Komentara: 13
Pregleda: 4698
Foto

Prečistač izuzetno efikasan, potreban katastar potencijalnih zagađivača

20.02.2014. u 09:06h
Izvor: subotica.rs
Izrada katastra potencijalnih zagađivača Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda (UPOV) grada Subotice, pristizanje nepoznate otpadne vode na prečistač, u prvoj polovini januara ove godine, koje nije ugrozilo ekosistem Palićkog jezera i funkcionisanje UPOV-a od 2009. godine, teme su današnje pres-konferencije upriličene kod Upravne zgrade UPOV-a.
Prečistač izuzetno efikasan, potreban katastar potencijalnih zagađivača

Novinarima su se, tim povodom, obratili pomoćnica gradonačelnika zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine Maria Kern Šolja, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Janoš Dobai i direktorka i tehnički direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”, Valerija Tot Godo i Đerđ Šugar.

Đerđ Šugar je rekao da UPOV grada Subotice nije namenjen da prečišćava toksične materije nego gradsku otpadnu vodu.

- Tokom prve polovine januara 2014. godine na gradski prečistač je pristigla nepoznata otpadna voda. Naša interna laboratorija služi za merenje procesnih parametara a ne za otkrivanje zagađivača i toksičnih materija, ali u toj otpadnoj vodi ustanovili smo materije koje nisu značajnije uticale na uspešnost prečišćavanja. Od pet parametara, samo je fosfor bio iznad dozvoljene koncentracije, odnosno ukupna efikasnost prečišćavanja fosfora bila je oko 60 odsto, izjavio je Đerđ Šugar.

Gradski prečistač funkcioniše od 2009. godine u kontinuitetu, prema evropskoj direktivi za osetljive recipijente kao što Palićko jezero, podsetio je Šugar, i dodao da je je reč o biološkom prečistaču koji u toku prečišćavanja otpadnih voda ne koristi hemikalije.

- Fosfor je jedna od materija koja se najteže uklanja iz otpadnih voda. Tokom prošle godine na gradski prečistač je pristiglo oko 90 tona fosfora, a izašlo manje od 10 tona. Efekat prečišćavanja je uvek preko 85 odsto, a najčešća efikasnost prečišćavanja fosfora je oko 90 odsto, rekao je Đerđ Šugar.

Maria Kern Šolja je naglasila da tokom tih desetak dana u januaru fosfor nije ugrozio sistem Palićkog jezera. Ona je rekla da je u poslednje tri godine na UPOV pristiglo više od 30 miliona kubnih metara otpadnih voda, odnosno oko 200 tona fosfora, i da je uoči današnje konferencije za novinare, u cilju uspostavljanja još bolje saradnje između subotičke lokalne samouprave, JKP „Vodovod i kanalizacija” i AP Vojvodine, održan sastanak kojem su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, i direktorica i tehnički direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”.

- Razgovarali smo o mogućnostima da AP Vojvodina, koja je za to nadležna, napravi katastar potencijalnih zagađivača Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda grada Subotice. U tom slučaju mogli bismo da sprečavamo zagađenja već na samom izvoru, da ona ni ne stignu do gradskog prečistača, ali i da eventualno zagađenje, ukoliko zbog sticaja raznih okolnosti ipak pristigne do prečistača, bude propraćeno i adekvatnim kaznenim merama, istakla je Maria Kern Šolja.

Valerija Tot Godo smatra da je veoma bitno da se uspostavi integralni sistem zaštite životne sredine.

- Subotičane najviše tišti Palićko jezero, a 'Vodovod i kanalizacija', kao preduzeće koje je jedan od segmenata tog integralnog sistema i vodi brigu o prečišćavanju otpadnih voda, mora zajedno sa institucijama kontrole da uspostavi bolju saradnju u smislu preventivnijeg delovanja na zagađenja koje se ponekad dešavaju na UPOV-u. Prečistač od 2009. godine radi sa najsavremenijom tehnologijom i daje pozitivne rezultate kada je reč o kvalitetu vode u Palićkom jezeru, kazala je Valerija Tot Godo.

Janoš Dobai je ocenio da je današnji sastanak u Subotici prvi korak ka uspostavljanju bolje saradnje između grada Subotice, JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

- Bitno je da se napravi katastar potencijalnih zagađivača. Mi imamo mogućnost da to u nekom narednom periodu i uradimo i na taj način uspostavimo još bolju kontrolu svih zagađivača. Ono što grad Subotica čini na prečišćavanju otpadnih voda primer je ostalim lokalnim samoupravama, jer, nažalost, imamo malo takvih, kvalitetnih prečistača koji u toj meri prečišćavaju otpadne vode. Nadam se da ćemo u nekoliko narednih godina uspeti da prečistimo Palićko jezero, kako bi buduće generacije imale čistiju vodu, rekao je Janoš Dobai.

Izvor: subotica.rs
Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda Obilazak prečistača otpadnih voda
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 4698
Povezane teme

prečistač

prečistač otpadnih voda

marija kern šolja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.