Komentara: 31
Pregleda: 5337

Predstavljen prvi romsko-srpski rečnik

09.04.2014. u 14:25h
Izvor: RTV City
Povodom Svetskog dana Roma, Edukativni centar Roma organizovao je juče u prostorijama Art bioskopa „Aleksandar Lifka“ promociju Prvog romsko–srpskog i srpsko–romskog rečnika, autora Alije Krasnićija. Rečnik sadrži preko 70.000 reči i nekoliko romskih dijalekata i predstavlja osnov za standardizaciju romskog jezika.
Predstavljen prvi romsko-srpski rečnik

Autor Alija Krasnići, inače književnik i pisac pesama za decu, više od 35 godina bavio se prikupljanjem reči za ovaj rečnik. Ideja da se napravi jedno ovakvo izdanje nastalo je još sedamdesetih godina prošlog veka na prostoru Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima, rečnik ima za cilj da razbije predrasude da romski jezik ne postoji.

Romski jezik ušao je u upotrebu u institucijama i obrazovnim ustanovama u Vojvodini 1996. godine. 1998. godine, počeo je da se primenjuje i kao fakultativni predmet, a danas je svoju upotrebu našao i u prosveti kao maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. U osnovnoj školi Sečenji Ištvan postoji romsko odeljenje, a deca ga mogu pohađati i kao izborni predmet. U Edukativnom centru Roma ističu veliki značaj ovog rečnika.

Predstavljen prvi romsko-srpski rečnik

Prema rečima Stevana Nikolića, rečnik predstavlja osnov za standardizaciju romskog jezika, te je od izuzetne važnosti da postane sastavni deo kulture i identiteta romske nacionalne zajednice. Iako se mnogo radi na uključivanju osoba romske nacionalnosti u sve društvene i socijalne tokove života, i dalje vladaju diskriminacija i animozitet prema članovima ove nacionalne manjine.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 31
Pregleda: 5337
Povezane teme

svetski dan Roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.