Komentara: 2
Pregleda: 2209

Prevencija, rano otkrivanje i odgovarajuće lečenje ključni u borbi protiv malignih bolesti

04.02.2020. u 14:23h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, u Severnobačkom okrugu je u 2017. godini od raka obolelo 1146 osoba, od čega 596 muškaraca i 550 žena. Iste godine je od raka umrla 591 osoba, 328 muškaraca i 263 žene.
Prevencija, rano otkrivanje i odgovarajuće lečenje ključni u borbi protiv malignih bolesti

Vodeće maligne bolesti od kojih obolevaju muškarci u Severnobačkom okrugu su rak pluća, debelog creva, prostate i mokraćne bešike, a vodeće bolesti od kojih obolevaju žene su rak dojke, debelog creva, pluća i grlića materice.

- I muškarci i žene najčešće umiru od raka pluća i debelog creva, a na trećem mestu kod muškaraca je rak prostate, dok je kod žena rak dojke - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javno-zdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili potpuno eliminisati, objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica.

- Čak 40 odsto malignih bolesti se može izbeći jednostavnim merama, kao što su prestanak korišćenja duvanskih proizvoda, ograničeno konzumiranje alkohola, izbegavanje suvišnog izlaganja suncu, zadržavanje prosečne težine i pravilna ishrana, fizička aktivnost i vežbanje, kao i zaštita od infekcija koje se povezuju sa nastankom raka - ističe dr Dragaš.

Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen ishod je moguće poboljšati ranim otkrivanjem, odgovarajućim lečenjem i rehabilitacijom uz adekvatno palijativno zbrinjavanje, zbog čega je važno odazivati se na preventivne preglede i skining programe.

- Takođe je veoma važno boriti se protiv mitova, zabluda i dezinformacija u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje ili izbegavanje ranog otkrivanja, odgovarajućeg lečenja i nege, dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje i život. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu, da bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije ljudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu, tako i u zdravstvenom sistemu, kao i u čitavom društvu - poručuje dr Dragaš.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 1 nedelju
Komentara: 2
Pregleda: 2209
Povezane teme
svetski dan borbe protiv raka nada kosić bibić maligne bolesti dr zorica dragaš
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.