Komentara: 2
Pregleda: 3540

Predsednik Mađarske posetio Suboticu

07.05.2011. u 17:57h
Izvor: RTV Yueco
Predsednik Mađarske posetio Suboticu

Odnosi između Srbije I Mađarske u poslednjih hiljadu godina nisu nikada bili bolji, I to treba iskoristiti na dobrobit oba naroda, izjavio je juče u Subotici predsednik Republike Mađarske Pal Šmit. Šmit je juče boraveći u Subotici obišao obrazovne I verske objekte ovdašnjih Mađara, a potom imao I jednočasovno predavanje na temu odnosa matice I ovdašnjih Mađara gde se sastao sa velikim brojem istaknutih pripadnika Mađarske zajednice. Predsednik republike Mađarske pre Subotice broavio je I u Novom Sadu I Beogradu gde je kroz razgovore sa zvaničnicima potvrdio snažnu podršku njegove zemlje Evropskim integracijama Srbije.

Nakon razgovora sa predsednikom Srbije, premijerom, pokrajinskim funkcionerima, predsednik republike Mađarske Pal Šmit je posetio I Suboticu gde je, između ostalog, obišao gimnaziju za talentovane učenike Deže Kostolanji, biskupiju kao I Učiteljski fakultet na Mađarskom nastavnom jeziku. Uz to, predsednik Mađarske je imao I niz susreta I razgovora sa istaknutim predstavnicima Mađarske nacionalne zajednice u Subotici I Vojvodini.

Domaćin predsedniku Mađarske u Subotici bio je lider Saveza Vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor. Glave teme razgovora su bile položaj Mađarske zajednice u Srbiji I međusobni odnosi matice Mađarske I ovdašnjih Mađara. Poseta predsednika Pala Šmita je samo jedna u nizu poseta visokih državnika našeg severnog suseda I Srbiji I Subotici. Kako je ocenjeno prilikom posete, odnosi dva naroda nisu bili nikada bolji u hiljadugodišnjoj istoriji I to treba iskoristiti na dobrobit oba naroda.

Predsednik Mađarske Pal Šmit ponovio u Novom Sadu da je Mađarska, koja do 30. juna predsedava Evropskoj uniji, odlučna da podrži proces evro-integracije Srbije. Šmit je rekao da mu je posebno drago što zajednica od 300.000 Mađara u Srbiji ima svoje političke predstavnike što su neki od njih i pokrajinski funkcioneri i što je mađarski jedan od šest jezika koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3540
Povezane teme

predsednik mađarske

pal šmit

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.