Komentara: 0
Pregleda: 1354

Predstavljena zbirka "O strahu strah" Miloša Markova

20.09.2021. u 13:17h
Izvor: Subotica.com
Nakon što je pre godinu dana izašla iz štampe Matice srpske, u čitaonici Gradske biblioteke Subotica predstavljena je zbirka poezije "O strahu strah" mladog subotičkog autora Miloša Markova.
Predstavljena zbirka "O strahu strah" Miloša Markova

Strepnje mladog čoveka u trenutku kada završava fakultet, ostaje bez posla, ali i važnog člana porodice, naš sugrađanin Miloš Markov pretočio je u oko tridesetak pesama, koje su objedinjene u njegovu prvu zbirku "O strahu strah". Kako je objasnio, pesme su nastajale u periodu od kraja 2019. godine, pa do aprila 2020. godine, a podeljene su u pet ciklusa, od kojih svaki donosi priču o jednom strahu koji ga je tada mučio.

- Prvi je o međuljudskim odnosima, a drugi o precima i porodici. Treći sam posvetio prijateljima, četvrti svom pozivu, odnosno književnosti, a peti pandemiji, koja je došla kao poslednji udarac na prethodna četiri - objasnio je Markov, istakavši da bi ljudi trebalo da budu otvoreniji i da češće govore o problemima i strahovim koji ih muče. - To je nešto od čega ljudi najčešće teže da se sklone ili da o tome ne razmišljaju, a ova zbirka nije nastala samo iz mojih emocija i razmišljanja, već i iz razgovora sa mojim prijateljima da bih objasnio generaciju dece koja se sećaju rata. To je ta, ne mogu da kažem, izgubljena, ali je generacija koja nije baš imala detinjstvo onako kako bi dete trebalo da ima i ne znam ni koliko smo sve to proživeli. Neke stvari iz tih godina sam mnogo kasnije i mnogo bolnije shvatio, dok sam ih kao dete prihvatao kao normalne. Sad vidim da mlađe generacije više razgovaraju o svojim problemima, dok mislim da naša još malo vuče te stare, tradicionalne tokove, ali se nadam promeni na bolje.

Predstavljena zbirka "O strahu strah" Miloša MarkovaZbirku je izdala Matica srpska prošle godine u jeku pandemije virusa kovid-19, koja je dobila poseban ciklus i to onaj koji zbirku zatvara. Vreme nesigurnosti, neznanja, zbunjenosti i straha, uz dozu ironije i humora, Markov je u svojim stihovima verodostojno preneo, ostavivši čitaocu mogućnost da se identifikuje sa onim što je autor proživeo.

- Zatvaranje mi teško pada i ne osećam se dobro kada se ne krećem. Za mene je najgore kad ostanem sam sa svojim mislima i bez posla, što se i bilo desilo, pa sam imao mnogo vremena da razmišljam o pandemiji i svim mogućim problemima, pa i onim kojih možda nisam ni sam bio svestan do trenutka kada nisam počeo da radim na njima i da pišem - kazao je Markov, koji će nastaviti da stvara poeziju. - Želja mi je da isto to bude neki vid konceptualne poezije. Vreme će pokazati da li će to biti jedan koncept ili zbirka svih mogućih tematika, ali mi se dopada da pravim koncept i da nekako bude u sprezi sa ovom zbirkom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1354
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

poezija

promocija zbirke pesama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.