• Pregleda: 14251

Preminuo velečasni Andrija Kopilović, Počasni građanin Subotice i dobitnik priznanja "Pro urbe"

Velečasni Andrija Kopilović, dobitnik priznanja "Pro urbe" i Počasni građanin Subotice, preminuo je jutros u šest časova, u 79. godini, posle kraće bolesti. Misa zadušnica biće održana u ponedeljak, vreme sahrane biće naknadno saopšteno.
Preminuo velečasni Andrija Kopilović, Počasni građanin Subotice i dobitnik priznanja "Pro urbe"

Dr Andrija Kopilović (1941-2019) je obavljao brojne visoke crkvene funkcije - bio je član Biskupske konferencije Srbije, prorektor Teološko–katehetskog instituta Subotičke biskupije, predsednik Katoličkog instituta za kulturu, istoriju i duhovnost "Ivan Antunović", a od 2004. i počasni arhiprezbiter Subotičke biskupije. Velečasni Kopilović je bio i župnik crkve Marije Majke Crkve u Aleksandrovu.

Skupština Subotice je 2006. godine donela odluku da Kopiloviću dodeli zvanje "Počasni građanin", a pre toga bio je dobitnik i priznanja "Pro urbe"

U septembru 2011. godine Subotička biskupija prevremeno je penzionisala Kopilovića.

Misa zadušnica za pokojnog vlč. dr Andriju Kopilovića biće upriličena u ponedeljak u 17 časova u crkvi u Aleksandrovu. Sahrana će biti u četvrtak, 14. novembra, u 13 časova na Bajskom groblju iz Peić kapele, a po rečima porodice poslednji oproštaj od pokojnika biće već od 10 časova u Peić kapeli.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

10
Prolaznik Odgovori
Bio je Veliki i dobar covek.
Neka mu je vecna slava
Matej Kulovec Odgovori
Andrija! Upoznali smo se pre više od deset godina u Subotici. Onako, malte ne u proĺazu. Naši potevi su se ponovo susreli posle par godina, kada ste otvorili svoja vrata strancu u nevolji i udelili mi svoju pomoć. Kada ste došli "kot pregnanec v mojo deželo", otišao sa u Stičnu, sa vratim svoj moralni dug. Otišao sam sa utiskom, da sam stekao prijatelja. Od tada smo se ćesto viđali i iskreno razgovarali o mnogim stvarima. Užitak je bio razgovarati sa izvrstnim intelektualcem, teologom i psihologom. Stičnu ste prihvatili kao svoj dom. Povremeno ste odlazili v voljenu Bačku na lećenje i kod svoje rodbine. Kada bih se vratili, nazvali bih me i kazali ""pridi, prišel sem domov - doďi, došao sam kući". I ako ste pričali na za nas stranim jezikom, su ljudi dolazili u Stičnu na ispoved baš zbog Vaših mudrih saveta. Kako ste sami kazali, bili ste samo čovek. Sa vrlinama i manama. Zbog svojih vrlina imate moje najveće poštovanje. A ko sam ja, da Vama sudim zbog Vaših mana? Prijatelj, Zbogom.
Istina...
"Matej" sjajno barata srpskim jezikom, samo ponekad "ubode" slovenski tj. slovenacki. Kako i ne bi, agitprop mora da bude uspesan. Da je ubacio po koju mudrost na latinskom, hrvatskom i madjarskom bilo bi efektnije. Vise obracanja paznje na detalje i manje patetike i bice od vas nesto.
Mm
G.Istina igrom slučaja znam gospodina Mateja i verovali ili ne on je Slovenac.
Neko iz Šandora Odgovori
Čovek koji je saslušao svakog, pomagao kojima je to bilo potrebno. Naš grad je izgubio velikog čoveka i sveštenika. Počivaj u miru velečasni.
Bela Odgovori
Bio je i moj velečasni u šandoru od mojih malih nogu!, svi koji smo ga poznavali smatrali smo ga kao našeg drugog oca, učitelja, druga!, jer je doista bio čovek poslat od Boga!, a o njegovoj inteligenciji obrazovnosti i duhovnosti uopšte ne treba sumnjati!, bio je zaista veliki čovek! Pokoj duši daruj mu Gospode!, Slava mu!
зоран и. Odgovori
Почивај во мир добар човеку. Пречесен оче Андрија, нека драгиот Бог те обдари со вечен живот.
Franjevac Odgovori
Otišao u večnost veliki čovek i veliki svećenik.
Bunjevac Odgovori
Velečasni Andrija je bio veliki čovjek,veliki intelektualac,vrhunski teolog,izuzetno načitan. Neka počiva u miru Gospodnjem - veliki i nezaboravni Andrija.
VV Odgovori
Zna li neko kada je i gde komemoracija?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.