Komentara: 6
Pregleda: 2350

Predstavljen vodič kroz Suboticu: “Sunčana jesen života u zavičaju”

18.03.2015. u 17:45h
Izvor: Subotica.com
Danas je u City Press Room-u, predstavljena knjiga, odnosno vodič kroz Suboticu i okolinu “Sunčana jesen u zavičaju” u izdanju Matice useljenika i povratnika Srbije. Moto ovog vodiča je: “Svuda prođi- kući dođi“.
Predstavljen vodič kroz Suboticu: “Sunčana jesen života u zavičaju”

Blaško Gabrić je zagovarao da se formira Matica useljenika. Ona je pre svega namenjena našim bivšim gastarbajterima koji su radili po svetu, u ovom konkretnom slučaju pre svega u Americi i Kanadi, i koji su stekli pravo na penziju.  Penzije su na čitavom Zapadu, od Evrope, pa do Amerike i Kanade toliko skromne, da ti ljudi ni približno ne mogu dobro da žive, onim nivoom standarda na koji su navikli dok su bili radno aktivni. Međutim, sa tim penzijama koje oni dobijaju u tim zemljama  kod nas u Srbiji mogu da žive kao bubreg u loju. Znači ovo nije promocija knjige, ovo je promocija knjige čija je ideja da dovede u Suboticu i u Srbiju hiljade naših gasatrbajtera koji se muče širom sveta jer imaju skromne penzije“, rekao je autor teksta Ljubomir Đorđević.

Autor i idejni tvorac vodiča  je Blaško Gabrić, izdavač je Neopress design & print, fotografi  su Dejan Malagurski, Nikola Stantić i Toma Marjanović, glavni i odgovorni urednik je gospodin Blaško Gabrić, likovni i grafički urednik je gospođa Emina Gabrić, tekst je pisao sociolog Ljubomir Marjanović. Tiraž je 2.000 primeraka.

Cena knjige je simbolična, 550 dinara, a Blaško Gabrić će iseljenicima podeliti besplatno knjige, odnosno vodič i uputstvo kako da dođu do Subotice, i Srbije. Uz to se dobija i DVD, na kojem je snimljeno skoro sve što ima i u knjizi.  Kniga se može kupiti u Likovnoj  galeriji u Splitskoj aleji 19/a na Paliću.

„Dobio sam ideju da moramo napraviti jednu organizaciju koja će pomoći ljudima koji se vraćaju.  Posvetio sam se maksimalno ovoj knjizi i imam oko sebe volontere koji su mi pomagali. Mislim da je ovo sramota za državu i naš grad da ovo bude grupa građana, ovo bi trebala da bude jedna gradska, Vojvođanska, republička institucija. Mi imamo preko 300.000 penzionera, možete zamisliti kada bi njih samo 10 % došlo kući, i svoju penziju trošili u Srbiji“ , rekao je gospodin Blaško Gabrić.

Promocija knjige će se održati 2. aprila 2015. godine u Velikoj većnici Gradske kuće, u 11:30 časova.

„Najbolju komunikaciju smo ostvarili preko Srpske pravoslavne crkve. Najveće srpske organizacije Srba u rasejanju su pri crkvama. Zainteresovani su za ovu našu ideju, jer imaju dosta socijalnih slučajeva kojima pružaju finansijsku pomoć i bilo bi im povoljnije da ih pošalju u Srbiju. Još jedan biznis koji bi se mogao razviti sa ovom idejom jeste medicinski biznis, jer su kod nas povoljnije medicinske usluge“, rekao je saradnik na vodiču Goran Gabrić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 2350
Povezane teme

Blaško Gabrić

vodič kroz suboticu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.