Komentara: 5
Pregleda: 7687
Foto

Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

13.10.2017. u 13:34h
Izvor: Subotica.com
Prva premijera u novoj sezoni subotičkog Narodnog pozorišta, predstava "Avgust u okrugu Osejdž", igraće se večeras na sceni "Jadran", s početkom od 19 časova i 30 minuta. Dramu na srpskom jeziku režirao je Aleksandar Božina, a glavnu ulogu tumači prvakinja Srpskog narodnog pozorišta, Gordana Đurđević Dimić.
Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

Subotička publika će večeras biti u prilici da premijerno pogleda predstavu "Avgust u okrugu Osejdž", crnu komediju američkog pisca i glumca Trejsija Letsa. Praizvedba ove predstave bila je 2007. godine u Čikagu, da bi se potom postavka preselila na Brodvej, gde je sa uspehom igrana dve godine. Trejsi Lets je za tekst nagrađen Pulicerovom i Toni nagradom, a dramu je 2013. godine preradio u scenario za istoimeni film, sa Meril Strip i Džulijom Roberts u glavnim ulogama.

Dramu na srpskom jeziku režirao je Aleksandar Božina, koji je istakao da mu je to bio veći izazov nego što je očekivao. 

Sve je u potpunosti jasno i lako kada čitate tekst, ali kada treba da ga napravite tako da imate pravu meru duhovitosti i humora, a da bude dovoljno ozbiljno i emotivno, i da na kraju komunicira sa publikom, to je veliki izazov. U pitanju je crna komedija, koja je užasno crna, a nešto manje komedija, o tome kako se nezdravi odnosi unutar porodice prenose s kolena na koleno i kako smo još kao deca, prvu ljubav i prve rane dobili od svojih roditelja, što kasnije prenosimo i na svoje potomstvo - rekao je Božina, dodajući da mu je ovo treći put da radi sa Narodnim pozorištem u Subotici, te da se u našem Pozorištu oseća kao kod kuće. 

Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

Foto: Narodno pozorište Subotica

Priča predstave je smeštena u ravnice Oklahome i prati disfunkcionalnu porodicu, koja se okuplja nakon misterioznog nestanka oca. Glava porodice je okrutna i dominantna majka, Vajolet Veston, koja na površinu iznosi bolnu porodičnu istoriju, trudeći se da nijedna tajna ne ostane sakrivena. Trejsi Lets je lik glavne junakinje pisao po uzoru na svoju baku, a kada je pre 10 godina predstava premijerno izvedena, njegova majka mu je rekla da je lik Vajolet suviše blago predstavio.

Glumac Vladimir Grbić, koji tumaći lik Bila Fordama, kaže da se predstava neće mnogo razlikovati od originala, te da publiku večeras očekuju smeh i suze.

- Ovo je prvi put da radim sa Božinom i saradnja je bila odlična, a po četvrti put sarađujem sa prvakinjom Srpskog narodnog pozorišta, Gordanom Đurđević Dimić, koja je zaista fantastična glumica i motor ove predstave. Lik kojeg tumačim je stariji od mene, ali se ponaša kao da je mlađi od mene, tako da se zahvaljujem Božinu na tome što je verovao da sam toliko dobar glumac da to mogu i da iznesem. Što se samog komada tiče, mislim da ovaj tekst potvrđuje ono što već duže vreme osećam, a to je da su duhovito i tragično dve strane iste medalje i da u trenutku kada tragedija postane toliko besmislena, mi počnemo da se smejemo. Mislim da će publika veoma dobro osetiti da se predstava poigrava između ova dva ekstrema - istakao je Grbić.

Premijera predstave "Avgust u okrugu Osejdž" večeras u Narodnom pozorištu

Foto: Narodno pozorište Subotica

Uz Vladimira Grbića i Gordanu Đurđević Dimić, koja tumači lik Vajolet Veston, u predstavi igraju Zoran Bučevac, Suzana Vuković, Jovana Belović, Sanja Moravčić, Minja Peković, Vesna Kljajić Ristović, Ljubiša Ristović, Igor Greksa, Kristina Jakovljević, Miloš Stanković i Dimitrije Dinić.

Predstava "Avgust u okrugu Osejdž" će se, osim večerašnje izvedbe, ponovo igrati u ponedeljak, 16. oktobra, i u četvrtak, 26. oktobra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 7687
Povezane teme

Narodno pozorište

scena jadran

pozorište jadran

vladimir grbić

premijera predstave

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.