Komentara: 0
Pregleda: 2368

Predavanje o znamenitim ženama na poštanskim markama

18.02.2020. u 10:48h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Gradske biblioteke i Udruženja "Ženske studije i istraživanja", predavanje pod nazivom "Znamenite žene 20. veka - Žene na poštanskim markama u Srbiji (2006-2018)" održaće se u četvrtak, 20. februara, u čitaonici Gradske biblioteke, s početkom u 18 časova. Predavanje će održati dr Margareta Bašaragin.
Predavanje o znamenitim ženama na poštanskim markama

U dugoj tradiciji predstavljanja znamenitih ličnosti na poštanskim markama u jugoslovenskom periodu, primetno je malo prisustvo žena. Nakon osamostavljivanja u posebnu državu 2006. godine, Udruženje "Ženske studije i istraživanja" u Novom Sadu proverava takvu praksu u Srbiji i utvrđuje nastojanje da se i preko poštanskih maraka predstavi osnovna rodna ideologija o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti zemlje.

Predavanje će održati dr Margareta Bašaragin, saradnica Udruženja "Ženske studije i istraživanja" u Novom Sadu, koja je završila osnovne i master studije na Odseku za germanistiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a stepen doktorke interdisciplinarnih rodnih studija stekla je na Univerzitetu u Novom Sadu (ACIMSI Centar za rodne studije). Autorka je više naučnih i stručnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima, a oblasti interesovanja su joj jezik, rod i znamenite žene.

- Poštanske marke, pored platežne funkcije kao osnovne, imaju i drugu funkciju prenošenja vrednosti koje država želi da građani i građanke usvoje o osobama iz kulture, umetnosti, društva. U teorijskom okviru otvaramo pitanje kanona i kriterijuma za odrednicu znamenitost. Na osnovu empirijskog interdisciplinarnog istraživanja je predlog za žene za koje smatramo da zaslužuju tu vrstu priznanja i tako povezujemo naučno istraživanje sa aktivizmom - poručuje dr Barašanin.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2368
Povezane teme

gradska biblioteka

gradska biblioteka subotica

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.