Komentara: 2
Pregleda: 3862
Foto

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog "Klimatona" u Subotici

31.10.2019. u 16:30h
Izvor: TV Subotica
U Medija centru Gradske kuće, predstavljeni su rezultati globalnog pokreta posvećenog rešavanju najvećih klimatskih izazova "Klimaton", u kom je ukupno šest ekipa iz Subotice, četiri iz srednjih škola i po jedna iz IT kompanije i ekološke organizacije, pokušalo da tokom 24 časa osmisli najbolje rešenje za poboljšanje sistema upravljanja otpadom u našem gradu.
Predstavljeni učesnici i rezultati prvog "Klimatona" u Subotici

Četvoročlana grupa učenika iz Gimnazije i Ekonomske škole, okupila se oko ideje da osmisli pamučne torbe na kojima će se nalaziti bar kod, čime bi podstakli ljude da od kuće nose svoje cegere i time izbace iz upotrebe plastične kese. "Pametna kesa" ocenjena je kao najbolja inovacija na ovoj manifestaciji.

- Želeli samo da našom idejom objedinimo dva problema, a to je rešenje tekstilnog otpada i rešenje plastičnog otpada. To smo uradili tako što smo napravili mogućnost da se od pamuka i tekstila koji više nije potreban ljudima prave naše kese, odnosno da se tekstil ne baca, a takođe smo želeli da napravimo mogućnost da se naša kesa, kada se pocepa ili joj se nešto desi, može zameniti za novu kesu, čime bismo napravili da taj materijal stalno cirkuliše i nikada se ne baca, te tako smanjili otpad i redukovali upotrebu plastičnih kesa - objasnila je Anđelka Matković iz prvoplasirane ekipe "Gimnazijalci".

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog "Klimatona" u Subotici

Drugoplasitrani tim "Gladijatora" je predstavio zamisao koja nudi rešenje za dva globalna problema - masovnu seču šuma i e-otpad. Uređaj nalik tabletu, pod nazivom "e-nout", bio bi najrasprostranjeniji u školama, gde je zamisao da se učenicima iznajmljuje na godišnjem nivou po ceni od oko 1.000 dinara, čime bi se rešile muke roditelja kada je u pitanju izdvajanje velike sume novca za pripremu za novu školsku godinu i očuvala priroda.

- Uređaj bi zamenjivao sveske jer bi na njemu moglo da se piše, a zamenjivao bi i knjige tako što bi izdavači, umesto da štampaju knjige, samo prebacivali knjige u elektronskoj formi na taj uređaj. Trenutno je jedan od problema seča šuma, jer se godišnje poseče oko 4,3 milijarde drveća za potrebe pravljenja papira, a dnevno se u školi potroši oko 2.000 listova, što je zaista veliki problem i ovo bi bio efikasan način da se reši - obrazložio je Stefan Bobić iz drugoplasirane ekipe "Gladijatori".

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog "Klimatona" u Subotici

I izum ekipe koja je osvojila treću nagradu bio je vezan za upotrebu elektronskih uređaja u cilju poboljšanja ekološke svesti građana i očuvanja životne sredine. Idejni trojac je zamislio da se korisnici putem aplikacije "Subotrica", informišu o mestima gde bi mogli da recikliraju svoje proizvode, kako da pravilno odlože štetni otpad i dobiju mnoštvo povezanih informacija.

- S obzirom na to da je u pitanju aplikacija koja bi bila na nivou celog grada, na njoj bi bili dostupni razni servisi koji bi uključivali rute kretanja kamiona za prikupljanje otpada, postavljanje oglasa za poklanjanje i ponovnu upotrebu stvari i sličnih informacija - rekao je Stefan Popić iz trećeplasirane ekipe.

Predstavljeni učesnici i rezultati prvog "Klimatona" u Subotici

Pored nagrađenih, po oceni žirija i ostali učesnici su bili na nivou zadatka, te je u planu i da njihove ideje u narednom dobiju podršku u realizaciji i primenu u praksi. Tako ćemo u budućnosti moći da vidimo ponovnu upotrebu stakla u izradi suvenira, koju je osmislila ekipa učenika Hemijsko tehnološke škole "Zaštitari", zatim će se na tržištu naći smart frižideri "Mladih istraživača", koji će svojim aplikacijama obaveštavati korisnike o preostalim namirnicama i njihovoj "pametnoj" upotrebi, dok će se u izgradnji puteva koristiti reciklažni materijal po ideji učenika Politehničke škole.

Izvor: TV Subotica
Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona" Predstavljanje rezultata "Klimatona"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3862
Povezane teme

zaštita životne sredine

upravljanje otpadom

klimaton

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.