Komentara: 17
Pregleda: 2036

Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezera

17.09.2021. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući podršci Zelenog centra za Zapadni Balkan, firma "VTK Innosystem Kft" iz Mađarske je u proteklih godinu dana istraživala i analizirala postojeće podatke o Palićkom jezeru, koji su pre dva dana prezentovani na završnoj konferenciji u Vizitorskom centru na Hajdukovu.
Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezera

Kako se navodi u saopštenju Službe za skupštinske poslove, ispitivane su mere koje su se u proteklom periodu sprovodile u cilju poboljšanja kvaliteta vode jezera, poput rekonstrukcije subotičkog prečistača otpadnih voda, odnosno projekat "Ecolacus" koji je u toku i koji finansira Vlada Nemačke.

U procesu ispitivanja, firma "VTK Innosystem Kft" je organizovala i stručne konsultacije u koje je bilo uključeno gradsko rukovodstvo, dok su u izradi studije izvodljivosti aktivno učestvovali Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP "Vode Vojvodine", JP "Palić-Ludaš", JKP "Vodovod i kanalizacija", DTD vodoprivredno društvo i Grad Subotica.

Studija izvodljivosti i zaključci do kojih se došlo na osnovu rezultata, prezentovani su na završnoj konferenciji u Vizitorskom centru na Hajdukovu. Izvršni direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan, dr Laslo Erleš, rekao je da uticaje promene klime, poput ekstremnih vrućina, poplava i drugih prirodnih pojava, danas već osećamo direktno na svojoj koži, te da je za Zeleni centar od izuzetne važnosti inicijativa i nastojanje firme "VTK Innosystem Kft" da se Palićko jezero, koje se bori sa pregršt ekoloških problema, spasi i očuva.

Zamenik gradonačelnika, Imre Kern, podsetio je da je jedan od istaknutih ciljeva rukovodstva lokalne samouprave da Paliću vrati nekadašnji sjaj, za šta je neophodno da se kvalitet vode poboljša.

- Prethodnih godina izrađene su brojne studije za unapređenje kvaliteta vode, ali sve one su ostale na nivou ideje i nijedna od njih nije realizovana. Poslednjih decenija bilo je svega nekolicina konkretnih investicija koje vredi spomenuti, kao na primer, izgradnja novog prečistača 2000-tih godina, čime je značajno poboljšan kapacitet i efikasnost starog prečistača izgrađenog 70-tih, odnosno drugi projekat koji je doneo konkretne rezultate, "Ecolacus" koji finansira KFW. Cilj ovog projekta iz više delova, jeste da se otpadne vode naselja Palić ne upuštaju u jezero, već da se one kroz novu crpnu stanicu odvode do gradskog prečistača. Prema očekivanjima, mere sprovedene u okviru projekta "Ecolacus" će stvari pokrenuti u pozitivnom smeru i u sledećem periodu će dati spektakularne rezultate. Ova nova studija nam nudi sasvim nov pristup, nove perspektive i postavlja nov sistem razmišljanja za poboljšanje stanja Palićkog jezera - rekao je Kern. 

Završnoj konferenciji prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Robert Jakša, koji je istakao da to Ministarstvo ceni aktivnosti koje iskusne mađarske firme sprovode u Srbiji, jer je svaki korak značajan da bi se za buduće generacije stvorilo lepše i čistije okruženje. 

Zeleni centar za Zapadni Balkan je za izradu studije izvodljivosti odobrio sredstva u iznosu od blizu 12,6 miliona dinara. Oslanjajući se na studiju "VTK Innosystem Kft", apliciraće i na dodatna sredstva za sprovođenje neophodnih mera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 17
Pregleda: 2036
Povezane teme
kvalitet vode u paliću kvalitet vode palićko jezero imre kern studija izvodljivosti poboljšanje kvaliteta vode palićkog jezera
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.