Komentara: 5
Pregleda: 1876

Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališana

29.08.2023. u 11:21h
Izvor: Subotica.com
Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališana
Foto: Shutterstock

Sa povratkom mališana u vrtić i školske klupe neminovno će početi i nova sezona infekcija, a pedijatri Doma zdravlja savetuju roditelje kako da podstaknu imunitet kod dece i daju smernice koje mogu pomoći u prevenciji određenih bolesti koje se u vršnjačkim grupama brzo šire.

- To je pitanje na koje nije lako odgovoriti... Imunitet se ne može tek tako "podići" nekim instant metodama. On se gradi, a preduslov za dobar i snažan imunitet su razni interaktivni procesi između nas, infektivnih agenasa sa kojima dolazimo u kontakt i faktora spoljašnje sredine. Mnogo je elemenata koji utiču na njegovo pravilno funkcionisanje i dovoljan je samo mali nedostatak nekog od njih da dođe do nedovoljno jakog, odnosno neadekvatnog odgovora organizma koji za posledicu ima razboljevanje - počinje priču dr Josipa Krajninger Parčetić, pedijatar u Dečjem dispanzeru.

Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališanaPravilna ishrana, kvalitetan san i fizička aktivnost samo su neki od saveta koji pedijatri ističu u prvi plan kada je u pitanju podsticanje imuniteta kod dece.

-  Pošto su deca, naročito ona iz mlađih uzrasnih kategorija, često izbirljiva treba povesti računa o vrsti namirnica koje uzimaju kako bi se i pored izbirljivosti uneli odgovarajući minerali, oligoelementi i vitamini. Roditelji uvek treba da imaju u vidu da ishrana dece u razvoju mora biti što raznovrnija što podrazumeva unos namirnica iz svih pet grupa. Neophodno je ograničiti unos mesnih i drugih industrijskih prerađevina, prostih šećera i hrane koja sadrži aditive, veštačke boje i konzervanse, jer može dovesti do pojave alergičnih manifestacija što dodatno slabi, ionako fragilan, dečji imunitet - objašnjava dr Krajninger Parčetić i ističe značaj sna kao potpore za dobar imunitet - Deci je, u zavisnosti od uzrasta, potrebno između 10 i 12 sati sna, a mališanima mlađim od šest godina potrebna je i svakodnevna dremka od minimum sat vremena. Fizička aktivnost je od izuzetnog značaja za podsticanje imuniteta kod dece, zato uvek savetujem roditelje da uključe dete u školicu sporta ili da stariju decu upišu na neki određeni sport. Bez obzira na vremenske uslove, dete svakodnevno treba da boravi na svežem vazduhu najmanje pola sata uz adekvatno odevanje u skladu sa vremenskim prilikama. 

OPŠTE SMERNICE U PREVENCIJI INFEKCIJA: - Pedijatri uvek ističu značaj preventivnih mera poput čestog i redovnog pranja ruku sapunom i toplom vodom, često provetravanje, čišćenje i pranje prostorija i površina sa kojima deca dolaze u kontakt. Treba izbegavati dodirivanje lica, usta i nosa prljavim rukama. Važno je od najranijeg uzrasta naučiti mališane da prilikom kašljanja i kijanja pokriju laktom nos i usta, a treba da budu upoznati i sa značajem nošenja zaštitnih maski i koliko su one bitne u ovom trenutku. Bolesno dete treba izolovati iz kolektiva dok ne ozdravi, a poželjno je izbegavati okupljanja u periodu kapljičnih infekcija. 

Adekvatan nivo vitamina D čini osnovu jakog imuniteta i osnovna je mera za sprečavanje najrazličitijih oboljenja, podvlači sagovornica.

- Svoj deci je potrebno dodavati D vitamin, naročito u jesenjim i zimskim mesecima. Kako bi lakše zapamtili, uvek kažemo roditeljima da je važno da dodaju D vitamin deci u svim onim mesecima koji u nazivu sadrže slovo R (od septembra do aprila). Ovaj vitamin posredstvom svojih receptora u svim tkivima, organima i imunskim ćelijama ostvaruje, pored značajnog učinka na zdravlje koštano-mišićnog sistema, i imunomodulatorni efekat. Preventivna primena D vitamina se savetuje i odraslima - ističu iz Dečjeg dispanzera - Pimena probiotika je izuzetno važna za crevnu floru. U pitanju su dobre bakterije koje brane creva od najezde patoloških mikroorganizama (virusa, bakterija...). To su potpuno prirodni proizvodi koji pospešuju nadogradnju imuniteta, te ih je potrebno dodavati deci suplementacijom.

Pravilna ishrana, fizička aktivnost, suplementi i roditeljska pažnja za jak imunitet kod mališana

Vreme koje porodica provodi na okupu u druženju, priči i igri takođe doprinosi imunitetu, tvrde pedijatri.

Volite, mazite i pazite svoju decu. Puno razgovarajte i razmenjujte iskustva sa njima, pričajte o svim dogodovštinama, zgodama i nezgodama koje su se toga dana desile u vrtiću ili školi. Ne biste verovali, ali i taj tako običan svakodnevni kontakt zaista doprinosi jačanju imuniteta svakog deteta - zaključuje sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 5 dana
Komentara: 5
Pregleda: 1876
Povezane teme

pedijatrija

pedijatar

imunitet

dečji dispanzer

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.