• Pregleda: 2154

Predstavnici Politehničke i Ekonomske škole boravili u Rusiji

Kako bi razmenili iskustva u oblasti dualnog obrazovanja, direktori, nastavnici i učenici Politehničke i Ekonomske škole "Bosa Milićević" boravili su na studijskom putovanju u ruskom gradu Čajkovski. Tokom boravka, posetili su ovdašnje srednje stručne škole, učestvovali u zajedničkim radionicama, dok su đaci održali stručne časove.
Predstavnici Politehničke i Ekonomske škole boravili u Rusiji

Zvaničnim dočekom u opštini ovog mesta permske oblasti, predstavnici dve subotičke srednje škole upoznali su se s prirodnim i stvorenim vrednostima lokalne samouprave i okruga. Tokom posete Tehničkoj, Industrijskoj i Medicinskoj školi, bili su u prilici da uoče načine funkcionisanja obrazovanja, međusobne sličnosti i razlike, te oblik saradnje između srednjih stručnih škola i privrede kroz model dualnog obrazovanja.

- Ovo je bilo veoma lepo iskustvo za sve nas, a imali smo i šta da naučimo, jer je dualno obrazovanje u Srbiji tek sad popularizovano, dok su oni mnogo duže u tome. Njihove škole uživaju veliku podršku socijalnih partnera, deca tamo i odlaze na praksu, njihovi zaposleni i majstori rade sa tom decom, a takođe imaju i izuzetno opremljene radionice za sve struke. Čajkovski je grad približne veličine kao Subotica, broji oko 80 hiljada stanovnika, ali kod njih broj stanovnika stalno raste, veliki je procenat zapošljavanja, oko 60 do 70 odsto dece koja završe školu se odmah zaposle i deca s velikom voljom uče jer im je budućnost izvesna u pogledu zapošljavanja, najčešće tamo gde i idu na praksu, što je i smisao dualnog obrazovanja - objasnila je Natalija Jakovljev, zamenica direktora Politehničke škole.

Tokom boravka u ovom gradu, učenici Politehničke i Ekonomske škole održali su i stručne časove, na kojima su zajedno sa vršnjacima iz Rusije prikazali stečeno znanje i veštine iz oblasti dualnog obrazovanja. Tako su pravili stoličice, organizovali modne revije, izložbe radova i zajednički učestvovali u ukrašavanju kolača.

- Realizacijom časova, učenici iz Srbije i Rusije su prikazali svoje konkretne veštine i znanja. Srdačnim prijemom domaćina škola, ali i predstavnika verskih i kulturnih institucija, još jednom smo se uverili u tradicionalnu bliskost naroda dve zemlje - rekla je Gorana Popović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Ekonomskoj školi.

U nadi da će saradnja koja je započeta 2017. godine biti nastavljena, u cilju negovanja bliskih odnosa i daljeg unapređenja kvaliteta obrazovanja, u martu naredne godine očekuje se uzvratna poseta ruskih učenika i nastavnika Subotici.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
Zanimljivo Odgovori
Vauuu. Ovo mora da je bilo besplatno. Oću i ja u Rusiju:)
Maja Odgovori
A sto odoste bez Medicinske skole??? Ko je kriv za ovo? Zaista nema smisla!
Cajkovski Odgovori
Saradnju je zapocela Medicinska skola, a na kraju ovaj put je odradjen ispod zita! Svaka cast gospodo! Suboticani, vidite ko vam vaspitava decu! Mi smo ih ugostili, i bili inicijatori saradnje. Par puta je i gosn direktor, sa slike, kao predsednik aktiva direktora pitan, sta se desava jer smo saradnju izdigli na nivo grada, kada eto nas izignorisase. Oni odose na kvarno. Sram neka vas bude. Za ucenike mi je neizmerno drago sto im se ova prilika ukazala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.