naše zemlje, predvođena ekspertom iz inostranstva, je pripremila ovaj Strateški akcioni plan za Republiku Srbiju uz podršku Misije OEBS u Srbiji. Prvi Arhuski centar u Srbiji otvoren je u Kragujevcu, a drugi u Subotici. Srbija je ratifikovala konvenciju 12. maja 2009. godine. Arhuska konvencija je usvojena 25. juna 1998. godine na četvrtoj Konferenciji "Životna sredina za Evropu" u gradu Arhusu u Danskoj.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2096
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.