• Pregleda: 6487

Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

Prva premijera u novoj sezoni subotičkog Narodnog pozorišta, predstava "Avgust u okrugu Osejdž", igraće se večeras na sceni "Jadran", s početkom od 19 časova i 30 minuta. Dramu na srpskom jeziku režirao je Aleksandar Božina, a glavnu ulogu tumači prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, Gordana Đurđević Dimić.
Foto: Narodno pozorište Subotica
Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

Subotička publika će večeras biti u prilici da premijerno pogleda predstavu "Avgust u okrugu Osejdž", crnu komediju američkog pisca i glumca Trejsija Letsa. Praizvedba ove predstave bila je 2007. godine u Čikagu, da bi se potom postavka preselila na Brodvej, gde je sa uspehom igrana dve godine. Trejsi Lets je za tekst nagrađen Pulicerovom i Toni nagradom, a dramu je 2013. godine preradio u scenario za istoimeni film, sa Meril Strip i Džulijom Roberts u glavnim ulogama.

Dramu na srpskom jeziku režirao je Aleksandar Božina, koji je istakao da mu je to bio veći izazov nego što je očekivao. 

Sve je u potpunosti jasno i lako kada čitate tekst, ali kada treba da ga napravite tako da imate pravu meru duhovitosti i humora, a da bude dovoljno ozbiljno i emotivno, i da na kraju komunicira sa publikom, to je veliki izazov. U pitanju je crna komedija, koja je užasno crna, a nešto manje komedija, o tome kako se nezdravi odnosi unutar porodice prenose s kolena na koleno i kako smo još kao deca, prvu ljubav i prve rane dobili od svojih roditelja, što kasnije prenosimo i na svoje potomstvo - rekao je Božina, dodajući da mu je ovo treći put da radi sa Narodnim pozorištem u Subotici, te da se u našem Pozorištu oseća kao kod kuće. 

Foto: Narodno pozorište Subotica

Priča predstave je smeštena u ravnice Oklahome i prati disfunkcionalnu porodicu, koja se okuplja nakon misterioznog nestanka oca. Glava porodice je okrutna i dominantna majka, Vajolet Veston, koja na površinu iznosi bolnu porodičnu istoriju, trudeći se da nijedna tajna ne ostane sakrivena. Trejsi Lets je lik glavne junakinje pisao po uzoru na svoju baku, a kada je pre 10 godina predstava premijerno izvedena, njegova majka mu je rekla da je lik Vajolet suviše blago predstavio.

Glumac Vladimir Grbić, koji tumaći lik Bila Fordama, kaže da se predstava neće mnogo razlikovati od originala, te da publiku večeras očekuju smeh i suze.

- Ovo je prvi put da radim sa Božinom i saradnja je bila odlična, a po četvrti put sarađujem sa prvakinjom Srpskog narodnog pozorišta, Gordanom Đurđević Dimić, koja je zaista fantastična glumica i motor ove predstave. Lik kojeg tumačim je stariji od mene, ali se ponaša kao da je mlađi od mene, tako da se zahvaljujem Božinu na tome što je verovao da sam toliko dobar glumac da to mogu i da iznesem. Što se samog komada tiče, mislim da ovaj tekst potvrđuje ono što već duže vreme osećam, a to je da su duhovito i tragično dve strane iste medalje i da u trenutku kada tragedija postane toliko besmislena, mi počnemo da se smejemo. Mislim da će publika veoma dobro osetiti da se predstava poigrava između ova dva ekstrema - istakao je Grbić.

Foto: Narodno pozorište Subotica

Uz Vladimira Grbića i Gordanu Đurđević Dimić, koja tumači lik Vajolet Veston, u predstavi igraju Zoran Bučevac, Suzana Vuković, Jovana Belović, Sanja Moravčić, Minja Peković, Vesna Kljajić Ristović, Ljubiša Ristović, Igor Greksa, Kristina Jakovljević, Miloš Stanković i Dimitrije Dinić.

Predstava "Avgust u okrugu Osejdž" će se, osim večerašnje izvedbe, ponovo igrati u ponedeljak, 16. oktobra, i u četvrtak, 26. oktobra.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Klara Odgovori
Gledala sam ovu predstavu ne tako davno u Ateljeu 212, gde je predstava bila odlična, a pojedini glumci, kao što su Anita Mančić i Dara Džokić su maestralno odigrale svoje uloge. Nadam se da će i večerašnja predstava u subotičkom Narodnom pozorištu biti jednako dobra, uz možda drugačije viđenje reditelja. Pohvalno je što u našem pozorištu možemo gledati predstave koje su rađene po vrhunskim delima i tekstovima!
Realan Odgovori
Nešto nije u redu sa ljudima koji se dive američkim sr*njima!
Realan
Reakcija na moj prethodni komentar je dokaz koliko je moj grad, i cela država, pod uticajem negativnosti različitih vrsta. Odluka da se odem u inostranstvo, što sam nedavno učinio, promenila mi je život na bolje. Svima želim sve najbolje, ali u društvu kakvo je u Srbiji to teško biva.
Nemanja Odgovori
Gledao sam sinoć premijeru u Subotičkom pozorištu, predstava je prevazišla moja očekivanja. Kako reče reditelj Božina, više crna nego komedija ali je predstava bila fantastična! Izvrsna podela uloga, odlična režija, muzička pozadina “dark country”(sve popularniji muzički žanr), sve u svemu pun pogodak. Nadam se da će predstava u ovoj postavi imati dosta igranja i gostovanja jer je režirana i odglumljena izvrsno
Silvana Odgovori
Dugogodisnji sam posetilac pozorisnih predstava. Repertoar svake godine celokupan odgledam. Ova predstava i Draga Jelena Sergejevna je nesto najbolje sto su nam ponudili, jer pored nasih odlicnih glumaca, prvakinja Gordana je prosto izvrsna. Toliko dobro glumiti da se to ne razlikuje od realnosti je sasvim sigurno izvrstan dar koji ona poseduje. Svaka cast ekipi koja nam je priustila u toj mracnoj tragediji dobar smeh! To zaista treba umeti.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.