Komentara: 2
Pregleda: 2470
Foto

Predstavljen Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

12.12.2019. u 14:36h
Izvor: Subotica.com
Novoosnovanim preduzetnicima, poljoprivrednim gazdinstvima, mikro, malim i srednjim preduzećima starosti do dve godine, kao i svima koji su zainteresovani za otpočinjanje sopstvenog biznisa, na raspolaganju je novi Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji je predstavljen na Info danu u Regionalnoj privrednoj komori.
Predstavljen Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

Program realizuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KFW) i Privredne komore Srbije, kao implementacionog partnera. Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju Programa su 300 miliona dinara, a njime su obuhvaćeni svi ključni aspekti podrške.

- Radi se o privrednicima i preduzetnicima koji su započeli start-ap biznis, ne stariji od dve godine, a sredstva koja se mogu dobiti su 3,6 miliona dinara na pet godina uz grejs period od pola godine preko poslovnih banaka. Privredna komora Srbije držaće i petodnevne obuke za izradu poslovno-investicionog plana, koje su zamišljene tako da preduzetnici sa konkretnim ciframa realizuju svoj poslovni plan. Zatim, bespovratna sredstva u visini do 20 odsto od ukupnog investicionog ulaganja nakon godinu dana, u smislu da je zaista započet biznis i realizovana investicija. Ova sredstva se mogu utrošiti za nabavku opreme i obrtna sredstva, što je jedna od velikih pogodnosti - kaže Janoš Bagi iz Privredne komore Srbije.

Predstavljen Program promocije preduzetništva i samozapošljavanja

Po njegovim rečima, cilj ovog programa podrške je da doprinese stvaranju stimulativnog ambijenta za početnike u poslovanju, unapređenju uslova poslovanja mikro, malih i srednji preduzeća i preduzetništva, te otvaranju novih preduzetničkih radnji, a samim time i novih radnih mesta.

- Interesovanje je veliko, počeli smo akciju pre mesec dana, u nekim gradovima su već održane obuke i preduzetnici su veoma zainteresovani - objašnjava Bagi. - Danas smo imali Info dan u Subotici i očekujemo da se zainteresovani jave Privrednoj komori Srbije, a potom ćemo organizovati grupe od po 10 preduzetnika sa kojima ćemo proći kroz obuku. Velika je prednost što za to ne treba da angažuju nekog eksperta sa strane i da plaćaju izradu biznis plana, jer je jako bitno da u taj proces budu uključeni od samom početka. Iz našeg iskustva, poteškoće nastaju kada treba da planiraju prihode, gde mnogima zadrhti ruka kada treba da upišu količinu na godinu dana. Ono što prenosimo preduzetnicima je da biznis plan označava neku budućnost i to su upravljački podaci, a izradom plana oni se uvode u realnu situaciju praćenja svog poslovanja.

Više informacija o Programu, kao i dokumentaciji koja je neophodna za učešće, možete pronaći na sajtu Ministarstva privrede i sajtu Privredne komore Srbije.

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja Predstavljanje startap Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2470
Povezane teme

mala i srednja preduzeća

preduzetništvo

preduzetnici

regionalna privredna komora subotica

janoš bagi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.