Komentara: 0
Pregleda: 2216

Predstavljen prekogranični program LOGIC

11.11.2010. u 16:50h
Izvor: RTV Yueco
<p>Unapređenje regionalnog ekonomskog razvoja putem uspostavljanja novih partnerstava i unapređenja ujednačenog teritorijalnog razvoja logističkih centara u prekograničnom regionu Srbije i Mađarske, zadatak je projekta LOGIC.&nbsp;Kako je rečeno na dana&scaron;njoj otvarajućoj konferenciji, realizacija ovog projekta je od velikog značaja i za ekonomski razvoj Subotice.</p>
Predstavljen prekogranični program LOGIC

Projekat zajednički sprovode Otvoreni univerzitet iz Subotice i Centar za inovacije iz Segedina. Projekat traje do kraja avgusta sledeće godine, a sufinansira ga Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija.

Logistika je delatnost koja se u teoriji bavi savladavanjem prostora i vremena uz najmanje troškove. Kao poslovna funkcija nastoji da upotrebom ljudskih resursa i sredstava u sistemima stavi na raspolaganje tržištu tražena dobra u pravo vreme i na pravom mestu u traženoj količini, kvalitetu i ceni. Naglasak je na minimalnim troškovima i optimizaciji kako bi se postigla veća profitabilnost. Faktori koji su uticali na ubrzani razvoj su, između ostalih globalizacija i koncentracija privrednih aktivnosti, internacionalizacija proizvodnje i trgovine, jačanje konkurencije, ubrzani razvoj i modernizacija saobraćajne infrastrukture i transportnih tehnologija, razvoj i afirmacija robnotransportnih, robnotrgovinskih i logističkih centara, različitih terminala i slobodnih zona. Ovo poslednje jedno je od zadataka projekta LOGIC.

LOGIC Projekat - Otvoreni univerzitet Subotica

U okviru projekta biće urađena analiza trenutne raspoređenosti logističkih centara i njihovih kapaciteta, kao i analiza postojećih planova za izgradnju novih logističkih centara. Na osnovu rezultata analiza biće kreirana studija i preporuke za dalji razvoj logističkih centara u pograničnoj regiji. LOGIC je nastavak završenog projekta ReLOAD koji se bavio strategijom logistike Vojvodine i južne Mađarske. Sprovođenje LOGIC-a teče uporedo sa donošenjem prostornog plana Srbije koji treba da definiše gde će se graditi logistički centri, a ReLOAD I LOGIC doprinose boljem položaju Subotice i Sente u tom definisanju.

Projekat LOGIC vredan je 230.000 evra. Zajednički ga sporovode Otvoreni univerzitet iz Subotice i Centar za inovacije iz Segedina. Projekat traje do kraja avgusta sledeće godine, a sufinansira ga Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska - Srbija.

Dodatne informacije o projektu LOGIC nalaze se na ovom linku

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2216
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.