Komentara: 1
Pregleda: 1033

“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

23.09.2023. u 18:56h
Svečanom ceremonijom zatvaranja i proglašenjem dobitnika nagrada u Dečjem pozorištu Subotica u petak je zatvoren 30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica.
“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica
Foto: Damir Vujković

Žiri u sastavu Amela Vučenović (Srbija) – predsednik žirija, Jelena Sitar (Slovenija) i Jaroslav Antonjuk (Poljska),  Gran Pri Festivala za najbolju predstavu u celini dodelio je predstavi “Pradevojčica” u izvođenju Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”  iz Zrenjanina.

Amela Vučenović je u ime žirija pročitala obrazloženje, u kome se navodi da je “Pradevojčica“ dobila nagradu “za visoko estetično objedinjenje svih neophodnih parametara lutkarske predstave, kako u dramaturškom, rediteljskom, likovnom i muzičkom kontekstu, tako i u odličnoj igri glumačkog ansambla”. U ime ansambla Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, nagradu je primila glavna glumica u predstavi, Una Beić.

“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Nagrada za najbolju režiju uručena je Jevgeniju Ibragimovu za predstavu “Noćna pesma” u izvođenju pozorišta “Leteća krava” iz Estonije, “za uspešno nalaženje forme teatra u teatru s aktivnim učešćem publike kao ravnopravnog partnera u predstavi”.

“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je Jevgeniju Ibragimovu i Irini Marijapuu za predstavu “Noćna pesma”. U obrazloženju žirija stoji: “raznovrsnost lutkarskih elemenata - lutke, maske, svetlo, muzika … doneli su visoku estetičnost metafore i proizveli do sada neviđeni prijem i utisak”.

Za najbolju originalnu muziku nagrađen je Nikola Jakimov, takođe za predstavu “Noćna pesma”. Žiri je svoju odluku obrazložio rečima: “Muzika je bila u funkciji magične atmosfere, nepretenciozno pomažući rediteljskoj zamisli u plasiranju materijala i celokupnom utisku koji je proizvela na gledaoca”.

Nagradu za najbolju scenografiju i najbolje rešenje lutaka dobila je Irina Somborac za predstavu “Pradevojčica” Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, “za originalnu personifikaciju svih likova u predstavi, dajući im vizualnost mitoloških bića i izvanrednom stilizacijom lutaka i maski, motivisanom lokalnom arheološkom baštinom”.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko/animatorsko majstorstvo dodeljuju se: Ivici Lučiću za ulogu dede u predstavi “Dedine priče” Dečjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka; Panesi Mesaroš za ulogu veštice u predstavi “Paprika Janči i đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske; Žozeu Žilu, Sofiji Vinagre i Nataši Peira iz predstave “I tako dalje” u izvođenju Teatra S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos iz Portugala; Luciji Svobodovoj za ostvarenje u predstavi “Žena-foka” pozorišta Anima-Act iz Slovačke; i ansamblu predstave “Petar i vuk” Gradskog pozorišta “Baja Mare” iz Rumunije.

“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

Žiri je dodelio i pet specijalnih nagrada: predstavi “Sedam gavranova” Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, za kolektivnu animaciju lutke Bogdane u sceni odlaska iz kuće; predstavi “Paprika Janči i đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske za najbolje ostvaren kontakt s publikom; Maji Lučić za originalnu dramaturšku koncepciju predstave “Dedine priče” u izvođenju Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka;  predstavi “Umetnost ratovanja” Dečjeg pozorišta instituta za blagostanje Kine, za izraženu fantaziju i odlično izražavanje jezikom scenskog pokreta”; Ađašu Adamu i Dudašu Danielu za najbolji scenski pokret, u predstavi “Iza brda, preko brega” u izvođenju Dečjeg pozorišta Subotica.

Mladi žiri 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u sastavu: Milica Ličanin, Teodora Marković, Dorijan Rastko Gladić, Petar Budinčević i Matija Iveljić, dodelio je nagradu za najbolju predstavu ostvarenju “Sedam gavranova” u izvedbi Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

U ime žirija, Milica Ličanin i Petar Budinčević su pročitali obrazloženje nagrade: “Odlična režija koja je vodila kroz razumljivu priču, fantastični zvučni efekti i muzika doprineli su ovoj odluci. Žiri posebno želi da pohvali uigranost trupe što je posebno došlo do izražaja prilikom animiranja lutke sestre”.

Mladi žiri je takođe istakao predstavu “Priča o ljubavi jednog drveta” u izvedbi Play Aree teatra iz Južne Koreje, “zbog jednostavne i veoma slikovite priče koju su nam ispričali, kao i mnoštva zvučnih i vizuelnih elemenata kojima glumci animiraju i drže pažnju publike svih uzrasta.”

“Pradevojčica” najbolja predstava 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

U petak je, na Sceni „Jadran” Narodnog pozorišta, odigrana poslednja predstava u takmičarskom programu festivala, “Petar i Vuk” rumunskog pozorišta “Baja Mare”. Petar živi na ivici šume sa svojim dedom koji mu ne dozvoljava ulazak u šumu iz straha od divljih životinja. Umesto toga, on mu čita pregršt priča, među kojima je i priča o strašnome vuku. Jednoga dana, Petar, Vrabac Munja, Patak i Mačak krenuli su u lov - bez tenka, puške ili topa - da uhvate velikog, zlog vuka.

Reditelj Julian Bulansea je o predstavi rekao: “Iskoristili smo bajku za simfonijski orkestar Sergeja Prokofjeva, kao i njegovu predivnu muziku. Sve to smo stavili u predstavu sa senkama, i dodali smo tekst u stihovima”. Pozorište “Baja Mare” nije prvi put u Subotici. “Dolazili smo i ranije sa drugim predstavama, i svaki put nam je bilo veoma interesantno da vidimo predstave iz raznih delova sveta, poput recimo Kine. Veliko nam je zadovoljstvo što učestvujemo na festivalu”, zaključio je Bulansea.

U glavnom programu odigrano je 13 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar - lutkaru, pedagogu i publicisti. Treći ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ” je glumac i reditelj Bonjo Lungov.

Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade u Subotici od 18. do 21. septembra okupio je teoretičare i pozorišne istraživače iz 14 zemalja. Bogat prateći program festivala činili su i brojne izložbe, radionice, promocije knjiga, filmovi i izvođački program na otvorenom.

Realizaciju 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, i Grad Subotica.

Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1033
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.