Komentara: 41
Pregleda: 25044

Preporuke školama i roditeljima povodom korona virusa

11.03.2020. u 10:27h
Izvor: Subotica.com
Zbog novonastale situacije u vezi sa korona virusom Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je posebne preporuke direktorima osnovnih i srednjih škola. Po jutrošnjim izveštajima u Srbiji je do sada potvrđeno 12 slučajeva infekcija korona virusom, od čega čak 7 u poslednja 24 časa.
Preporuke školama i roditeljima povodom korona virusa

U dopisu Ministarstva se napominje da je potrebno redovno održavanje školskog prostora, provetravanje učionica, čišćenje dvorišta i učionica i redovno pražnjenje korpi za otpatke, uz korišćenje rukavica. Takođe, neophodno je pranje i dezinfikovanje podova, zidova, vrata i površina klupa, redovno snabdevanje tečnim sapunom toaleta, učionica i trpezarija.

Kako se navodi, učenike treba podsticati na pranje ruku, a učenicima i odraslima treba preporučiti da ne dodiruju oči, usta i nos neopranim rukama. Savetuje se da se ne razmenjuje hrana i ne koriste iste flašice za vodu, a da se upotrebljene papirne maramice i ubrusi redovno odlažu u korpe za otpatke.

Direktorima i nastavnicima se sugeriše da planiraju časove odeljenskog starešine u svim razredima posvećene održavanju lične higijene i neposrednog okruženja, ali i komunikaciji koja nije podložna panici i širenju neproverenih informacija.

Takođe, Ministarstvo preporučuje roditeljima i učenicima da se odlože proslave i druženja.

Preporučuje se i planiranje aktivnosti učeničkog parlamenta koje će podsticati učenike na redovno održavanje lične higijene i održavanje školskog prostora, a da se na sajt škole postave preporuke o preventivnim aktivnostima.

Preporuka je da se u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti planiraju, u skladu sa predmetnom oblašću, vaspitno-zdravstvene teme, odnosno, upoznavanje sa putevima virusnih infekcija i informisanje o toj temi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 1 mesec
Komentara: 41
Pregleda: 25044

Povezana vest

Povezane teme

srednje škole

osnovne škole subotica

korona virus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.