Komentara: 1
Pregleda: 2830

Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike

23.07.2013. u 17:37h
Izvor: RTV Yueco
Poljoprivredni proizvođači i prerađivači će već od sledeće godine početi da se suočavaju sa svime što nosi tržišna utakmica u Evropskoj uniji. Naime, od sledeće godine počinje snižavanje carinskih stopa, kao mera zaštite domaće poljoprivrede, što će povećati konkurenciju i na domaćem tržištu. Kako bi opstali, poljoprivrednici, odnosno njihovi proizvodi, moraju biti konkurentniji, što znači da moraju ispunjavati određene standarde, kao i to da ceo proces prizvodnje mora biti unapređen. Dobra vest je da će od sledeće godine poljoprivrednici biti u prilici da koriste sredstva iz IPARD predpristupnog fonda EU kako bi navedene uslove mogli ispuniti.
Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike

Posledice smanjenja carinske zaštite domaće poljoprivrede, u sklopu pristupanja Evropskoj uniji, poljoprivrednici mogu nadoknaditi koristeći predpristupne fondove Evropske unije namenjene podizanju konkurentnosti i unapređenju domaće poljoprivrede, rečeno je na predstavljanju programa IPARD u Subotici. Ciljevi IPARD programa, kako je predstavljeno, jesu poboljšanje efikasnosti poljoprivrednih gazdinstava, unapređenje poljoprivredne opreme, podizanje standarda kvaliteta proizvodnje, kao i inovacije i modernizacije postupaka za poslovanje porodičnih farmi.

Kako je prezentovano zainteresovanim poljoprivrednicima u Regionalnoj privrednoj komori u Subotici, Srbija još uvek ne ispunjava formalne uslove za korišćenje ove pomoći, tako da će biti u mogućnosti da koristi IPARD u periodu od 2014. do 2020. godine. Program je još uvek u pripremi, a očekuje se da će u narednih godina stići prvi novac Evropske unije u sklopu ovog programa podrške ruralnom razvoju.

Da bi koristili sredstva iz ovog fonda, poljoprivrednici će morati da ispune niz zahteva i standarda, kako domaćih, tako i evropskih, a realizaciju projekata pratiće rigorozna kontrola. Kao i kod drugih instrumenata predpristupne pomoći, i u slučaju IPARD-a korisnici će morati da obezbede kompletan iznos potrebnih sredstava za realizaciju projekta, a koji će im tokom realizacije projekta biti refundiran.

Izvor: RTV Yueco
Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica) Predpristupna pomoć EU i za poljoprivrednike (RPK Subotica)
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2830
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.