• Pregleda: 2503

Povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe do 1. jula

Pravo na refundaciju PDV-a na opremu i hranu za bebe može se ostvariti do 1. jula ove godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, saopštila je danas Poreska uprava. Sledeći rok za podnošenje zahteva je od 1. do 15. februara.
Povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe do 1. jula

Da bi ostvario ovo pravo, roditelj ili staratelj bebe dužan je da skuplja fiskalne račune koji se odnose na hranu i opremu za bebu, odnosno kupovinu mleka za odojčad, kašice, kreveca, kolica, stolice za hranjenje, stolice za kola i pelene.

Zahtev sa fiskalnim računima podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave koja, nakon sprovedenog postupka kontrole, u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili rešenje kojim se zahtev odbija. Sledeći rok za podnošenje zahteva je od 1. do 15. februara. 

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a najviše u iznosu do 75 hiljada dinara, i to u prvoj godini starosti bebe do oko 43 hiljade dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32 hiljade dinara.

Više informacije u vezi sa refundacijom PDV-a za opremu i hranu za bebe, kao i obrazac zahteva, možete pronaći na sajtu Poreske uprave.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

3
sljaker Odgovori
Ova procedura je jedna od najvecih gluposti ikada smisljenih u ovoj zemlji. Kakvo cuvanje racuna, podnosenje zahteva, odobravanje, neodobravanje, .... Ceo proces je toliko podlozan zloupotrebi i nepravicnosti da sam sebe cini apsurdnim. Zasto drzava ne ukine PDV na opremu za decu ako joj je vec toliko stalo do porasta nataliteta? Toliko se prica o crnoj kugi i populacionoj politici a nista se konkretno ne preduzima da bi se stanje u toj oblasti promenilo. U stvari, sve mere koje drzava preduzima cine da se ljudi jos teze odlucuju na to da osnuju porodicu. A oni koji se za to odluce, cesto ne smeju da imaju vise od jednog deteta, jer se plase da nece moci da im obezbede osnovne uslove za zivot. Ukinite PDV, podignite minimalac na 500€, izgradite vrtice, skole, ambulante, igralista..... To su populacione mere, a ne (mozda) povrat PDVa na kolica.
žužana Odgovori
Zašto je oupšte i trebalo oporezovati bebi opremu?
Duki Odgovori
Pogledajte na youtube vladika kacavenda i sve ce vam biti jasno!!!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.