Komentara: 63
Pregleda: 9780

Presude zbog nevakcinisanja dece

26.04.2019. u 11:50h
Izvor: RTV Yueco
Tokom prošle godine, u Subotici je izrečeno 18 prekršajnih kazni zbog nevakcinisanja dece, dok je za prva četiri meseca ove godine Prekršajnom sudu pristiglo 11 krivičnih prijava za isto delo. Tokom 2018. godine godine, vakcinalni obuhvat u Subotici bio je optimalan, ali je od 2014. do 2016. obuhvat MMR vakcinom bio ispod predviđenih 95 odsto, ističu epidemiolozi povodom Evropske nedelje imunizacije koja se obeležava od 24. do 30. aprila.
Presude zbog nevakcinisanja dece

Prekršajnom sudu u Subotici tokom 2018. godine pristiglo je 20 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja dece, a od ovog broja 18 predmeta je rešeno izricanjem novčanih kazni za roditelje koji nisu ispunili svoju zakonsku obavezu. Visina izrečenih kazni kreće se oko minimuma, od 30.000 do 50.000 dinara, a Zakon za ovaj prekršaj predviđa za fizičko lice novčanu kaznu od 30.000 do 150.000 dinara. Kako navode u Prekršajnom sudu, najčešći razlozi koje roditelji navode za nevakcinisanje dece su neobaveštenost i otpor prema ovoj obavezi.

- U 2016. i 2017. godini, ukupno 16 predmeta za dve godine. U 2018. godini ukupno 20 predmeta ove vrste, što ukazuje na blagi rast ovih predmeta, a ono što zabrinjava jeste da smo u 2019. godini za prva četiri meseca primili već 11 predmeta. Znači, u odnosu na prethodnu godinu, realno je za očekivati da taj broj bude veći nego što smo imali u 2018. godini - kaže Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici.

Presude zbog nevakcinisanja dece

Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici

Epidemiolozi objašnjavaju da u našem gradu vakcinalni obuhvat iz godine u godinu varira. Tako je tokom 2018. i 2017. godine vakcinalni obuhvat vakcinom MMR bio optimalan što znači da je dostigao 95 odsto. Međutim, kako navode tokom 2014, 2015. i 2016. godine vakcinalni obuhvat po pitanju MMR vakcine bio je ispod predviđenih 95 odsto.

- Tokom 2018. godine smo na prostoru naše zemlje imali i epidemiju morbila, od koje je obolelo više hiljada ljudi, zabeleženi su i prvi smrtni slučajevi nakon više od 20 godina na teritoriji naše republike, a sve je to posledica smanjenog vakcinalnog obuhvata, pre svega, u centralnim delovima naše zemlje. Veoma je bitno reći da ako posmatramo ukupan broj obolelih lica, svega dva odsto od obolelih je registrovano na prostoru AP Vojvodine gde je inače visok, a tokom prošle godine je i dostognut optimalan vakcinalni obuhvat vakcinom MMR od 95 odsto - objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Presude zbog nevakcinisanja dece

dr Nebojša Bohucki, epidemiolog ZJZS

Kako ističu stručnjaci, zabrinjava činjenica da pojedini roditelji nisu dovodili decu da prime bilo koju vakcinu, pa čak ni protiv tetanusa - Pentaksim, koja štiti od pet zaraznih bolesti uključujući i tetanus. Ovo posebno zabrinjava imajući u vidu to da je Vojvodina tetanogeno područje i da se prouzrokovači ovog oboljenja mogu naći i u tlu. Epidemiolozi upozoravaju da je tetanus veoma zarazno i opasno oboljenje sa letaliteom od čak 50 odsto.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 5 godina i 16 časova
Komentara: 63
Pregleda: 9780
Povezane teme

vakcinacija stanovništva subotica

prekršajni sud

vakcinisanje

vakcinacija

mmr vakcina

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.