Komentara: 0
Pregleda: 2028

Pozorišni festival: Svet kao bizaran kolaž

25.11.2009. u 12:31h
Izvor: E-novine
<p>Pozori&scaron;ni festival u Subotici "Desire Central Station - West" nastavlja se predstavama mađarskih pozori&scaron;ta koji će izvesti &bdquo;Ogrebotinu" i &bdquo;BL" * Publika će do 29. novembra kada se festival zvanično zatvara moći da pogleda 15 predstava iz sedam država, mahom predstave savremenog pozori&scaron;nog izraza</p>
Pozorišni festival: Svet kao bizaran kolaž

* 24. novembar 2009. utorak

18.00 Pozorište „Kosztolányi Dezs"

Simptomi (Budimpešta/Mađarska):

OGREBOTINA - slobodne asocijacije za glumce i plesace (70')

reditelj: Reka Sabo

Reka Sabo matematičar, plesač, koreograf i reditelj od 1995. godine prisutna je na sceni savremenog plesnog života. Svoj ansambl vodi još od 2002. godine, a 2006. godine je nazvan Simptomi. Simptomi prikazuju najneobičnije produkcije u kojima se mešaju ples, tekst, muzika, drama i humor. U svojim ostvarenjima oslanja se na kreativnost i ličnost glumaca i plesača i ističe važnost interakcije. Tokom prethodnih godina Simptomi su učestvovali na nekoliko značajnih plesnih i pozorišnih festivala širom Evrope.

„Ogrebotina zasmejava načinom na koji svet prikazuje kao uzbudljiv, bizaran kolaž. Žanrovski je teško odrediv. Moderan, u izvornom smislu te reci. Uzbudljiva, zabavna igra koja poziva na razmišljanje. Pomalo kritike društva, pomalo muzike, nešto komedije i mnogo pozorišta evropskog nivoa." (Tamaš Halas, Ellenfény)

20.00 Scena "Jadran"

Andrea Ladanji - Gerge Borlai (Budimpešta/Mađarska):

BL (60')

Andrea Ladanji jedna je od vodećih mađarskih pozorišnih plesačica i koreografa. Nadvremenim telom i orkanskom pojavom, ona je jedna rođena buntovnica. Diplomirala je na Nacionalnoj baletskoj akademiji u Budimpešti. Usavršavala je balet i moderni ples u New York-u i Los Angeles-u. Bila je primabalerina baleta u Gyr-u, zatim Helsinki City Thetre-a i Finske Nacionalne Opere. Od 2002-ge godine vodi katedru za scenski pokret, pri Fakultetu dramskih umetnosti u Budimpešti. Dobitnica je mnogih priznanja, kao i priznanja Zaslužnog umetnika Republike Mađarske.

Borlai Gerge je rođen 1978. i već sa tri godine počinje da svira bubnjeve. Sa 12 godina vec dospeva u žižu Mađarske muzičke scene. Njegovo muziciranje je zabeleženo na preko 130 CD-a i do sada je izdao dva samostalna CD-a. Svirao je sa Tomijem Kembelom, Stivom Smitom, Trilokom Gurtuom na mnogim međunarodnim festivalima. Dva puta je biran za bubnjara godine i dobitnik je dve nagrade za životno delo.

BL predstava je rođena iz Gerge Borlai-jeve perkusionističke, delom komponovane i delom improvizovane muzike, kao i iz plesa i koreografije Andreje Ladanji. Predstava se temelji na osnovni element ljudskog postojanja, na ritam. Muzika proistče iz napetosti između udaraljki i plesačicinog tela. Prisutnost dvojnosti rekomponuje i improvizira muziku, snaga i bujica muzike se sudara sa pokretom plesačice.

* 25. novembar 2009. sreda

18.30 Scena "Jadran"

Bitef teatar (Beograd/Srbija):

SLUČAJ VOJCEK - HINKEMAN - prema Bihnerovom Vojceku i Tolerovom Hinkemanu (70')

reditelj: Ana Tomović

Još od osnivanja 1989. godine, ideja BITEF teatra bila je širenje uticaja BITEF festivala, otkrivanje novih pozorišnih tendencija, kao i pružanje prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza. BITEF teatar je pozorište umetnika- istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela. Ono je tu da tokom pozorišne sezone održava duh BITEF festivala u Beogradu.

Ana Tomović je rođena 1979. u Beogradu. Diplomirala na Odseku za pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu u klasi prof. Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića. Režirala je predstave u sledećim pozorištima: Beogradsko dramsko pozorište, Atelje 212, Srpsko narodno pozorište, Kraljevačko pozorište. Dobitnica je nagrade za najbolju režiju na Joakimfestu 2005. za predstavu Patka. 2008. stipendista Goethe instituta za studijski boravak u Thalia Theatru u Hamburgu. Od 2003, predsednica je Centra za interaktivnu umetnost In Stage Organization. Nova predstava Bitef teatra, Slučaj Vojcek - Hinkeman, je dramaturško - rediteljski eksperiment koji kao polaznu tačku uzima dva nemačka klasična komada, Vojceka Georga Bihnera i Hinkemana Ernsta Tolera. Bavi se pitanjem ugrožene muškosti u Srbiji danas. To je pokušaj sagledavanja aktuelne srpske posleratne stvarnosti iz perspektive generacije koja je potpuno nesvesno prošla kroz devedesete.

* 20.00 Pozorište „Kosztolányi Dezs"

Društvo za brodarstvo Sputnjik - Institut - Laboratorija za moderno pozorište i istraživanje ponašanja

(Budimpešta/Mađarska):

APARTMANSKE PRIČE 0.1 (110')

reditelj: Viktor Bodo

Viktor Bodo je diplomirao kao glumac i reditelj na fakultetu za pozorište i film u Budimpešti. Bio je član pozorišta Kretaker i pozorišta Katona Jožef, a sada vodi svoj ansambl Sputnjik.

Društvo za brodarstvo Sputnjik - Institut - Laboratorija za moderno pozorište i istraživanje ponašanja je osnovano u januaru 2008. godine. Dve osnovne aktivnosti ansambla su istraživanje ponašanja i posmatranje karaktera. Delovanje Sputnjika danas važi za najinovativniji pozorišni talas u Mađarskoj. Stanari i podstanari, gosti i lutalice, gledaoci i glumci, susreću se ili prolaze jedno pored drugog bez pozdrava u Apartmanskim pričama 0.1. Podstanarska stvarnost je prikaz stvarnosti celog društva, kao i radnici jednog pozorišta, putnici metroa ili stanari jedne zgrade.

Izvor: E-novine
Postavljeno pre 14 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2028
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.