Komentara: 0
Pregleda: 2637

Pravilnik o kaznenim poenima od 1. novembra

28.10.2010. u 18:39h
Izvor: RTV Yueco
<p>Pravilnici o vođenju evidencije o kaznenim poenima i oduzimanju vozačkih dozvola i o izvr&scaron;enju mera zabrane upravljanja vozilom primenjivaće se od 1. novembra i predviđaju jasne procedure i uvođenje jedinstvenog registra za kaznene poene.</p>
Pravilnik o kaznenim poenima od 1. novembra

Kazneni poeni izrečeni pravosnažnim odlukama nadležnih organa biće evidentirani u Registru o kaznenim poenima vozača, koji će se voditi u jedinstvenom informacionom sistemu Ministarstva unutrašnjih poslova. Poeni više neće biti upisivani u službene beleške, već će biti zavedeni u kompjuterski sistem. Kada vozač sakupi 18 poena privremeno ostaje bez dozvole, a vreme do ponovnog dobijanja vozačke dozvole nije ograničeno. Vozač kome je jednom oduzeta dozvola zbog sakupljenih 18 bodova sledeći put će izgubiti dozvolu ako sakupi 15, pa zatim sa sakupljenih 12 poena.

Poeni za saobraćajne prekršaje se poništavaju posle dve godine.

Kad vozač dobije presudu o zabrani upravljanja zbog kaznenih bodova, prvo će morati da plati za sve prekršaje koje je učinio. Posle toga dobija zaštitnu meru koju određuje sud, zatim 90 dana mirovanja, kad slede novi lekarski pregled i obavezna predavanja u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Kad sve to završi moraće da položi stručni ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja i tek kad ispuni sve te uslove dobiće ponovo vozačku dozvolu. Ako vozač napravi više prekršaja kazneni poeni se određuju za svaki slučaj, a izriče se jedinstvena kazna, koja je zbir pojedinačno utvrđenih poena. Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima počeo je da se primenjuje 10. decembra 2009.

Kazneni poeni su jedna od najvećih novina i primenjuju se od 1. januara ove godine i mogu se dobiti i za prekršaje za koje nisu predviđeni, ako je njima izazvana saobraćajna nezgoda.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2637
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.