Komentara: 11
Pregleda: 6606
Foto

Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

13.11.2019. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Regionalna deponija u kojoj je predviđeno da se skladišti otpad 270.000 građana sa teritorije sedam opština, trenutno je u probnom radu, dok bi naredne godine trebalo da dobije upotrebnu dozvolu za rad. Sledeći korak u funkcionisanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom biće primarna selekcija u domaćinstvima, te će pojedini materijali, poput stakla, imati posebne kante na frekventnim mestima.
Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Da bi primarna selekcija otpada započela u domaćinstvima, neophodna je logistika, kaže Čila Goli, direktorke Regionalne deponije, najpre u vidu nabavke kontejnera i kanti koje će se predati građanima na korišćenje, a lokalnim operaterima olakšali razvrstavanje otpada, kao i nabavka većeg broja autosmećara, za koju je zaduženo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

- Ministarstvo je u obavezi da obezbedi autosmećare svakoj lokalnoj samoupravi proporcionalno broju stanovnika i očekujemo da će nam u narednom periodu dati instrukcije kako da se ponovo raspiše tender, koji je dva puta oboren. Nakon uspešne nabavke, lokalni operateri će imati mehanizaciju za uvođenje primarne separacije - objašnjava Goli, dodajući da će staklo ubuduće imati poseban tok otpada. - S obzirom na to da staklo kada se ubaci u autosmećara više nije materija koja može da se koristi kao sekundarna sirovina, sve lokalne samouprave su prošle godine usvojile Regionalni plan za upravljanje otpadom kojim se definiše da će se staklo, u trenutku kada budemo imali logistiku i sve potrebne uslove, sakupljati na frekventim punktovima, gde će građani imati posebne kontejnere samo za odlaganje stakla.

Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Kako funkcioniše Regionalni centar za upravljanje otpadom, od linije za separaciju, preko kompostilišta do sistema za prečićavanje procednih voda i deponovanja, uverili su se i predstavnici lokalne samouprave, koji su danas obišli postrojenje na Bikovačkom putu. Timea Horvat, zamenica gradonačelnika, izrazila je zadovoljstvo što se ovako kompleksan i značajan projekat približava kraju realizacije, te apelovala na građane da pruže punu podršku uvođenju primarne selekcije.

- Ono što je takođe važno za sve nas u lokalnoj samoupravi, jeste da je tu zaposleno 65 ljudi, atmosfera je dobra u radnom okruženju i videti te ljudi kako se angažuju i vode računa da ovaj sistem proradi, samim time još više podižu nama svest za očuvanje životne sredine. Apelujem na sve građane da se zajedničkim snagama trudimo da ubuduće pristupimo selektivnom prikupljanju otpada. Biće tu raznih modula i način za odlaganje kućnog otpada, o čemu će biti obavešteni na vreme, a biće i selektivnog prikupljanja - rekla je Horvat.

Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Regionalna deponija počela je s probnim radom u julu, kako bi za godinu dana uočila i otklonila sve probleme i nedostatke u funkcionisanju, dok bi na leto 2020. godine trebalo da dobije upotrebnu dozvolu za rad.

- Do sada nisu uspele sve lokalne samouprave da se uključe 100 odsto, odnosno da sav generisan otpad predaju nama. Naravno, svakodnevna logistika na lokalu treba da se promeni, da se pojačaju kapaciteti, ali smo i sa dosadašnjim rezultatima zadovoljni. Svaki dan nam se povećava količina otpada koji stiže. U početku je to bio samo jedan autosmećar sa šest tona otpada, zatim se priključila Subotica sa dva, sada već tri autosmećara koja svaki dan stižu u naše postrojenje. Ostale opštine smo uključili početkom septembra, imali smo nekoliko problema na transfer stanicama, gde smo morali da uskladimo naše aktivnosti sa lokalnim operaterima u ovim opštinama, međutim, sada svaka opština ima mogućnost da preda otpad svojim transfer stanicama sa kojih se otpad donosi na Regionalnu deponiju - poručuje Goli.

Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Izvor: Subotica.com
Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma Obilazak deponije između Bikova i Oroma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 6606
Povezane teme

regionalna deponija

timea horvat

čila goli

regionalni centar za upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.