• Pregleda: 1956

Prijem brucoša na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

Za oko 200 brucoša Visoke tehničke škole strukovnih studija u Subotici, danas je započela nova školska godina. Ovim povodom, za njih je upriličen svečani prijem u amfiteatru ove visokoobrazovne ustanove.
Prijem brucoša na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija

Visoka tehnička škola strukovnih studija u Subotici, ove godine upisala je 59. generaciju studenata na pet studijskih programa elektrotehnike, informatike, mašinstva, mehatronike i tehničko-komunikacionog menadžmenta. Brucoši sa kojima smo razgovarali, kažu da imaju velika očekivanja od studija i da se nadaju da će se, po završetku školovanja, zaposliti u struci.

- Upisao sam smer za tehničku informatiku, jer smatram da je to zanimanje budućnosti. Iskren da budem, imam velika očekivanja i nadam se da ću mnogo toga naučiti o svojoj budućoj struci, kao i da ću se po završetku studija zaposliti - rekao je brucoš Boris Glamočanin.

- Upisala sam elektronsko poslovanje, jer me pre svega zanima, ali i zato što tehnologija konstantno napreduje, te mislim da ću završetkom ovog studijskog programa sebi obezbediti dobru budućnost - rekla je brucoškinja Nina Mitrović.

Prema rečima prof. dr Igora Firstnera, direktora Škole, u poslednjih nekoliko godina primetno je da se kao najpopularnija struka izdvojila informatika, ali da je ove godine zabeležen porast broja studenata koji su upisali mehatroniku i tehničko-komunikacioni menadžment.

- Ostali tradicionalni studijski programi, kao što su mašinstvo i elektrotehnika, u blagoj su stagnaciji, što je za nas pomalo iznenađujuće s obzirom na industrijsko okruženje koje vapi za ovim kadrovima. Mogućnosti zaposlenja su poslednjih godina postale veoma dobre, jer se nudi više poslova u tehničkoj oblasti nego što na tržištu postoji, te praktično sve što proizvedemo, a naš proizvod su inženjeri, možemo da zaposlimo u Subotici ili okolini - izjavio je prof. dr Firstner, koji se na svečanosti našalio sa studentima, komentarišući vremensku prognozu. - Svake godine prokomentarišemo vremensku prognozu, te ako je vreme lepo, kao što je bilo prošle godine, kažemo "Po jutru se dan poznaje", što znači da će i vaše studiranje biti tako lepo, ali ako je vreme loše, kao što je danas, onda kažemo da od ovoga ne može biti gore, već samo bolje.

Da studentski život ne čine samo učenje i polaganje ispita, istakla je pomoćnica direktora za nastavu prof. dr Sanja Maravić, koja je studentima poručila da se što više druže i uključe u brojne aktivnosti koje im Škola nudi. 

- Pored onoga što su vaše redovne obaveze, a to je da dolazite na predavanja, učite i polažete ispite, nemojte samo to radite, već se družite, steknite nova poznanstva i prijateljstva, učestvujte na takmičenjima, u aktivnostima koja organizuje Studentski parlament i prijavite se za studentsku razmenu. Dakle, imate mnogo prilika da se usavršavate i u nekim drugim oblastima, te se nadam da ćemo se, nakon tri godine, svi zajedno naći u Velikoj većnici Gradske kuće na dodeli diploma - poručila je prof. dr Maravić.

Na kraju svečanosti, brucoši su u glas izgovorili "studentku zakletvu", nakon čega su se uputili i na svoja prva predavanja.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Bajmok Odgovori
Najjača Viša škola u regionu!
Solento Odgovori
Ma vazi, kad sam ja upisivao Informatiku 2002 godine bilo blaga katastrofa. Nije bilo na budzet, gomila predmeta koji veze nemaju sa informatikom (Kinematika, Statika... kao da sam gradjevinski fakultet upisao).
Ostali studenti nezaintresovani za IT, culi da se placa pa upisali informatiku eto tako.
Nisam imao sa kime da pricam u vezi moje buduce struke, sto je bilo lose jer sam bio manje motivisan.

Sada, 16 godina kasnije i 12 godina iskustva u IT struci imam savet za buduce studente.
Zavrsite bilo koji privatni fakultet (jos bolje master) a ostalo vreme provedite za racunarom, programirajte, tako se uci!
Svakako u EU nisu culi ni za VTS ni za Megadens ni za ostale, ovaj privatni im bolje zvuci pa misle da je nesto, to vam govorim iz iskustva!
IT Odgovori
@SOLENTO Možda su tada i bili takvi predmeti ali je nastavni program koji sam ja imao od 2015 odličan. Inače sam čuo od kolega koji su završili pre mene da je VTŠ diploma itekako priznata u Evropi i da su mnogi nastavili studije gde su im priznali ovu diplomu bez ikakve razlike. Upoređivati Megatrend sa VTŠ je jako neozbiljno. Deco, samo tehničke struke donose dobru budućnost!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.