Komentara: 24
Pregleda: 7828

Presedan: Tužilaštvo izreklo presudu u roku od 2 dana od otkrivanja krivičnog dela

29.11.2013. u 15:13h
Izvor: Subotičke novine
U kući E.V. u Železničkom naselju prošle srede otkrivena laboratorija sa 279 saksija marihuane, a već u petak je uzgajivaču izrečena pravosnažna presuda (3,5 godine zatvora) i do poziva na izdržavanje kazne određen mu je kućni pritvor.
Presedan: Tužilaštvo izreklo presudu u roku od 2 dana od otkrivanja krivičnog dela

Naš sugrađanin E.V. (31), moler iz Železničkog naselja, verovatno je prvi državljanin Srbije koji je osuđen najbrže što je teoretski bilo moguće, a što je predviđeno odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku. Rečeno najkraće, policija je prošle srede popodne u njegovoj kući otkrila savremeno opremljenu laboratoriju u kojoj se nalazilo 279 saksija marihuane kao i 555 grama suve "trave", u četvrtak su "biljke" bile u Novom Sadu na veštačenju, a u petak je E.V. nakon priznanja dela i nagodbe sa tužiocem, pravosnažno osuđen.

- Od 1. oktobra na snazi su odredbe novog Zakonika krivičnog postupka koje omogućavaju da okrivljeni zaključi sporazum o priznavanju krivice sa nadležnim tužiocem. Po tom sporazumu utvrđuje se visina kazne i način njenog izvršavanja, a potvrđuje ga nadležni sud.

U konkretnom slučaju moj klijent je priznao krivicu i sklopio sporazum sa Višim javnim tužiocem, a Viši sud mu je izrekao minimalnu kaznu zatvora od 3,5 godine. Učesnici u ovom postupku odrekli su se prava žalbe i ceo "slučaj" okončan je za nešto manje od 48 sati što je, verujem, prvi slučaj ovako brze reakcije i policije i pravosuđa u Srbiji - kaže za Subotičke novine advokat Lidija Opačić.

Nakon izricanja presude osuđenom je određena mera zabrane napuštanja stana (verovatno) do poziva na izdržavanje kazne.

U priči o neverovatno brzom okončanju ovog slučaja učestvovali su, kako nezvanično saznajemo i radnici Elektrodistribucije. Nakon redovne kontrole električnih brojila i potrage za "nedostajućim kablom" slučajno je primećena livada «mare», a potom su ljudi iz Odeljenja za borbu protiv narkotika, ali i tužilac i sudija, profesionalno odradili svoj deo posla.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 10 godina i 3 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 7828

Povezana vest

Povezane teme

tužilaštvo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.