Komentara: 0
Pregleda: 4513
Foto

Prednosti i nedostaci produženja roditeljskog prava

10.12.2019. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
Iako je u poslednjih nekoliko godina došlo do pomaka, u našoj zemilj su još uvek najugroženija prava osoba sa invaliditetom, zbog čega je Kancelarija zaštitnika građana na Međunarodni dan ljudskih prava organizovala okrugli sto za roditelje ovih mališana, kako bi se informisali o mogućnostima i obavezama produženja roditeljskog prava.
Prednosti i nedostaci produženja roditeljskog prava

Nakon što navrše 18 godina, osobe sa invaliditetom stiču punu poslovnu sposobnost, međutim, zbog nemogućnosti da se samostalno brinu o svom pravnom položaju, roditeljima se ostavlja mogućnost da produže roditeljsko pravo i tako izbegnu moguće neprijatnosti i nedoumice sa kojima se Kancelarija zaštitnika građana gotovo svakodnevno susreće u praksi.

- Ta lica imaju lične karte, produženje se upisuje u matične knjige i Registar javnih nepokretnosti, ali ukoliko odu da kupe mobilni telefon, niko neće prepoznati da se radi o takvom licu. Telefon će predati nekome od poverenja, a napravili su dug roditeljima koji su dužni da vrše nadzor. Drugo, ta lica se služe i društvenim mrežama, tu je i kupovina preko interneta, gde je njihovo protrošačko pravo takođe ugroženo. To su samo neke nedoumice i specifične situacije, na koje mi za sada nemamo odgovor - kazala je Ljiljana Vuković Simić, zamenica Zaštitnika građana Subotice.

Prednosti i nedostaci produženja roditeljskog prava

Produžavanjem roditeljskog prava, osobama sa invaliditetom se oduzima poslovna sposobnost, što Vesna Gavrić, defektolog OISŠ "Žarko Zrenjanin" i članica Udruženja "ZaJedno", ocenjuje kao kršenje ljudskih prava, te kao prihvatiljivije rešenje navodi delimično oduzimanje poslovne sposobnosti, koje bi osobama u stanju potrebe za dodatnom podrškom omogućilo da samostalno donesu validnu odluku.

- Dakle, ne ja ću donesti odluku umesto tebe jer si ti nesposoban, nego budući da imaš slabije sposobnosti da procenjuješ svoje kapacitete, uslove, opasnosti i rizike, ja ću ti pomoći da ih bolje sagledaš, pa ćeš ti doneti odluku u svoje ime - objašnjava Gavrić. -Mislim da bi trebalo da idemo tim putem ostvarenja i proširenja ljudskih prava, ma koliko ono od ostalih tražilo povećano zalaganje, da se pomogne osobama sa invaliditetom da pravne odluke donose same za sebe. Mislim da je dobro da postoji i to kao mogućnost i što je danas došlo mnogo roditelja koji su inače u dilemi da li da produže roditeljsko pravo ili ne, zašto da i zašto ne.

Prednosti i nedostaci produženja roditeljskog prava

Upravo zbog toga je Kancelarija zaštitnika građana organizovala okrugli sto, kako bi se roditelji informisali o prednostima i nedostacima produženja roditeljskog prava, objasnio je Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana Subotice, istakavši da iako je u poslednjih nekoliko godina došlo do pomaka, u našoj zemilj su još uvek najugroženija prava osoba sa invaliditetom.

Problem smeštanja u institucije, posebne škole, čak može doći i do nekog diskriminatorskog postupka i tu je najveća odgovornost na državi. Treba razraditi te sisteme i čak mislim da bi se težište brige mnogo pružiti i više se oslanjati na nevladine organizacije, jer se u njima nalaze ljudi i roditelji koji su upoznati sa potrebama i mogu ih lakše rešavati - obrazložio je Marosiuk. - Mislim da će to pomoći svim roditeljima koji imaju decu sa posebnim potrebama, a jedino što mogu da kažem za njih da su to za mene roditelji heroji.

Prednosti i nedostaci produženja roditeljskog prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 10. decembar za Dan ljudskih prava 1950. godine, kako bi skrenula pažnju javnosti na dve godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava koji je po prvi put u istoriji čovečanstva obuhvatio zajedničke standarde ljudskih prava koje treba da postignu svi narodi i sve nacije sveta.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava" Okrugli sto "Mogućnosti, prava i obaveze - produženje roditeljskog prava"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4513
Povezane teme

osobe sa invaliditetom

kancelarija zaštitnika građana Subotice

Zlatko Marosiuk

zaštitnik građana

dan ljudskih prava

ljudska prava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.