Komentara: 13
Pregleda: 2809
Foto

Predstavljeni rezultati projekta "Opti-bike"

17.09.2020. u 17:30h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Opti-Bike" u Subotici je izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza, odnosno 3 kilometra na Kelebiji i 4,9 kilometara u Bačkim Vinogradima, čime je povećana bezbednost učesnika u saobraćaju, unapređen cikloturizam i skraćeno vreme zadržavanja na graničnim prelazima meštana koji rade u prekograničnoj regiji, zaključeno je na završnoj konferenciji projekta koja se održala u Velikoj većnici.
Predstavljeni rezultati projekta "Opti-bike"

Po rečima gradonačelnika Stevana Bakića, koji je otvorio završnu konferenciju, realizacija projekta "Opti-bike" ima višestruki značaj za Grad Suboticu, koji je i bio nosilac projekta.

- Poznato je da Subotičani vole bicikl, to je nešto što delimo sa našim prijateljima iz Mađarske i naše ravničarno područje je zaista idealno za sportsko i rekreativno bavljenje biciklizmom, ali i za korišćenje bicikla kao svakodnevnog prevoznog sredstva - rekao je Bakić. - Osim što je projekat olakšao svakodnevni biciklistički saobraćaj, učinio ga je i bezbednijim, stručno projektovanje i kvalitetne staze urađene su po svim međunarodnim standardima i ne smemo zaboraviti ni značaj koji će ovakvo povezivanje Tompe, Subotice i Ašothaloma imati za turizam sa obe strane granice, jer su mnogi domaći i strani turisti upravo na biciklu upoznavali naselja, prirodu i okolinu severa Srbije i juga Mađarske.

Predstavljeni rezultati projekta "Opti-bike"Biciklističke staze izgrađene su i u partnerskim gradovima Tompi i Ašothalomu, a kako je istakao Laslo Veh, gradonačelnik Tompe, na ovaj način je uređen biciklistički saobraćaj od južnog ulaza u grad sve do Subotice.

- Mnogi meštani koji žive u pograničkom delu rade u Srbiji i otkako je izgrađena biciklistička staza, sve više njih koristi bicikl kao prevozno sredstvo, a njihovom izgradnjom umnogome je poboljšana i bezbednost biciklista. Nadamo se tome da će već urađeni projekti za izgradnju biciklističkih staza biti realizovni, već smo počeli usaglašavanje za projekat "Opti-bike 2" i nadamo se da ćemo iz domaćih izvora i od Evropske unije uspeti da obezbedimo sredstva i izgraditi nedostajuće kilometre kojima bismo obezbedili priključak na biciklističku stazu između Baje i Segedina - rekao je Veh.

Predstavljeni rezultati projekta "Opti-bike"A da će nastavka saradnje biti, potvrđuje Akoš Ujhelji, menadžer projekta "Opti-bike" za Suboticu, koji je objasnio da je u okviru ovog projekta urađena i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju 25 kilometara biciklističkih staza, te da bi uskoro trebalo da dođe do potpisivanja novog ugovora sa Evropskom unijom u vrednosti od 400 hiljada evra.

- Tompa će biti partner na ovom novom projektu, a Grad Subotica će dobiti oko 200 hiljada evra za nastavak izgradnje biciklističkih staza. Izgradićemo još oko 1,5 kilometara staze, a u Tompi oko 500 metara - objasnio je Ujhelji. - Ispunili smo sve ciljeve projekta, povećali smo bezbednost učesnika u saobraćaju, unapredili smo cikloturizam, bitna nam je bila i zaštita životne sredine, regionalni razvoj i da skratimo vreme zadržavanja na graničnim prelazima. Građani koriste ove staze jer mnogi od njih rade u Mađarskoj i na posao odlaze biciklom, a sada ne moraju toliko da čekaju kad su velike gužve na graničnim prelazima, pogotovo u letnjim mesecima.

Predstavljeni rezultati projekta "Opti-bike"

Projekat "Opti-bike" realizovan je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i Mađarske, u periodu od 2017. do 2020. godine. Ukupna vrednost projekta iznosi 2,5 miliona evra, od čega je 2,1 miliona evra obezbedila Evropska unija, dok je Grad Subotica za realizaciju projekta izdvojio 880 hiljada evra.

Izvor: Subotica.com
Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike" Završna konferencija projekta "Opti-bike"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 2809
Povezane teme

biciklisti subotica

biciklistička staza

rekonstrukcija biciklističke staze

balint pastor

stevan bakić

akoš ujhelji

izgradnja biciklističke staze

opti-bike

optibike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.