Komentara: 1
Pregleda: 2300

Povodom Svetskog dana muzike koncert u Velikoj većnici

19.06.2023. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
Koncert povodom Svetskog dana muzike biće održan u Velikoj većnici Gradske kuće u sredu, 21. juna, od 19 časova. Na koncertu nastupaju Ferenc Čonka, Pal Žiga i Đerđ Nemet.
Povodom Svetskog dana muzike koncert u Velikoj većnici

Sem Svetskog dana muzike, još su dva povoda za održavanje ovog koncerta - 115. godišnjica osnivanja Subotičke filharmonije i 100 godina od smrti jednog od najvećih subotičkih kompozitora - Lanji Ernea. Ulaznice se, po ceni od 500 dinara, mogu kupiti u palačinkarnici "Harmonija" kod Muzičke škole. 

- Ovaj koncert biće nešto drugačiji u odnosu na ono na šta je navikla subotička publika, u malo drugačijem sastavu. Svako od mojih kolega sviraće neke kompozicije iz svog repertoara, a baziraćemo se, u suštini, na cigansku i mađarsku muziku. Nadam se da će se publici dopasti ovo specifično izvođenje i da ćemo ovaj program izvoditi ponovo, kako u Subotici tako i šire - rekao je Pal Žiga, direktor Subotičke filharmonije.

Ovaj koncert predstavljaće svojevrsnu simbiozu klasične i tradicionalne muzike. Dok je Pal Žiga predstavnik klasične muzike, Ferenc Čoka je izvođač tradicionalne muzike. 

- Postoje u klasičnoj muzici dela koja su komponovana na osnovu tradicionalnih melodija i narodnih pesama. Neke od tih melodija sviraće Pal Žiga. I sam ću izvoditi dela klasične muzike, ali uzeli smo slobodu da dodamo nešto od sopstvenih viđenja ove muzike. Donećemo sopstvena muzička rešenja i improvizacije. Nadamo se da će se publici dopasti ono što smo im pripremili - kaže Ferenc Čonka, violinista.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 2300
Povezane teme

koncert gradska kuća

velika većnica

pol žiga

ferenc čonka

svetski dan muzike

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.