Komentara: 0
Pregleda: 1057

Pravilno upravljanje otpadom prvi korak ka zaštiti životne sredine

30.08.2019. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Koji su pravilni načini upravljanja otpadom, a kakve mogućnosti zaštite životne sredine, učenici sedam subotičkih srednjih škola bili su u prilici da nauče na petodnevnom edukativnom kampu koji organizuje Koncept "Ekologija-Energija-Ekonomija", u saradnji sa Regionalnom deponijom u okviru projekta "Škole bez otpada".
Pravilno upravljanje otpadom prvi korak ka zaštiti životne sredine

Nemarnost okoline prema životnoj sredini, podstakla je našu mladu sugrađanku, Ivanu Kljajić, učenicu Politehničke škole, da se prijavi na edukativni kamp na kojem je, kako kaže, naučila mnogo o različitim vrstama otpada, značaju selekcije i reciklaže, te da će se zasigurno potruditi da naučeno primeni i kod kuće.

- Odavno to želim i planiram već neko duže vreme, ali nikako ne mogu da osmislim način kako da ubedim baku da sarađuje i objasnim joj zašto je to važno. Moraću da razvijem drugačiji pristup - kaže Ivana, dodajući da joj je najzanimljivija bila poseta Regionalnoj deponiji na Bikovu, koja je nedavno započela s probnim radom. - Svidelo mi se jer smo tada mogli da vidimo šta se konkretno dešava sa otpadom kada dođe na deponiju, kroz koje sve procese prolazi i kako se razvrstava.

Pored posete Regionalnoj deponiji, učenici su tokom petodnevnog kampa pravili prese za smanjenje zapremine reciklažnih materijala, poput limenki i PET ambalaža, mogli su da nauče nešto više o revitalizaciji odbačenih baterija i njihovom nepravlinom odlaganju koje ima vrlo negativne posledice po životnu sredinu. Takođe, bilo je reči i o tome kako mogu da se uključe i učestvuju u donošenju odluka o zaštiti životne sredine, a poslednjeg dana kampa, predstavnici Sekretarija za zaštitu životne predočili su đacima Lokalni plan upravljanja otpadom, te savremene izazove zaštite naše okoline.

- Smatramo da je od izuzetnog značaja da mladi budu upućeni u to koje su njihove mogućnosti, kako mogu da utiču na donošenje odluka i da budu informisani o tome šta se dešava u njihovoj životnoj sredini. Fokus smo stavili na srednjoškolce, jer će oni uskoro postati nosioci našeg društva, a i dovoljno su svesni da mogu da kritikuju i daju predloge za unapređenje sistema - rekao je Goran Gabrić, predsednik organizacije Koncepta "Ekologija-Energija-Ekonomija".

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 meseci i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1057
Povezane teme
ekologija regionalna deponija reciklaža zaštita životne sredine upravljanje otpadom edukativni kamp
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.