Komentara: 17
Pregleda: 2719

Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezera

17.09.2021. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
Zahvaljujući podršci Zelenog centra za Zapadni Balkan, firma "VTK Innosystem Kft" iz Mađarske je u proteklih godinu dana istraživala i analizirala postojeće podatke o Palićkom jezeru, koji su pre dva dana prezentovani na završnoj konferenciji u Vizitorskom centru na Hajdukovu.
Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezera

Kako se navodi u saopštenju Službe za skupštinske poslove, ispitivane su mere koje su se u proteklom periodu sprovodile u cilju poboljšanja kvaliteta vode jezera, poput rekonstrukcije subotičkog prečistača otpadnih voda, odnosno projekat "Ecolacus" koji je u toku i koji finansira Vlada Nemačke.

U procesu ispitivanja, firma "VTK Innosystem Kft" je organizovala i stručne konsultacije u koje je bilo uključeno gradsko rukovodstvo, dok su u izradi studije izvodljivosti aktivno učestvovali Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JP "Vode Vojvodine", JP "Palić-Ludaš", JKP "Vodovod i kanalizacija", DTD vodoprivredno društvo i Grad Subotica.

Studija izvodljivosti i zaključci do kojih se došlo na osnovu rezultata, prezentovani su na završnoj konferenciji u Vizitorskom centru na Hajdukovu. Izvršni direktor Zelenog centra za Zapadni Balkan, dr Laslo Erleš, rekao je da uticaje promene klime, poput ekstremnih vrućina, poplava i drugih prirodnih pojava, danas već osećamo direktno na svojoj koži, te da je za Zeleni centar od izuzetne važnosti inicijativa i nastojanje firme "VTK Innosystem Kft" da se Palićko jezero, koje se bori sa pregršt ekoloških problema, spasi i očuva.

Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezeraZamenik gradonačelnika, Imre Kern, podsetio je da je jedan od istaknutih ciljeva rukovodstva lokalne samouprave da Paliću vrati nekadašnji sjaj, za šta je neophodno da se kvalitet vode poboljša.

- Prethodnih godina izrađene su brojne studije za unapređenje kvaliteta vode, ali sve one su ostale na nivou ideje i nijedna od njih nije realizovana. Poslednjih decenija bilo je svega nekolicina konkretnih investicija koje vredi spomenuti, kao na primer, izgradnja novog prečistača 2000-tih godina, čime je značajno poboljšan kapacitet i efikasnost starog prečistača izgrađenog 70-tih, odnosno drugi projekat koji je doneo konkretne rezultate, "Ecolacus" koji finansira KFW. Cilj ovog projekta iz više delova, jeste da se otpadne vode naselja Palić ne upuštaju u jezero, već da se one kroz novu crpnu stanicu odvode do gradskog prečistača. Prema očekivanjima, mere sprovedene u okviru projekta "Ecolacus" će stvari pokrenuti u pozitivnom smeru i u sledećem periodu će dati spektakularne rezultate. Ova nova studija nam nudi sasvim nov pristup, nove perspektive i postavlja nov sistem razmišljanja za poboljšanje stanja Palićkog jezera - rekao je Kern. 

Predstavljena studija izvodljivosti poboljšanja kvaliteta vode Palićkog jezeraZavršnoj konferenciji prisustvovao je i državni sekretar Ministarstva za zaštitu životne sredine, Robert Jakša, koji je istakao da to Ministarstvo ceni aktivnosti koje iskusne mađarske firme sprovode u Srbiji, jer je svaki korak značajan da bi se za buduće generacije stvorilo lepše i čistije okruženje. 

Zeleni centar za Zapadni Balkan je za izradu studije izvodljivosti odobrio sredstva u iznosu od blizu 12,6 miliona dinara. Oslanjajući se na studiju "VTK Innosystem Kft", apliciraće i na dodatna sredstva za sprovođenje neophodnih mera.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 2719
Povezane teme

kvalitet vode u paliću

kvalitet vode palićko jezero

imre kern

studija izvodljivosti

poboljšanje kvaliteta vode palićkog jezera

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.