Komentara: 29
Pregleda: 4036

Prikazan dokumentarac Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji"

12.03.2018. u 11:09h
Izvor: Subotica.com
U prepunoj dvorani bioskopa „Eurocinema“ na Otvorenom univerzitetu, u dva termina, u subotu je prikazan film rođenog Subotičanina, Borisa Malagurskog, „Kosovo – momenat u civilizaciji“.
Prikazan dokumentarac Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji"

Kako su karte za projekciju od 20 časova planule za samo dan, zbog velike potražnje zakazana je još jedna projekcija, te je iste večeri film videlo još zainteresovanih, uz diskusiju sa autorom.

- Interesovanje gledalaca je veliko i žao mi je što ovaj film nije ranije prikazan u Subotici. Filmovi „Težina lanaca“ i „Težina lanaca 2“ srpske premijere imali su upravo u Subotici, imali smo veliku želju da ako ne prvi onda da bude među prvim gradovima u kome će i ovaj film biti prikazan. Bilo je raznih opstrukcija, ali uprkos pritiscima i pokušajima cenzure, film je ipak došao do publike – ističe reditelj Boris Malagurski, dodajući da je film veoma važan i da je imao veliki uticaj da Kosovo prošle godine ne uđe u Unesko. - Posle svetske premijere u Parizu, gde je i sedište Uneska, i gde je film prikazan pred visokim zvaničnicima i ambasadorima, doživeli smo veliku osudu takozvanog premijera takozvane republike Kosovo Ramuša Haradinaja, koji je film nazvao rasistički... Potom je film pomenut u zvaničnom istraživačkom servisu SAD, gde je navedeno da je imao uticaja da Kosovo ne aplicira u Unesko, što nam je i bio cilj.

Prikazan dokumentarac Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji"

Filmska priča gledaoce vodi kroz prošlost i tešku sadašnjost u kojoj se nalaze veliki srpski manastiri Gračanica, Bogorodica Ljeviška, Pećka patrijaršija i Visoki Dečani. Po rečima autora, film je snimljen za samo deset dana, koliko je ekipi iz bezbednosnih razloga bilo dozvoljeno da boravi na Kosovu i Metohiji.

- Bilo je veoma naporno, navikli smo na gerilska snimanja, ali smo uspeli da uradimo bez većih incidenata i da napravimo kvalitetan film koji je obišao svet – dodaje Malagurski, koji je zbog njega dobio lavinu pretnji, čak i pretnje smrću. - Čim je objavljen trejer, Albanci su počeli da prete putem društvenih mreža, prištinski list je pretio mojim hapšenjem ukoliko se usudim ponovo da odem na Kosovo, tu je i Haradinajeva osuda, koja je stigla samo dva dana pošto je film prikazan u Parizu, a nismo ga videli u publici. Film je primljen vrlo lepo gde god smo ga prikazali, od Pariza, Moskve, Praga, Ciriha, Beča, Linca, Insbruka, Vašingtona, Čikaga, Bostona, Toronta i mnogih drugih gradova širom sveta, naravno regiona i Srbije.

Prikazan dokumentarac Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji"

Pozitivne kritike mladom autoru poreklom iz našeg grada daju vetar u leđa da nastavi da stvara važne projekte. Trenutno radi na trećem delu „Težine lanaca“ ali će vrlo rado obraditi i svaku drugu aktuelnu i važnu temu.

- Veoma je važno da lobiramo za naše interese u svetu, služeći se isključivo istinom, činjenicama, da ni na koji način ne manipulišemo i ne obmanjujemo javnost, već da prikažemo svetu ono što se stvarno dešava – poručuje Malagurski.

Prikazan dokumentarac Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 29
Pregleda: 4036
Povezane teme

boris malagurski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.