• Pregleda: 2762

Povrede prava trudnica i porodilja još uvek problem

Tokom prošle godine, Kancelarija zaštitnika građana Subotice imala je ukupno 1840 predmeta, što je manji broj u odnosu na prethodnu 2016. godinu. Najviše je bilo predstavki građana iz različitih oblasti prava, nešto manje pritužbi na rad javnih institucija, dok se značajno povećao broj zahteva za medijaciju.
Povrede prava trudnica i porodilja još uvek problem

Tokom 2017. godine, u Kancelariji zaštitnika građana Subotice najviše se radilo na predstavkama građana iz različitih oblasti prava, dok je pritužbi na rad javnih preduzeća, organa i ustanova čiji je osnivač Grad Subotica bilo 81. Najviše pritužni, sugrađani su uputili protiv JKP "Vodovod i kanalizacija" i Centra za socijalni rad, po 12, dok je pritužbi protiv JKP "Subotička toplana" bilo 9.

Najčešće su to predmeti koji se tiču ćutanja administracije, po osnovu zahteva za jednokratnu novčanu pomoć ili socijalnu pomoć. Takođe, bilo je pritužbi na ostvarivanje prava na tuđu negu i pomoć, pri čemu Centar za socijalni rad zaista ne može mnogo toga da učini, jer je utvrđivanje osnova za dobijanje tuđe nege i pomoći nadležnost komisije PIO fonda. Kada su u pitanju predstavke, one su se najviše ticale ličnog stanja građana. Nastavili smo da pružamo pomoć raseljenim licima sa Kosova prilikom pribavljanja lične dokumentacije, takvih predmeta je bilo 164. Tu su i radna pitanja iz Zakona o radu, još uvek imamo povrede prava trudnica, a o nezakonitim otkazima da ni ne govorim. U tim slučajevima, kada je reč o zaštiti porodilja i trudnica, imamo odličnu saradnju sa Inspekcijom rada i tu se odmah donose rešenja prema našoj zajedničkoj prijavi stranke - kaže zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, dodajući da tokom prethodne godine nije bilo predmeta koji su se ticali mobinga.

Kao vrlo značajno, naš sagovornik ističe da je tokom 2017. godine došlo do povećanja broja zahteva za medijaciju, vrstu postupka u kojem se mirnim putem postiže dogovor među sukobljenim strankama.

- Imali smo ukupno 36 zahteva za medijaciju, od čega je uspešno rešeno 20 predmeta. Takođe, veliki uspeh je bio što smo dobili tri predmeta sa Suda, od kojih je jedan bio veoma kompleksan i taj najteži smo uspeli da rešimo. U drugom predmetu stranke nisu pristupile medijaciji, a u trećem su nakon druge sesije medijacije odustali. Medijacija podrazumeva da same stranke postignu dogovor, te na taj način reše problem. U tom cilju, uključili smo se i radimo sa Osnovnim sudom u Subotici i Regionalnom privrednom komorom, oblastima u kojima bi medijacija značajno ubrzala postupak, zbog toga što je jednostavnija i neformalnija, te bi mogla da doprinese razvoju pravičnosti odnosa među sukobljenim stranama - ističe je Marosiuk. 

U slučajevima kada je predmet isključivo sudske nadležnosti, Kancelarija zaštitnika građana može da pruži pomoć sugrađanima u vidu pružanja usluge besplatnog pravnog zastupanja. Tokom prethodne godine, takvih usluga je bilo 63, a one su pružene u dogovorom sa Osnovnom organizacijom advokata Subotice.

- Kada dođe stranka i utvrdimo da je njen problem isključivo sudska nadležnost, ona se odmah se upućuje i povezuje. Prošle godine smo pružili 63 takve usluge, svega jedan ili dva predmeta smo odbili, tako da svima koji nam se obrate uglavnom i odobrimo ovu uslugu. Jedino što nikada nismo i nećemo preuzeti, jeste pravosnažno izvršno rešen sudski predmet. Kada se pojavi stranka sa presudom koja ima pečat pravosnažnosti i izvršnosti, u tom slučaju smo apsolutno nenadležni i to nikada ne preuzimamo - naglašava zaštitnik građana.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

