• Pregleda: 1017

Predstavljanje knjige "Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali" u četvrtak

Predstavljanje knjige "Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali" Đorđa Randelja održaće se u četvrtak, 12. decembra, u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", s početkom u 19 časova. Gosti večeri biće autor knjige i Predrag Maravić.
Predstavljanje knjige "Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali" u četvrtak

Nakon smrti patrijarha Pavla, 44-og patrijarha na tronu Svetog Save, Đorđe Randelj napisao je knjigu o neverovatnom životu ovog jedinstvenog čoveka.

Knjiga je doživela četiri izdanja i nedavno je, po zapovesti novog patrijarha srpskog Irineja, prevedena i na engleski jezik, a izašla je i u izdanju Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve.

Danas se knjiga "Patrijarh Pavle, svetac kojeg smo poznavali" može dobiti u svim crkvama i svim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, od Nemačke i Austrije do Amerike, Kanade i Australije, a prema rečima Randelja, knjigu nije ni morao prevoditi, jer Srbi u Čikagu ili Torontu više vole da je imaju na srpskom nego na engleskom jeziku.

Predstavljanje knjige biće održano u četvrtak od 19 časova u SKC "Sveti Sava".

Izvor: Subotica.com

povezane teme

8
meantropa Odgovori
Njegova “svetost“:

“Pokrivanje glave je simbol pokornosti žena mužu i crkvi; to je znak vlasti muškaraca nad ženama, to je princip uzvišenosti i časti”.
“Nalažući ženama kao obavezu, bez obzira na sve loše osobine muža, da bude poslušna i da mu čini ustupke, hrišćanstvo vidi u tome sredstvo za ukorenjivanje mira u bračnim odnosima i ponovno uspostavljanje bračne sreće”.
“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista…… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva”.
(Patrijarh Pavle, Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere, Beograd 1998.)

“Nama je vrhovni komandant patrijarh Pavle”. (Željko Ražnatović Arkan, oktobar 1991.)

“Mnoge majke, koje nisu želele da imaju više od jednog deteta, danas čupaju kose i gorko ridaju nad izgubljenim sinovima, u ovim ratnim sukobima, proklinjući često Boga i ljude, ali pri tom zaboravljajući da optuže sebe što nisu rodile još dece da im ostanu kao uteha”. (Patrijarh Pavle, u Božićnoj poslanici, 1995.)
Bod
Baš ste se potrudili... tako revnosno... , jako vam smeta ovaj čovek očigledno. Nadam se da će se moliti za vas kad dođe vreme. Kontekst Pravoslavlja nije kontekst o kojem vi govorite, odnosno trgovina ja Tebi Ti meni, jer... ako tako gledate, kakva vam je plata nebeska? Vera je osnov. Objašnjavao je posledice odpadnosti od Boga (što jeste tada bio slučaj kod Srba) i načine za vraćanje Bogu, a ne zakone za ponašanje. Suština je da autoritet Patrijarha Pavla i dalje postoji u Srba, i da gle čuda, u vremenu strašnih ratova ovakav duhovni čovek bude na čelu Crkve. Lepo bi bilo pobrojati i niegove reči prilikom paljenja Džamije u Banja Luci i Beogradu, ili to da je zahtevao da se Milošević povuče i pre 2000.-te, ali to ćemo ostaviti nekom drugom na zadatak.
RADE Odgovori
Лепо , али и овде да се се човек запита ~ зашто се догађања не усаглашавају са онима на Отвореном универзитету ? Као и тамо да напишем и овде , важи и обрнуто .
drug Bajić metač tavana z'Đurđina Odgovori
O ovom čoviku se mož najviše doznat u knjigi Milorada Tomanića:Srpska pravoslavna crkva u ratu i rat u njoj.Čovik je med ostalim kazo i da Srbi ne mogu živit s Rvatima u istoj državi.
Ni dodato ni oduzeto.Tako je kako je.
Istina...
@Ophrvan mržnjom prema drugima zbog čega sam otišao iz "suživotnog" "tolerantnog" "grada"

Genocid nad pravoslavcima odvija se od Velikog raskola Crkve 1.054. godine. Patrijarhove reči su došle po iskustvu civilizacije dugom ceo milenijum. To se zove mudrost. Tvoje se zovu netrpeljivost, diskriminacija, mržnja. Da ti se ukaže prilika sa reči bi prešao na dela. Tvrdim iz iskustva.

Pročitaj ponovo zašto sam otišao. I... da spasim glavu.
Pera
@Drug... Kamo lepe sreće da nas nikada nisu ujedinjavali i da nikada nismo živeli u istoj državi. Da je odmah od početka svako dobio svoju državu i svako stao na svoju granicu, ne bi bilo toliko ratova i nesreće, toliko mrtvih i obogaljenih i proteranih.
Nikada nismo bili braća. Nikada se nismo voleli. Svako je trebao da se drži svojih.
Mnogo bi smo danas bolje živeli i jedni i drugi da nije bilo kojekakvih Jugoslavija, oslobađanja, ujedinjavanja i bratstva i jedinstva.
Uvek u pravu Odgovori
Patrijarh Irinej bi trebao da se malo posveti crkvi i da vrati člansku kartu SNS-a a ne da crkvenim odlikovanjima odlikuje Vulina, Vučića i ostale koji to nisu zaslužili ni 1%.
Istina... Odgovori
Ne može PostPavlova Crkva ni da mu primiriše, jedva su čekali da sklopi oči. Bio im je velika smetnja.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.