Komentara: 5
Pregleda: 18165

Pravo na godišnji odmor zaposlenih

19.07.2016. u 17:08h
Izvor: TV Subotica
Sezona godišnjih odmora za 2016. godinu je uveliko počela. Međutim, koji je zakonski minimum, na koji način se koristi godišnji odmor i šta kada poslodavac uskrati ovo zakonom zagarantovano pravo?
Pravo na godišnji odmor zaposlenih

Po pravilu, oni zaposleni kojima su prava iz radnog odnosa uskraćena, a u koja spada i pravo i na godišnji odmor, obraćaju se inspekciji rada tek po prestanku radnog odnosa, kada je već kasno. Ipak, tokom letnjih meseci Inspekciji se obrati i oko 200 zaposlenih u vezi sa godišnjim odmorima. Problem je u tome što se zaposleni se uglavnom žale na to da im poslodavac nije odobrio odmor u terminu u kom su oni uplatili putovanja, odnosno u kom njima odgovara, pa smatraju da su im uskraćena prava. Međutim, to nije tako, objašnjavaju nam u inspekciji rada.

"Zaposleni uplaćuju turističke aranžmane, letovanja bez konsultacije sa poslodavcem i poslodavac im ne odobrava godišnji odmor u tim terminima. Oni smatraju da su im povređena prava iz radnog odnosa. Koristim priliku da skrenem pažnju da je Zakonom o radu propisano da je poslodavac taj koji u prethodnoj konsultaciji sa zaposlenim određuje datum i vreme kada će zaposleni koristiti godišnji odmor" napominje Božo Ivković, šef Odseka inspekcije rada.

Zakonski minimun je 20 dana, radna nedelje se smatra petodnevnom,  a prvi deo u trajanju od 10 radnih dana zaposleni treba da iskoristi do kraja tekuće godine, dok ostatak godišnjeg mora da se iskoristi najkasnije do 30. juna sledeće godine.

"Znate da je zakonski minimum 20 dana i posle to zavisi od opšteg akta kako je to uređeno ili samim ugovorom, odnosno uslovima rada, stručnom spremom, dužinom radnog staža i tako dalje – na to se dobijaju još određeni dani, i zna se koliko radnik ima godišnjeg odmora" kaže Zlatko Marosiuk, Zaštitnik građana.

Poslodavac je dužan da zaposlenima dostavi pismena rešenja o korišćenju godišnjeg odmora koja sadrže obavezne delove: odluku, obrazloženje i pouku o pravnom leku, uz obavezan potpis samog zaposlenog kao dokaz da je on taj odmor stvarno koristio. Ukoliko zaposleni nije koristio godišnji odmor poslodavac je dužan da isplati naknadu štete. 

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 18165
Povezane teme

Zlatko Marosiuk

inspekcija rada

božo ivković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.