• Pregleda: 2557

Predstavljena nova knjiga Matije Bećkovića „Mojih 80“

U okviru Svetosavske nedelje, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ sinoć je predstavljena nova knjiga Matije Bećkovića „Mojih 80“.
Predstavljena nova knjiga Matije Bećkovića „Mojih 80“

Novo delo našeg velikog pesnika i akademika, u izdanju Kompanije „Novosti“, nastavak je pesničke zbirke „100 mojih portreta“, koja je prošle godine takođe predstavljena subotičkoj publici.

Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ je jedna od najznačajnijih ustanova u ovom delu Srbije, radujem se što je svih ovih godina održao jednu duhovnu visinu, koja je toliko potrebna našoj zemlji i našem narodu – istakao je veliki pesnik. – Ovo je nastavak prve knjige, to su moji lirski memoari, portreti mojih prijatelja, među kojima su kako najpoznatiji ljudi našeg vremena, tako i samo oni koje ja znam. Svi oni su obeležili moj život jer sam imao sreće u životu da imam takve prijatelje koji su me obasjavali svojom plemenitošću i dobrotom. Usmena zaostavština propadne ako nije zapisana, a svi oni su imali svoje usmeno delo. Tako da ovi lirski zapisi nisu izmišljeni, već ono što smo doživeli. Poezija se često odvaja od života, a ovo je jedan od načina da se približimo i životu i čitaocima i odužimo svojim savremenicima i prijateljima.

Među „Mojih 80“ našli su se i Subotičanima dobro poznati Stevan Raičković i Duško Radović, koji su deo svog života proveli u našem gradu.

Ja sam rođen u Senti, majka mi je iz Kanjiže, a rođaci su mi živeli u Subotici. Kada sam rođen, tada je već Stevan Raičković išao u školu u Senti, gde su mu roditelji bili učitelji, a to sam saznao posle više decenija – seća se Bećković. – Duško Radović, jedan od mojih najvećih prijatelja, živeo je u Subotici, otac mu je bio mašinovođa. Tu su i mnogi drugi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Шишач снс-ОВАЦА Odgovori
Матија - легенда, најумнија глава Србије.
Uvek u pravu Odgovori
Najgluplji udaraju minuse najpametnijem.
panonski čamac
Za jednog najpametnijeg čoveka, mnogo je brate šurovao sa DSS.
Sve je to lepo Odgovori
A šta kaže o Mađarima, starosedeocima, koji su stvorili ovaj grad?
Šormaz Odgovori
Bivši DSS je neuspeli američki abortus,stranka klozet ideologije,smokvin list.Skup pohlepnih i beskrupuloznih protuva i pljačkaša instaliranih i nadgledanih.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.