Komentara: 4
Pregleda: 2205

Predstavljen elaborat, kupanje na Paliću tek za dve godine

28.07.2010. u 02:25h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Zagađenost vode Palićkog jezera aktuelna je tema već nekoliko godina, a sredinom pro&scaron;le godine krenulo se u stručno raspetljavanje ra&scaron;omonijade oko toga kako se može, i da li se uop&scaron;te može očistiti najveće vojvođansko jezero. U taj paket svakako spada i dilema mnogih građana o tome u kojoj je meri jezero zaista zagađeno.</p>
Predstavljen elaborat, kupanje na Paliću tek za dve godine

Pre oko godinu dana angažovan je novosadski Institut za vodna istraživanja „Jaroslav Černi", koji je trebalo da sliku jezerske vode uradi do kraja godine, ali se to zbog izuzetno hladne zime i zaleđenosti jezera odložilo za proleće. Gotov elaborat o stanju vode i mogućnostima sanacije Palićkog jezera predstavljen je građanima upravo tokom ovog vikenda, a sledeći korak bi trebalo da bude većanje o tome koji metod i pravac odabrati.

Već sama činjenica da se na tribini i prezentaciji elaborata pojavilo tek pedesetak građana može ukazivati na to da je događaj bio pogrešan korak, ali takođe i da građani uopšte nisu zainteresovani za Palić. U situaciji kada većina onih koji imaju pojma o vodama i stanju Palićkog jezera tvrde da treba što pre konačno obaviti tu sanaciju i spasiti jezero, najmanje što treba je oživljavanje samoupravljanja i pozivanje na stav i mišljenje građana. Pogotovo što se radi, kako je rečeno i u samoj lokalnoj upravi prilikom angažovanja Instituta „Jaroslav Černi", o poslu koji zahteva izuzetnu stručnost ali i pomoć države, pa čak možda i inostranih stručnjaka. O važnosti i značaju projekta svakako govori i činjenica da samo izrada tehničke dokumentacije košta 20 miliona dinara, a za ukupnu ekološku sanaciju i remedijaciju ove godine izdvojeno je 30 miliona.

Predstavnici instituta „Jaroslav Černi" na prezentaciji su objasnili da je prva neophodna faza u poslu sanacije jezera njegovo izmuljavanje, a celokupan posao dovođenja u red Palićkog jezera trajaće u najboljem slučaju dve godine. To jest, ukoliko se steknu svi uslovi - urade dokumentacija i stručne procene, elaborati, projekat, a pre svega obezbedi novac koji iznosi između 15 i 17 miliona evra. Tek kada se sve te kockice sklope, građani će moći da se u jezeru okupaju za pomenute dve godine.

U međuvremenu, gradska vlast odlučila je da projekat Instituta postavi na sajt, poštujući načelo transparentnosti, kako bi svi građani mogli videti šta će se raditi. Da li će javne tribine i online prezentacije pomoći sticanju svih navedenih uslova, teško je reći. Treba sačekati najavljene dve godine.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2205
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.