Komentara: 0
Pregleda: 2559

Predstave iz celog sveta na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

05.09.2019. u 11:44h
Izvor: Subotica.com
U okviru takmičarskog programa 26. Međunarodnog festivala pozorišta za decu, koji se održati od 22. do 27. septembra u Subotici, naći će se 14 predstava iz celog sveta po izboru prof. dr Zorana Đerića, selektora festivala. Najmlađa pozorišna publika moći će da uživa u kreativnim, raznovrsnim i maštovitim umetničkim predstavama koje dolaze iz Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Nemačke, Mađarske i mnogih drugih zemalja.
Predstave iz celog sveta na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Prvog dana festivala, 22. septembra, takmičarski program otvoriće predstava "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih Novi Sad, nastala po romanu Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova. Predstava govori o Baku, dobro odgajanom psu guste dlake, koji živi u velikoj kući u sunčanoj dolini Santa Klara, a namenjena je deci uzrasta 10 i više godina.

Narednog dana, 23. septembra, na takmičarskom programu su tri predstave. "Vila Helena i princ Árgyélus" Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske priča je o vili i mladom princu, koji se zaljubljuju i bore za pravu ljubav. Teatar "Petruška" iz Rusije izvešće "Bajku o ribaru i ribici", dok treća predstava "24 bake" u izvođenju Šijanskog umetničkog pozorišta za decu dolazi iz Kine i namenjena je kako deci, tako i odraslima.

Trećeg festivalskog dana, 24. septembra, nastupiće pozorišne trupe iz Bugarske, Srbije i Nemačke. Državno lutkarsko pozorište Burgas izvešće predstavu "Zlatna guska" Braće Grim, u režiji Todora Valova. Istog dana, Malo pozorište "Duško Radović" iz Beograda izvešće predstavu "Čudotvorno kresivo" po motivima bajke H. K. Andersena o siromašnom, ali alavom, bahatom i razuzdanom vojniku, koji se po povratku iz rata, uz pomoć magije brzo obogati i još brže završi pred vešalima. Nemačku pozorišnu scenu za decu predstaviće neverbalna predstava "Ja sam malo svetlo".

Predstave iz celog sveta na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

U sredu, 25. septembra, na programu su tri pozorišne predstave, čije trupe dolaze iz Srbije, Italije i Poljske. Dečje pozorište Subotica izvešće predstavu "Lepotica i zver" o prelepoj devojci koja dobrovoljno pristaje da bude zatočena od strane okrutne zveri kako bi spasila svog oca. Druga predstava na programu, "Operski frižider" dolazi iz Italije, u izvedbi pozorišta "Antonio Panzuto". Reč je o veoma zanimljivom ostvarenju u kom se frižider pretvara u opersku scenu, gde publika sedi na policama u vratima, između sira i putera, a orkestar se sprema za nastup u fioci za voće i povrće. Poslednju predstavu toga dana izvodi Teatar "Lalka" iz Poljske. "Divna zelena ptica" je priča o kralju koji se, želeći da sazna šta o njemu misle njegovi podanici, prerušava u lutalicu i tako slučajno načuje razgovor tri sestre čije iskrene želje želi da ispuni.

Pretposlednjeg dana festivala, 26. septembra, publika će biti u prilici da pogleda predstavu "Pored tebe" Teatra Yun iz Koreje, o sviraču korejskog tradicionalnog instrumenta i dilemi koju ima kada mu tokom nastupa pukne žica. Na programu je i "Ježeva kućica" Dječijeg pozorišta Republike Srpske, nastala po istoimenoj knjizi Branka Ćopića. Predstava "Cipele" stiže iz Belgije i govori o Simon i Solanž, koje daju novi život starim cipelama, svih tipova i boja, a koriste ih za pričanje priča koje ih odvode daleko od njihove svakodnevice.

Poslednjeg festivalskog dana, 27. septembra, na repertoaru je i predstava "Cvrčak i mrav" trupe iz Crne Gore, koja govori o značaju umetnosti, slobodi izražavanja i zadovoljstvu uživanja. Istoga dana proglasiće se pobednik festivala u 20 časova, u Dečjem pozorištu Subotica.

Predstave iz celog sveta na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu jedan je od najznačajnijih festivala u regionu, koji više od četvrt veka okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Festival obuhvata zvaničnu selekciju, takmičarski program, u okviru koje se godišnje prikaže do 20 predstava lutkarske i dramske produkcije u konkurenciji za nagrade festivala. Takođe, tu je i bogat prateći program koji čine ulični teatar, gostovanja u Srbiji i u susednoj Mađarskoj, muzički i filmski program, naučni skupovi, pozorišne radionice, promocije knjiga, izložbena i izdavačka delatnost.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, festival je 2005. godine nagrađen "Vukovom nagradom", najvećim kulturnim priznanjem u našoj zemlji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu dodeljena nagrada "Pro urbe" za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice. Iste godine, festival je nagrađen i specijalnom Međunarodnom nagradom za doprinos razvoju dramskog odgoja "Grozdanin kikot", koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara.

Međunarodni festival pozorišta za decu organizuje Otvoreni univerzitet Subotica, a njegovu realizaciju podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu AP Vojvodine i Grad Subotica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2559
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

pozorište za decu subotica

program međunarodnog festivala pozorišta za decu

dečje pozorište

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.