Komentara: 3
Pregleda: 1792

Predstavljanje Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti"

30.10.2019. u 10:15h
Izvor: Subotica.com
Predstavljanje Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" održaće se u četvrtak, 31. oktobra, u Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava", s početkom u 19 časova. Gost večeri biće akademik Miro Vuksanović, pokretač i glavni urednik Antologije.
Predstavljanje Antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti"

Antologija obuhvata deset vekova srpske književnosti, od književnih radova iz 12. veka do 21. veka, uključujući sve žanrove usmene i pisane književnosti koja je nastala na srpskom jeziku. Kako navode iz Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava", ova edicija svedoči o tome kako je istorija ostavljala svoj refleks u književnosti.

- Zanimljivo je da je prva knjiga u prvom kolu bila posvećena Svetom Savi, dok je stota Novici Tadiću. Upravo ta simbolika svedoči o rasponu srpske književnosti i srpske kulture. "Deset vekova srpske književnosti" predstavlja veliki istorijski obuhvat svega što je u usmenoj i pisanoj književnosti srpski narod tokom svog dugog istorijskog trajanja stvorio - naveli su iz Srpskog kulturnog centra "Sveti Sava".

Glavni cilj Antologije, koja je istovremeno i vekovna hronika, nije samo književni, već i kulturološki, leksički i obrazovni, a trebalo bi da pokaže kako se međusobno dopunjuju i uvećavaju civilizacijski slojevi, da je svaki od njih važan, ali ne samo kao istorijski podatak, nego i kao dokaz da sve što nastaje mora da ima i prirodnu vezu sa onim što mu je prethodilo.

Planirano je da Antologija broji više od 200 knjiga, a da knjige izlaze u godišnjim kolima, koja po pravilu imaju deset naslova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 1792
Povezane teme

skc sveti sava

predstavljanje knjige

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.