Komentara: 11
Pregleda: 8419

Prezentovani rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu

19.07.2013. u 23:54h
Izvor: RTV Yueco
U Velikoj većnici Gradske kuće predstavljeni su rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju kogenerativnog postrojena na biomasu. Planirano postrojenje koristiće biomasu kao glavni energent, a količina žetvenih ostataka potrebna za godišnju proizvodnju postrojenja iznosi do 35.000 tona godišnje. Studiju izvodljivosti za potrebe “Subotičke toplane” finansiralo je nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj preko KfW razvojne banke. Skup je svečano otvorio gradonačelnik.
Prezentovani rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu

Kogenerativno postrojenje proizvodiće toplotnu i električnu energiju. Kapacitet postrojenja je 10 MW toplotne energije i 4MW elekrične energije u zimskom periodu rada i 5 MW električne energije u letnjem režimu rada. Na ovaj način će se uspostavitiodrživi model poslovanja za Toplanu.

Postrojenje će na godišnjem nivou da proizvodi 45.000 MW toplotne energije, što predstavlja oko 45% ukupne proizvodnje toplotne energije i 35.000 MW električne energije. Biće jedinstveno postrojenje u Srbiji.

Prednosti kogenerativnog postrojenja na biomasu su: stabilan dugoročni dodatni prihod za poljoprivrednike od prodaje biomase, smanjenje energetske zavisnosti, proizvodnja zelene energije, nove investicije, otvaranje novih radnih mesta, kao i efikasnije korišćenje energetskog potencijala u proizvodnji energije.

Rezultati studije izvodljivosti pokazali su ekonomsku isplativost projekta. Vrednost ukupne investicije iznosi 27 miliona eura, a period povraćaja investicije je 12 godina.

 

Izvor: RTV Yueco
Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu Rezultati Studije izvodljivosti za izgradnju postrojenja na biomasu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 8419
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.