Komentara: 4
Pregleda: 2024

Predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa"

11.12.2019. u 09:30h
Izvor: Subotica.com
Srpsko arheološko društvo i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica u petak, 13. decembra, u 11 časova u Savremenoj galeriji Subotica organizuju prezentaciju i predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa".
Predavanje "Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa"

Projekat je podržan od Ministarstva kulture i informisanja, a realizuju ga Srpsko arheološko društvo i Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica.

- Namera nam je da kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava otpočnemo rad na široj kampanji podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa. Podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama, kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, smatramo da se u znatnoj meri može popraviti i odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu - poručuju organizatori.

Kako je navedeno, prezentacija sadrži tri tematske celine, a one su - izlaganje o arheološkom nasleđu na teritoriji Subotice sa osvrtom na probleme ugroženih lokaliteta, zatim opšte upoznavanje sa tim šta je arheologija, koji su principi istraživanja, sa ciljem da slušaoci steknu osnovnu predstavu o kompleksnosti arheoloških istraživanja.

Jedna od tema koja će biti na skupu je upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa zakonskom regulativom, okvirima i proceduralnim mogućnostima za njihovo aktivno uključivanje u procese zaštite, čuvanja, promovisanja i korišćenja arheološkog nasleđa.

Predavanje je otvorenog tipa i svi zainteresovani su dobrodošli. Početak je u 11 časova.

Sledeće, 2020. godine, Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture Subotica biće domaćin godišnjeg skupa Srpskog arheološkog društva.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2024
Povezane teme

Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika

predavanje

savremena galerija subotica

arheologija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.