Komentara: 0
Pregleda: 1918

Prevencija ključna u sprečavanju razvoja šećerne bolesti tipa 2

14.11.2019. u 12:42h
Izvor: Subotica.com
Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti se obeležava 14. novembra, s ciljem da se skrene pažnja javnosti i da se interesovanje usmeri, pre svega, na mogućnost primarne prevencije šećerne bolesti tipa 2.
Prevencija ključna u sprečavanju razvoja šećerne bolesti tipa 2

Dijabetes melitus ili šećerna bolest je kompleksno oboljenje sa poremećajem metabolizma ugljenih hidrata, masti i belančevina, najpoznatije po stalno povišenim vrednostima šećera (glukoze) u krvi. Kako objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje Subotica, bolest je po svom toku hronična i progresivna, kao i komplikacije koje se mogu, u velikom broju slučajeva, sprečiti ili usporiti dobrom kontrolom bolesti, zbog čega je veoma važna saradnja obolelog sa lekarom.

- Razvijena bolest stvara komplikacije u tkivima i organima obolelog, a ne sme da se zanemari ni sva složenost zdravstvenih i socijalnih posledica, ukoliko se one dogode. Tip 2 bolesti često nastaje postepeno, neprimetno i, nažalost, oko 30 odsto bolesnika u trenutku postavljanja dijagnoze već ima razvijenu neku od hroničnih komplikacija - objašnjava dr Dragaš.

Šećerna bolest je povezana sa genetskim nasleđem, ali je i pored toga moguće sprečiti razvoj bolesti tipa 2 uz primarnu prevenciju. Pravilna ishrana, individualno dozirana svakodnevna fizička aktivnost, održavanje normalne telesne uhranjenosti, kontrola stresa i dovoljno noćnog sna, preduslovi za sprečavanje razvoja ove bolesti tvrdi dr Dragaš, kao i život bez duvanskog dima i zloupotrebe alkohola, uz poznavanje istorije oboljevanja u porodici.

- Isto tako, moguće je sprečiti ili odložiti nastanak brojnih komplikacija koje značajno narušavaju kvalitet života obolelog, poput oštećenja vida, poremećaja funkcije bubrega, oštećenja krvnih sudova i perifernih nerava. Dakle, na isti način se sprovodi sprečavanje razvoja komplikacija, odnosno sekundarna prevencija, a prema potrebi se uključuje i uredna primena određene terapije u obliku tableta ili insulina - ističe naša sagovornica.

Procenjuje se da u svetu preko 150 miliona ljudi boluje od šećerne bolesti, a u Srbiji oko 600 hiljada stanovnika. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1918
Povezane teme

šećerna bolest

dr zorica dragaš

svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.