15
Stevo Odgovori
U anarhiji je funkcija zaštitnika građana besmislena. Tako i štiti.
Hroničar Odgovori
Dobro jutro, Kolumbo! S obzirom da niste radili na rešavanju tog problema, naravno da im se i dalje povređuju prava. Može biti zato što je nekom u interesu da vlada bela kuga, taj neko se sluga spoljašnjih sila kojima se jedan od ciljeva smanjenje svetske populacije. Umesto da ih čuvate kao malo vode na dlanu, zato što dovode nove naše radosti na svet, vi ih zatirete. Ja sam dva puta išao na porodiljsko, oba puta po šest meseci. Dobro ste me čuli. Ovde na Zapadu pravo na porodiljsko imaju i očevi. Socijalne službe su nam slale spremačicu i kuvaricu da odmene moju ženu dok je ona onesposobljena, a ja sam komforno sedeo u mojoj fotelji gledajući reprize svetskih prvenstava u umetničkom klizanju. Gradonačelnik je lično došao da nam čestita, a dete mi je krstio isti onaj policajac koji me je zaustavio u Norveškoj da mi pokaže krajolik i da me ugosti. Uzvratio sam i ja njemu gest prijateljstva. Bajka? Ne, Civilizacija. U Srbiji se odeci brinu samo dok se ne rode. Posle im odma deru kožu.
Nenad
Daj ne pricaj bajke decko. Od gradonacelnika do policije, svi redom su dolazili tebi emigrantu iz Srbije da cestitaju jer ti se zena tamo porodila... KAKO DA NE!
U Italiji te iste porodilje dobijaju samo 3 meseca porodiljsko, i onda natrag redovno na posao! Tamo se decko krvavo radi a ne sedi u fotelji i gleda fudbal ko sto ti pricas !!!
Kojotsuper genije
Ovde u americi imaš 4 meseca a u Srbiji koliko?? Skoro 1 godinu i 9 meseci NERADA, plus guranja aa stomakom preko reda u poštama...
Радмиловић Odgovori
Овај проблем не бисмо имали да већина грађана активно не ради на рушењу патријархалних и црквених вредности. Трудница не треба да иде на посао за време и током боловања јер пре свега ни не треба да има посао. Улога жене у фамилији је да се узгаја децу и да се брине о домаћинству. Отац је ту да помогне, када заврши са послом. То је за мене прави феминизам, да жена има услове да безбрижно одгаја своју децу и опслужује свог мужа, а да муж може на миру зарађивати новац са знањем да му је код куће све у реду јер његова жена води рачуна. Уколико је то разлог зашто неки послодавци изегавају запослење будућих мајки онда разумем, али врло је вероватно да је разлог њихова финансијска алавост. То је велики грех. Драго ми је да се бар нешто ради на помагању расељених људи са Косова. Нико од нас не зна те муке. Уз вас смо брађо Срби и сестре Српкиње!
Nenad
Srboslave PROVOKATORU! Dzhabe menjas ime, ponovo lupas gluposti i prikazujes Srbe kao da smo iz kamenog doba dosli. Svi su te vec procitali, dzhaba ti posao! Pojedi taj sendvic i nadji redovan posao u industrijskoj zoni Mali Bajmok!
Рајка
"Опслужујем" кога желим зато што то желим, а не зарад финансијске сигурности. Кад нађем ослонац у човеку, прихватићу га, а исто желим и ја њему бити. И наставићу да будем "алава" на својих 45 хиљада плате од којих се издржавам, а многе су "алаве" и на пуно мање. И све смо веће Српкиње од овога Радмиловића.
LUCIFER Odgovori
РАДМИЛОВИЋ-u, 21 vek je. Steta sto ne mozemo da Vas vratimo u srednji vek, pa da olaksamo i Vama i nama zivot. Ovako vodite vi Vas samacki zivot, jer ne vidim koja zena bi Vas zelela sa takvim (ne)razmisljanjem.
tri tačke Odgovori
- Радмиловић - Ne moraš da radiš, bolje je da zaposle nekog ko živi u 21. veku. Nabavi luk i strelu, ponesi sliku svog sveca i sa svim tim vrednostima iz ko zna kog veka pravac u šumu da uloviš nešto za doručak, ručak i večeru! Imaš sva prava da živiš takav nomadski život. Zapamti samo da ljude ne smeš da loviš, mada... ne bi me čudilo...
subotičanin Odgovori
Dokle će ovaj biti "zaštitnik" smena je neophodna jer se ne štite prava oštećeni.
Trudnica Odgovori
Ja sam trudnica, sada sam u 9. mesecu. Svako moje pravo od trenutka kada sam rekla za trudnocu je povredjeno jer sam momentalno dobila otkaz (tacnije vise mi nisu produzili ugovor) i ostala sam bez posla i primanja, a trudna se ne mogu zaposliti. Uz otvoreno objasnjenje da je to zbog trudnoce. Posao na stranu, kad odem u higjenski da vadim krv, ima nas oko 100, u onoj uskoj prostoriji nema sanse da ne zaradis neki virus, bez obzira sto imas pravo da ides preko reda, nacekas se dosta. Nije istina da bar za trudnice ne mogu obezbediti normalne uslove, a naravno za epidural i neke savremene stvari u bolnici da ne pricam, naravno sve imas ako dobro platis, ali posto sam ostala bez posla nisam u mogucnosti da platim makar osnovne potrebe.
dule 1
Žao mi vas je, ali nije mi vas žao. Trebali ste razmisliti malo bolje pre nego što ste zatrudneli. Znate u kakvoj državi živimo. S obzirom da niste bili zaposleni na stalno, nema šta da se bunite. Niko vam nije dao otkaz, nego vam nisu podružili ugovor što je sasvim drugo. Što se tiče zdravstvene nege, svi imamo pravo na adekvatnu negu, ne samo trudnice. Ne zaslužujee nikakav specijalan tretman u tom pogledu.
stojan
Srbija je protiv povećanja nataliteta i bilo kakvog razvoja. Naprotiv. Pođite od toga.
Trudnica
@DULE 1, Uz duzno postovanje, vas stav prema trudnicama je isti kao i drzavin, stoga ne cudi da nam je natalitet u opadu. Ja ne trazim ni dinar ni otkoga, socijalnog ili nesto slicno (kao neki koji samo od toga zive i zbog toga radjaju decu, da sad ne imenujem) samo trazim svoju platu, koju na porodiljskom ne placa poslodavac nego drzava. Ne zelim biti nikom na teretu ali sam primorana, vama je lako reci da smo mi zene to same zasluzile, ali razmislite malo da se to desilo vama bliskoj osobi. Ja sam imala 25000 platu i to mi je sada oduzeto, a za stalno ne bih dobila nikada jer je u pitanju drzavna firma. Pa vi onda kritikujte.
Fox Odgovori
Gsn Dule, ako godpodja trudnica ne rodi dete, ni druge zene iz razloga koje ste naveli sta mislite, ko ce placati doprinose da bi vi imali penziju!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.