• Pregleda: 1108

Predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa"

Srpsko arheološko društvo i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica u petak, 13. decembra, u 11 časova u Savremenoj galeriji Subotica organizuju prezentaciju i predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa".
Predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa"

Projekat je podržan od Ministarstva kulture i informisanja, a realizuju ga Srpsko arheološko društvo i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

- Namera nam je da kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava otpočnemo rad na široj kampanji podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa. Podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama, kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, smatramo da se u znatnoj meri može popraviti i odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu - poručuju organizatori.

Kako je navedeno, prezentacija sadrži tri tematske celine, a one su - izlaganje o arheološkom nasleđu na teritoriji Subotice sa osvrtom na probleme ugroženih lokaliteta, zatim opšte upoznavanje sa tim šta je arheologija, koji su principi istraživanja, sa ciljem da slušaoci steknu osnovnu predstavu o kompleksnosti arheoloških istraživanja.

Jedna od tema koja će biti na skupu je upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa zakonskom regulativom, okvirima i proceduralnim mogućnostima za njihovo aktivno uključivanje u procese zaštite, čuvanja, promovisanja i korišćenja arheološkog nasleđa.

Predavanje je otvorenog tipa i svi zainteresovani su dobrodošli. Početak je u 11 časova.

Sledeće, 2020. godine, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica biće domaćin godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
u prolazu Odgovori
Poslati pozivnice za sve graditelje koji ruse istorijsko nasledje.
PUTIN Odgovori
Baš ima smisla, jer Međuopštinski zavod za zaštitu sponenika kulture inače predano radi na tome da kulturno nasleđe u Subotici pretvori u arheološko. Braće Radić, Zmaj Jovina, Celovečka...ostala samo arheologija...
MikiM Odgovori
Haaahaaa!
Medjuopštinski zavod za RUŠENJE spomenika kulture!
Boris Odgovori
Naslov predavanja mi zvuči interesantno, ali pobogu zašto u 11?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.