Komentara: 0
Pregleda: 3022

Povećanje tolerancije prema HIV inficiranim osobama

18.02.2011. u 23:42h
Izvor: RTV Yueco
Povećanje tolerancije prema HIV inficiranim osobama

„Smanjenje stigme i diskriminacije vezane za HIV kod budućih zdravstvenih radnika“ naziv je seminara koji se do sutra održava u Hotelu „Patria“. Seminar je namenjen učenicima Srednje medicinske škole. Organizator seminara za podrčje Vojvodine je Udruženje za pomoć i podršku osobama koje žive sa HIV-om Stav + iz Subotice.

Sva istraživanja pokazuju da, kako u društvu, tako i među zdravstvenim radnicima postoji visok stepen netolerancije prema osobama koje žive sa HIV-om. Nerealan strah posledica je nedovoljnog znanja o načinima prenosa i merama prevencije. Upravo iz toga razloga, seminar je namenjen budućim zdravstvenim radnicima, jer bi oni trebalo da postanu agenti promena u svojoj sredini i tako doprinesu smanjenju netolerancije.

Smanjenje stigme od neprocenjive je važnosti za zaustavljenje širenja Hiv infekcije. Ukoliko osoba sa HIVom ima poverenja u zdravstvene radnike, ona će pre priznati svoj HIV status i tako započeti danas veoma uspešno lečenje.

Pored učenika Srednje medicinske škole, seminar je namenjen i studentima Stomatološkog i Medicinskog fakulteta. Organizator je Udruženje za pomoć i borbu obolelima od HIV-a Stav +, a sredstva je obezbedila Svetska banka, preko Omladine Jazasa Beograda.

 

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3022
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.