• Pregleda: 3674

Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Regionalna deponija u kojoj je predviđeno da se skladišti otpad 270.000 građana sa teritorije sedam opština, trenutno je u probnom radu, dok bi naredne godine trebalo da dobije upotrebnu dozvolu za rad. Sledeći korak u funkcionisanju Regionalnog centra za upravljanje otpadom biće primarna selekcija u domaćinstvima, te će pojedini materijali, poput stakla, imati posebne kante na frekventnim mestima.
Primarna selekcija otpada u domaćinstvima - naredni korak u funkcionisanju Regionalne deponije

Da bi primarna selekcija otpada započela u domaćinstvima, neophodna je logistika, kaže Čila Goli, direktorke Regionalne deponije, najpre u vidu nabavke kontejnera i kanti koje će se predati građanima na korišćenje, a lokalnim operaterima olakšali razvrstavanje otpada, kao i nabavka većeg broja autosmećara, za koju je zaduženo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

- Ministarstvo je u obavezi da obezbedi autosmećare svakoj lokalnoj samoupravi proporcionalno broju stanovnika i očekujemo da će nam u narednom periodu dati instrukcije kako da se ponovo raspiše tender, koji je dva puta oboren. Nakon uspešne nabavke, lokalni operateri će imati mehanizaciju za uvođenje primarne separacije - objašnjava Goli, dodajući da će staklo ubuduće imati poseban tok otpada. - S obzirom na to da staklo kada se ubaci u autosmećara više nije materija koja može da se koristi kao sekundarna sirovina, sve lokalne samouprave su prošle godine usvojile Regionalni plan za upravljanje otpadom kojim se definiše da će se staklo, u trenutku kada budemo imali logistiku i sve potrebne uslove, sakupljati na frekventim punktovima, gde će građani imati posebne kontejnere samo za odlaganje stakla.

Kako funkcioniše Regionalni centar za upravljanje otpadom, od linije za separaciju, preko kompostilišta do sistema za prečićavanje procednih voda i deponovanja, uverili su se i predstavnici lokalne samouprave, koji su danas obišli postrojenje na Bikovačkom putu. Timea Horvat, zamenica gradonačelnika, izrazila je zadovoljstvo što se ovako kompleksan i značajan projekat približava kraju realizacije, te apelovala na građane da pruže punu podršku uvođenju primarne selekcije.

- Ono što je takođe važno za sve nas u lokalnoj samoupravi, jeste da je tu zaposleno 65 ljudi, atmosfera je dobra u radnom okruženju i videti te ljudi kako se angažuju i vode računa da ovaj sistem proradi, samim time još više podižu nama svest za očuvanje životne sredine. Apelujem na sve građane da se zajedničkim snagama trudimo da ubuduće pristupimo selektivnom prikupljanju otpada. Biće tu raznih modula i način za odlaganje kućnog otpada, o čemu će biti obavešteni na vreme, a biće i selektivnog prikupljanja - rekla je Horvat.

Regionalna deponija počela je s probnim radom u julu, kako bi za godinu dana uočila i otklonila sve probleme i nedostatke u funkcionisanju, dok bi na leto 2020. godine trebalo da dobije upotrebnu dozvolu za rad.

- Do sada nisu uspele sve lokalne samouprave da se uključe 100 odsto, odnosno da sav generisan otpad predaju nama. Naravno, svakodnevna logistika na lokalu treba da se promeni, da se pojačaju kapaciteti, ali smo i sa dosadašnjim rezultatima zadovoljni. Svaki dan nam se povećava količina otpada koji stiže. U početku je to bio samo jedan autosmećar sa šest tona otpada, zatim se priključila Subotica sa dva, sada već tri autosmećara koja svaki dan stižu u naše postrojenje. Ostale opštine smo uključili početkom septembra, imali smo nekoliko problema na transfer stanicama, gde smo morali da uskladimo naše aktivnosti sa lokalnim operaterima u ovim opštinama, međutim, sada svaka opština ima mogućnost da preda otpad svojim transfer stanicama sa kojih se otpad donosi na Regionalnu deponiju - poručuje Goli.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Selekcija Odgovori
Razdvajanje otpada je prvi korak, ali veliki za reciklažu i budućnost
Nabaviti kontejnere za staklo, plastiku, hartiju, metal...kao što je nekada bilo. K'o ne poštuje neka snosi sankcije.
RADE
Tako je SELEKCIJA , ali i posebna vozila i što je najvažnije odgovorni i pristojno plaćeni zaposlenici . Da ne bude kao u Veneciji , nego kao u Trentu i Padovi ! Da zaposlenici ne bacaju , već selektovano u isti kamion .
Kreka Odgovori
Razvrstavaj otpad (firme obavezno), da ti ne klepaju kaznu, pa onda dođe smećarski kamion i svo smeće ubaci u istu komoru.
Xxy Odgovori
Napraviti kontejnere za selekciju otpada ALI PODZEMNE KONTEJNERE.
Mozakss Odgovori
Ponudite gradjanima da za svaku limenku,plasticnu ili staklenu ambalazu date novcani iznos,kao sto ima na zapadu..time cete ustedeti i na odnosenju komunalnog otpada a i staklena ambalaza ce biti u celosti u vecini a o cistoci kako ulica tako i grada da ne pricamo.
ja ne zezam
Gde ste to citali, na kojem zapadu? pricate gluposti!
Bacvanin
U Njemackoj kaucija za staklenu ambalazau 8c, sa cepom 15c, limenke i PE 25c. (Ima i specijalnih ambalaza). Skoro svaka samousluga ima automat za povrat. Skoro da i nema razbijenih flasa na ulicama.
024
"MOZKSS" sta lupas gluposti, dalje od Subotice nisi otisao i sad prosipas pamet. U EU ima vise kontenjera i sortira se otpad. Imas za staklo, plastiku, Bio, garderobu, crni za sve.... to se ovde postuje i lepo funkcionise.
Ako ti treba pare, idi pa zaradi bednice. Nemoj ocekivati da se obogatis na dve plasticne flase i limenku!!!!
Magnum Odgovori
da ne znamo kako odnose smeće,pa da i verujemo,ovako je smešno...
čudi me da ovako eminentni sajt objavljuje ovako nešto...
To što oni pričaju,znači da će iz nekog fonda izvući pare za privatnje džepove...
city woman Odgovori
Samo da ne ostane na rečima. Pozdravljam izjavu koja nije nova i nadam se skoroj realizaciji. Smatram da je neophodno uvođenje ove materije i u osnovne škole.
Simo Odgovori
Zbog cega su vam ponisteni tenderi? Niste sposobni da napravite najobicniji tender. Probili ste sve moguce rokove za zavrsetak radova na deponiji. O ceni necu ni da polemisem. Od samog pocetka nemate finansije i planove da zaokruzite celu pricu. Cemu to? Ja ne znam kog gradskog komunalnog preduzeca je rukovodstvo gore. Valjda je najgore ono koje se poslednje pojavi u nekim vestima i nesto kaze pa ostavi "utisak".
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.